Dzień Dobry wszystkim!
Mam problem z moją Aflą Romeo 159 SW z silnikiem 2.2 JTS. Problem dotyczy nierównej pracy silnika, braku mocy, ogromnego spalania. Wydaje się jakby nie chodził na 1 i 4 cylinder.
Tak mocno trzęsie silnikiem, że czuć to w środku, nie tylko na kierownicy, ale na całym kokpicie, drzwiach - ogólnie niesie po całym samochodzie.
Na youtube znalazłem film, który przedstawia identyczny problem (Nie mogę zamieścić linku) tytuł filmu na yt to: "Alfa 159 2.2 JTS Motor Vibriert läuft unrund im Stand"
Nie pojawia się check engine i co najdziwniejsze po podłączeniu pod komputer nie wywala żadnych błędów.
Od razu mówię, że rozrząd kompletny wraz z elektrozaworami został wymieniony około 10k km temu i został poprawnie założony.
Profilaktycznie zostały zmienione:
Świece - nie pomogło.
Kolektor wydechowy z katalizatorami - nie pomogło.
Samochód był w kilku warsztatach, każdy załamuje ręce i proponuje wymianę różnych elementów na zasadzie "szczęśliwego numerka" - spróbujmy wymienić to a jak nie pomoże to będziemy wymieniać dalej po kolei.
Przeszukałem też to forum i inne zagraniczne. Nie znalazłem żadnego punktu zaczepienia.
Dlatego zwracam się o pomoc do was. Gdzie szukać przyczyny? Za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.