Wiem do czego zmierzasz, ale wyobraź sobie że sporadycznie wciskasz mocniej gaz i czujniki napotykają barierę różnicy ciśnienia przewidzianą dla jakiegoś poziomu zapełnienia filtra, ECU to odnotowuje i zapisuje przyporządkowaną wartość. On działa na pewno na jakiś algorytmach.
Nie wiem tego, ale tak to sobie wyobrażam.
Podnieśliśmy moc naszego firmowego osobowego mercedesa o 15%. Skrzynia automatyczna wywalała błąd gdy aktywny tempomat próbował na autostradzie gonić auto poprzedzające bo odczytywała, że silnik jest za mocny. Chodziło o 3 Nm.Jedna wielka macierz ...wszystko musi do siebie pasować.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
No wlasnie,
czy mimo wszystko, jesli podnosi sie moc w aucie z zamontowanym filtrem, nie trzeba zmieniac parametrow w sofcie odnosnie wlasnie tzego, jak Ecu przelicza sobie stopien zapchania filtra?
W poniedzialek mialem wypalanie, zrobilem do dnia dzisiejszego 200 km i DPF jest juz zapchany w 50 Procentach (a wypalal sie do 20.81, jak zawsze)Oznacza to, ze za 20 procent znowu bedzie wypalanie. Dzisiaj zresetuje filtr, ale sprawdze przedz tym te Cisnienia za i przed filtrem. Moze orientuje sie ktos, jakie powinny byc dla zdrowego, badz lekko zuzytego filtra?
Dzieki pozdro
To raczej nie jest normalne, żeby ECU inicjowało wypalanie filtra przy 70% zapchania.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czyli na kolejne 50% zapchania powinno przypadać jakieś 300-350 km. Jeśli w mieście ...to jest ok
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Na moje oko to pewnie po prostu jest mocno przelany paliwem i po prostu kopci a z DPF to pewnie tego nie widać, albo autor nie patrzy, więc szybko się zapycha ten filtr.
[MENTION=25095]magil[/MENTION],
odkad mam DPF monitor (od maja), to od zawsze inicjowalo wypalanie po przekroczeniu tych magicznych 70.00 % (nie wiem, jednostek wyswietlanych w DPF-Monitorze od EcuLAB). Po czym po zakonczeniu wypalania zawsze spada na 20,81 i leci spowrotem na 70,00 i tak w kolko. Wiadomo, jak krecilem sie po miescinie troche i nie jechalem w trase, a zdarzalo sie, to obserwowalem nawet 85% zapelnienia.
[MENTION=59606]quba[/MENTION],
no nie do konca. Jak pisalem juz wyzej, jest obecnie 50 % zapchany, ale to postepuje od 20,81 %, a nie od zera. Zakladajac ze moge na trasie przed rozpoczeciem wypalania miec max (70,00 - 20,81) 49,19 jednostek. Obecnie po 200 km (30 % duze miasto (Monachium), 70 % trasa) wykorzystalem z tych ''dostepnych'' 29,19 jednostek, wiec wypalanie nastapi najpozniej za 20 jednostek.
[MENTION=64862]khazar[/MENTION],
tez w sumie coraz bardziej sklaniam sie ku temu. Rozumiem, ze filtr sie zuzywa, ale na pewno nie nastepilo by to w tak gwalotowny sposob. Miedzy B.Narodzeniem, a Sylwestrem uderze do Magika. Musi zmienic raczej dawki, bo bardzo mozliwe, ze przelewa paliwem i zapycha filtr. Zrobie tez czyszczenie chemiczne Filtra samemu, albo oddam do regeneracji. Zobaczymy co to da. Teraz mam 245 KM i 540 Nm. Widocznie z filtrem na pokladzie to jednak zbyt duzo.
