[159] Prawidłowe ciśnienie w układnie klimatyzacji

daniel1231

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9 Jtdm 8v
Prawidłowe ciśnienie w układzie klimatyzacji

Witam, tak jak w temacie, jakie powinno być ciśnienie w układzie klimatyzacji ? u mnie waha się między 18 a 19 bar i nie wiem czy tak powinno być.

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Prawidłowe wskazania niskiego ciśnienia powinny mieścić się przedziale 0,5 do 3 barów, a wysokiego od 6 do 17 a czasem nawet 25 bar. Należy mieć też na uwadze, że w przypadku układu wyposażonego w sprężarkę o automatycznie regulowanej wydajności strona niskiego ciśnienia winna wskazywać niezmiennie 2 bary.
Zenon Rudak
https://www.motofaktor.pl/diagnostyka-ukladu-klimatyzacji/

Pytam konkretnie o wskazania w alfie bo w każdym aucie jest inaczej. Czy u was słychać pracę wentylatora ? bo u mnie chodzi ale tak jakby tylko na 1 biegu i nigdy go nie słyszałem

A przypomni ktoś czy w układzie co do silnika 2.4 JTDm powinno być 460 czy 550 ???

To zależało nie od silnika, tylko od sprężarki (dwóch różnych producentów było).

Witam, tak jak w temacie, jakie powinno być ciśnienie w układzie klimatyzacji ? u mnie waha się między 18 a 19 bar i nie wiem czy tak powinno być.

Z góry dzięki za pomoc

Cześć, u mnie jak odpalę klime np. dziś temp 25 stopni C to podbija szybciutko do ~20.5 Bar, odpala wentylator na (chyba 2bieg?) bo dobry ciąg powietrza czuć i zbija do 19.5 Bar i na tym zostaje. To jest już ciśnienie stałe oscyluje w przedziale +- 0.5 Bar.

Pisze (chyba 2bieg?) bo w MES nie pokazuje mi parametrów wentylatorów, nie wiem może mam kabel zły (zielony VIAKEN)
Z testów w MES to działa tylko wolny bieg wentylatora.

Mam nowy moduł sterowania wentylatorem na podmianę to dam znać czy sie coś zmieniło z tym ciśnieniem w klimatyzacji.

Temat poruszam z powodu tzw brzęczącej klimatyzacji z którym poradzić sobie już drugi sezon nie potrafię.

Cześć, u mnie jak odpalę klime np. dziś temp 25 stopni C to podbija szybciutko do ~20.5 Bar, odpala wentylator na (chyba 2bieg?) bo dobry ciąg powietrza czuć i zbija do 19.5 Bar i na tym zostaje. To jest już ciśnienie stałe oscyluje w przedziale +- 0.5 Bar.

Pisze (chyba 2bieg?) bo w MES nie pokazuje mi parametrów wentylatorów, nie wiem może mam kabel zły (zielony VIAKEN)
Z testów w MES to działa tylko wolny bieg wentylatora.

Mam nowy moduł sterowania wentylatorem na podmianę to dam znać czy sie coś zmieniło z tym ciśnieniem w klimatyzacji.

Temat poruszam z powodu tzw brzęczącej klimatyzacji z którym poradzić sobie już drugi sezon nie potrafię.

https://www.forum.alfaholicy.org/15...cji_cos_brzeczy_nasila_sie_wraz_obrotami.html

Prawidłowe wskazania niskiego ciśnienia powinny mieścić się przedziale 0,5 do 3 barów, a wysokiego od 6 do 17 a czasem nawet 25 bar. Należy mieć też na uwadze, że w przypadku układu wyposażonego w sprężarkę o automatycznie regulowanej wydajności strona niskiego ciśnienia winna wskazywać niezmiennie 2 bary.
Zenon Rudak
https://www.motofaktor.pl/diagnostyka-ukladu-klimatyzacji/

Jaką prawidlową wartość ciśnienia klimatyzacji powinien przy sprawnym układzie pokazywać Multiecuscan?

Gdzie to ciśnienie w MES jest do odczytania? ECU podaje, czy jakiś inny moduł? Nie zauważyłem go wcześniej ale z drugiej strony też jakoś specjalnie nie byłem zmuszony go sprawdzać.

P.S.
Dziś sprawdzałem na manometrach.

Ciśnienie bez pracy sprężarki oczywiście zależy od ilości czynnika i temperatury zewnętrznej.
Manometry zwykle mają podziałkę ze skalą temperatury - i na takiej pozycji mniej więcej powinna być wskazówka przed włączeniem czegokolwiek ("zimny" silnik).

Wartości dla pracującego układu przy temperaturze zewnętrznej 23C
LP na wolnych obrotach 2.5-2.75, HP wesoło skacze do 15 i spada po włączeniu wentylatora (15 to próg pierwszego biegu).
Nie wiem czy to prawidłowe wartości ale klima działa.

Dla porównania w AR147 1.6TS też z dzisiaj: 2.0 na LP. Układ lekko niedoładowany (4 lata bez serwisu), ale chłodzi. HP do 15 i spada po włączeniu wentylatora.

Ostatnia edycja:
W 2.4 chyba jest sprężarka inna. Jest sterowanie elektrozaworem prawdopodobnie. Ale sprawdzę jeszcze czy w MES coś mam. Póki co to w poprzednim poście podałem wartości z manometrów z dzisiaj.

EDIT:

w 2.4 jest w ECU
w TBi nie ma

Sprawdzone na symulacji w MES.
Sam moduł klimatyzacji też w TBi nie podaje takich danych jak ciśnienie. Bida.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót