Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: AR 159 2.2 - Wibracje, nierówna praca, wypadanie zapłonu - Nikt nie potrafi zdiag.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 159 2.2 JTS SW

Domyślnie AR 159 2.2 - Wibracje, nierówna praca, wypadanie zapłonu - Nikt nie potrafi zdiag.

Dzień Dobry wszystkim!

Mam problem z moją Aflą Romeo 159 SW z silnikiem 2.2 JTS. Problem dotyczy nierównej pracy silnika, braku mocy, ogromnego spalania. Wydaje się jakby nie chodził na 1 i 4 cylinder.
    Tak mocno trzęsie silnikiem, że czuć to w środku, nie tylko na kierownicy, ale na całym kokpicie, drzwiach - ogólnie niesie po całym samochodzie.
    Na youtube znalazłem film, który przedstawia identyczny problem (Nie mogę zamieścić linku) tytuł filmu na yt to: "Alfa 159 2.2 JTS Motor Vibriert läuft unrund im Stand"
    Nie pojawia się check engine i co najdziwniejsze po podłączeniu pod komputer nie wywala żadnych błędów.

Od razu mówię, że rozrząd kompletny wraz z elektrozaworami został wymieniony około 10k km temu i został poprawnie założony.
    Profilaktycznie zostały zmienione:
    Świece - nie pomogło.
    Kolektor wydechowy z katalizatorami - nie pomogło.
    Samochód był w kilku warsztatach, każdy załamuje ręce i proponuje wymianę różnych elementów na zasadzie "szczęśliwego numerka" - spróbujmy wymienić to a jak nie pomoże to będziemy wymieniać dalej po kolei.

Przeszukałem też to forum i inne zagraniczne. Nie znalazłem żadnego punktu zaczepienia.

Dlatego zwracam się o pomoc do was. Gdzie szukać przyczyny? Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pyskaty
    Auto
    Ar 156 1.9jtd - było, JEST - Alfa 159 1.9jtdM 16v

Domyślnie

Ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się ECU. Często nie do zdiagnozowania przez obd, jedyny sposób to otwarcie lub podmianka na inny i spróbowanie się przejechać ( nie wiem jak to wyglada w AR159 z podmianka czy tylko komputer czy zestaw ECU + immo + zegary ). Co prawda inny pojazd i silnik ale objawy podobne (Dodge Caravan 3.3). Czasem dobrze jeździł czasem nie. Podmianka sterownika i jak ręka odjął. Mechanicy wymienili pół auta wraz z sondami, czujniki wału i walka, przepustnica, kolektor, świece, kable itp. Pomogła wymiana ECU i programowanie pod silnik.

Pozdrawiam

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

A czy podmieniałeś cewkę zapłonową?
    Przyjrzyj się wiązce przewodów, która do niej idzie. Może jest uszkodzona.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 159 2.2 JTS SW

Domyślnie

Cytat Napisał Pyskaty Zobacz post
    Ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się ECU. Często nie do zdiagnozowania przez obd, jedyny sposób to otwarcie lub podmianka na inny i spróbowanie się przejechać ( nie wiem jak to wyglada w AR159 z podmianka czy tylko komputer czy zestaw ECU + immo + zegary ). Co prawda inny pojazd i silnik ale objawy podobne (Dodge Caravan 3.3). Czasem dobrze jeździł czasem nie. Podmianka sterownika i jak ręka odjął. Mechanicy wymienili pół auta wraz z sondami, czujniki wału i walka, przepustnica, kolektor, świece, kable itp. Pomogła wymiana ECU i programowanie pod silnik.

Pozdrawiam
    Dzięki za odpowiedź. Czyli proponujesz żeby podmienić sam sterownik, moduł komputera i zobaczyć co się dzieje?

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A czy podmieniałeś cewkę zapłonową?
    Przyjrzyj się wiązce przewodów, która do niej idzie. Może jest uszkodzona.
    Nie podmieniałem cewki bo nie mam skąd jej wziąć Ale faktycznie przewody, które idą do cewki są odarte z izolacji w niektórych miejscach i widać miedziane druty. Natomiast kable nie są pozrywane.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Posprawdzaj najpierw wiązkę, ponaprawiaj. Jak widać jest spora szansa, że jest uszkodzona. Samą cewkę też możesz sprawdzić na aucie (jak nie wiesz jak zapytaj mechanika lub napiszę tutaj). Ja bym na razie ECU zostawił w spokoju.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pyskaty
    Auto
    Ar 156 1.9jtd - było, JEST - Alfa 159 1.9jtdM 16v

Domyślnie

Myśle ze jak kolega pisze ze był u mechaników i rozkładają ręce to podejrzewałem, ze sprawy typu przewody i cewka były już sprawdzone. Dlatego stawiałem na głębsza ingerencje. Dobry elektromechanik powinien od razu sobie poradzić. Tylko podkreślam elektromechanik. Taki który zajmuje się przedeezystkim elektryka, a nie mechanika ogólna.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    159 Sportwagon 1.8 MPI

Domyślnie

Kompresja w cylindrach byla sprawdzana?

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pyskaty Zobacz post
    Myśle ze jak kolega pisze ze był u mechaników i rozkładają ręce to podejrzewałem, ze sprawy typu przewody i cewka były już sprawdzone. Dlatego stawiałem na głębsza ingerencje. Dobry elektromechanik powinien od razu sobie poradzić. Tylko podkreślam elektromechanik. Taki który zajmuje się przedeezystkim elektryka, a nie mechanika ogólna.
    Za dużo już w życiu widziałem i doświadczyłem, żeby w to wierzyć.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

a skad jestes kolego? ja mogłbym sie podjac naprawy

Użytkownik Świeżak Avatar cimon102
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    AlfaRomeo Giulietta 1,6Jtdm

Domyślnie

Witam
    Miałem kiedyś opla signum z silnikiem 2.2 direct. Trochę podobna konstrukcja do jts'a. Tam przy takich objawach padała pompa wysokiego ciśnienia ( zbyt niskie ciśnienie na - wypadanie zapłonu) lub regulator ciśnienia (zbyt wysokie ciśnienie - nie upuszczał).
    Pozdrawiam