- - - Updated - - -
[MENTION=25095]magil[/MENTION],
odkad mam DPF monitor (od maja), to od zawsze inicjowalo wypalanie po przekroczeniu tych magicznych 70.00 % (nie wiem, jednostek wyswietlanych w DPF-Monitorze od EcuLAB). Po czym po zakonczeniu wypalania zawsze spada na 20,81 i leci spowrotem na 70,00 i tak w kolko. Wiadomo, jak krecilem sie po miescinie troche i nie jechalem w trase, a zdarzalo sie, to obserwowalem nawet 85% zapelnienia.
[MENTION=59606]quba[/MENTION],
no nie do konca. Jak pisalem juz wyzej, jest obecnie 50 % zapchany, ale to postepuje od 20,81 %, a nie od zera. Zakladajac ze moge na trasie przed rozpoczeciem wypalania miec max (70,00 - 20,81) 49,19 jednostek. Obecnie po 200 km (30 % duze miasto (Monachium), 70 % trasa) wykorzystalem z tych ''dostepnych'' 29,19 jednostek, wiec wypalanie nastapi najpozniej za 20 jednostek.
[MENTION=64862]khazar[/MENTION],
tez w sumie coraz bardziej sklaniam sie ku temu. Rozumiem, ze filtr sie zuzywa, ale na pewno nie nastepilo by to w tak gwalotowny sposob. Miedzy B.Narodzeniem, a Sylwestrem uderze do Magika. Musi zmienic raczej dawki, bo bardzo mozliwe, ze przelewa paliwem i zapycha filtr. Zrobie tez czyszczenie chemiczne Filtra samemu, albo oddam do regeneracji. Zobaczymy co to da. Teraz mam 245 KM i 540 Nm. Widocznie z filtrem na pokladzie to jednak zbyt duzo.
- - - Updated - - -
Nie wiem czemu nie moge edytowac postu, cos sie z Forum posralo, usunelo znaczniki i 2 x wkleilo xD.
Poszczegolne wiersze odnosza sie do
1. do Magila
2. do Quby
3. Khazar
Za każdym razem wypala Ci się do dokładnie 20,81%? Dziwne - też mam DPF Monitor i nigdy nie wypalił się dwa razy tak samo - ogólnie im bardziej korzystne warunki, tym lepszy wynik wypalania. Najlepszy wynik osiągnąłem w te wakacje na rumuńskiej autostradzie - od początku do końca cały proces na tempomacie - 5. bieg, 140 km/h, obroty w okolicach 3000, zero przyspieszania czy hamowania - wypaliło do ~10,5%. Przy wypalaniu gdzieś na obwodnicy małego miasta, gdzie zdarzy się czerwone światło albo jakiś powód do zwolnienia wypala się do 15-16%. Ale nigdy dwa razy do dokładnie tej samej wartości.
I jestem w praktycznie pewien, że u mnie wypala dopiero przy 80% zapchania.
A mnie wcale nie dziwi stały stopień zapchania filtra po wypaleniu. U mnie w 2.4 zawsze po wypaleniu filtra stopień zapchania wynosił 20,81% a obserwowałem to z ciekawości ponad rok gdzie wypalało średnio co 600 km dwa razy w miesiącu chyba że trasa to co 900km. Natomiast samo wypalanie także odbywało się zaraz po przekroczeniu 70%. Czasem mnie to już wkurzało więc tego lata zrobiłem z tym porządek i jest naprawdę na plus. A co do podstawowego problemu w tym temacie to ja też uważam że najlepiej wgrać fabryczny soft i dopiero wtedy testować.
Dokladnie tak jak misterdiabolo pisze. Widocznie moze sprawa dotyczy tylko 2.4 ?
W zalaczniku wrzucam fotki z przed chiptuningu i interwaly wypalania, a teraz po chipie jak to wyglada. Do tego troche danych z mesa. W jakich granicach sa dopuszczalne te korekty wtryskow? Dzisiaj na zimnym, przez okolo kilometr mialem na 5 wtrysku korekty rzedzu 1.5 - 1.7 na plus. Czy to juz jest tragicznie?
Pozdrawiam!![]()