Właśnie odebrałem turbinę z reklamacji i zawiozłem je na montaż.
Wg. firmy regenerującej powodem problemu było zanieczyszczenie łopatek zmiennej geometrii przez co geometria nie poruszała
się w pełnym zakresie swoich ustawień.( winny podobno jest mechanik, który nieodpowiednio wyczyścił dolot itd.)
Po rozebraniu okazało się też, że doszło do przegrzania łopatek ponieważ widoczne były przebarwienia termiczne.
Firma regenerująca mówi, że całe szczęście nie doszło do uszkodzeń mechanicznych.
Turbina została jeszcze raz wyczyszczona, wyregulowana ( na moją prośbę delikatnie zmieniono ustawiania turbiny aby lepiej współgrała ona z podniesioną mocą)
Jak tylko odbiorę auto od mechanika to dam znać czy turbo działa w końcu jak należy.
Ile jeździłeś z nową turbosprężarką? Że niby w dwa tygodnie zabiłeś mułem zmienną geometrię i przegrzałeś turbo?
- - - Updated - - -
Poza tym napisałeś, że od początku turbo słabo się zbierało.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Z turbiną po regeneracji jeździłem jakieś 10 dni i zrobiłem około 350 km.
Owszem turbo bardzo słabo wstawało co nie oznacza ze auto nie jechało.
Muł był na niższych biegach po prostu.
W tym czasie zdarzyło mi się jechać na trasie pod 170km/h ( na biegu 4,5,6 auto jechało bardzo sprawnie)
Jeżeli chodzi przegrzanie to pokazano mi łopatki zmiennej geometrii i były one w kolorze metaliczno fioletowym a wg. firmy która regenerowała turbo
to oznacza przegrzanie.
Nie wiem w jaki sposób mogłem je przegrzać...??!!
Jeżdżąc spokojnie po mieście, jadąc płynnie po trasie bez redukcji i piłowania.
Dodam, że nie znam się na tym kompletnie, przekazuję tylko informacje.
O to mi chodzi. Może założyli jakiś chiński szajs, stąd problemy z pracą i "przegrzaniem". 350 km to jest nic.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Firma regenerująca robi Cię w bambuko i to bardzo!!! Zabrudzona zmienna ??? Przecież kurwa to turbo jest zintegrowane z kolektorem i TO FIRMA regenerująca czyści całość!! Ja pitole co za herezje.
Od razu Cię uprzedzam, nie licz na gwarancję już.
Właśnie odebrałem auto od mechanika i niestety jest może delikatnie lepiej niż przed reklamacją ale to dalej nie jest to co nawet z przed regeneracji((
Turbo wstaje mniej więcej od 2200 obrotów a zakres od 1900 do 2200 jest jak by ,,płaski"
Do tego zauważyłem, że gdy schodzi z obrotów słychać dźwięk jaki był przed regeneracją tylko ciszej ( porównałbym do to do huczenia sowy ;] )
Coś jak w tym filmiku tylko huczenie jest dłuższe:
https://www.youtube.com/watch?v=R3SdoFSk9Qs
Chyba się wku**ie i oddam turbo do sprawdzenie innej firmie...
Co robić? macie jakieś pomysły??
Dzięki
Pozdrawiam
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Właśnie rozmawiałem z osobą, która czipowała mi auto.
W poniedziałek mam zadzwonić i dogadać termin.
Dam znać jaki będzie efekt ewentualnej poprawy mapy...
Od siebie dodam, że tez moje regenerowane turbo rozleciało się w drobny mak, zatarło sie do tego stopnia, że urwało wirnik, turbiniarz postawi na słabe smarowanie ale ja nie o tym, ogólnie programem nie powinno się poprawiać mechaniki - tak powiedział mi mój tuner, turbo po regeneracji powinno działać tak jak fabryczne a często tak nie jest. Oby twoja turbina po próbie na hamowni nie rozleciała się tak jak moja.. EDIT - też miałem wyraźne ślaby przegrzania ale z powodu zatarcia - wiadomo tarcie generuje temperaturę..
Ostatnio edytowane przez LuKe93 ; 17-05-2019 o 14:51