• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana tapicerki welurowej na skórzaną Alfa 159

Mr Art

Nowy
Auto
Alfa 159 1,9 JTS
Witam,chciałbym zmienić w swojej Belli tapicerkę z welurowej na skórzaną.Mam fotele welurowe z manualną regulacją i chce zamienić na takie same ale z podgrzewaniem foteli.
Czy potrzebna jest jakaś przeróbka wtyczek czy podgrzewanie będzie działać bez problemu???Chce to zrobić sam więc stąd moje pytania.

Wszystko da się ogarnąć...pytanie który rok Alfy? Jezeli przed lift to masz kostki pod fotelem do podgrzewania jezeli polift to już nie koniecznie.
Możesz kupić skórzane stołki i po prostu wymienić podpinając kostki a możesz też kupić same pokrowce i wymienić na swój stelaż co też jest możliwe aczkolwiek nie takie proste...ale też nie jest to jakiś lot w kosmos.
Mowa tu oczywiście o przed lift. Ja skorzystałem z drugiej opcji i jestem mega zadowolony.
Zresztą jak chcesz to poczytaj mój temat.
Pozdrawiam.

Jeśli masz instalacje to po prostu przekładasz i wszystko śmiga. Najlepiej sprawdzić czy masz bezpieczniki w bagażniku.
Jak nie ma instalacji to zostaje jej dorobienie lub przełożenie tapicerki na swoje stelaże.

Wszystko da się ogarnąć...pytanie który rok Alfy? Jezeli przed lift to masz kostki pod fotelem do podgrzewania jezeli polift to już nie koniecznie.
Możesz kupić skórzane stołki i po prostu wymienić podpinając kostki a możesz też kupić same pokrowce i wymienić na swój stelaż co też jest możliwe aczkolwiek nie takie proste...ale też nie jest to jakiś lot w kosmos.
Mowa tu oczywiście o przed lift. Ja skorzystałem z drugiej opcji i jestem mega zadowolony.
Zresztą jak chcesz to poczytaj mój temat.
Pozdrawiam.

Dzięki bardzo za odpowiedzi.Mam 2006 r więc z tego co opisałeś kostki do wpięcia podgrzewania foteli powinny być pod fotelami.
Teoretycznie wystarczy kupić fotele z podgrzewaniem,wpiąć kostki
i powinno wszystko śmigać.Sprawdzę jeszcze jutro czy mam bezpieczniki od podgrzewania foteli.
Nie mam jeszcze foteli kupionych dopiero zaczynam się rozglądać za czarną skórą bo myśle że będzie najlepiej pasować do srebrnego koloru.Zresztą orginał welur
też jest w ciemnym kolorze.Pytanie jeszcze czy zmieniać również boczki drzwi czy zostawić welurowe???

Jako że posiadałem auta z tapicerką skórzana/grzaną, skórzaną wentylowaną/grzaną, welurową to muszę stwierdzić że:
użytkowo dużo lepszy jest welur a najlepiej grzany welur
skóra za to dużo lepiej się prezentuje, natomiast jest gorsza uzytkowo od weluru

No własnie skóra wygląda dużo lepiej wizualnie bo welur tak dość biednie.
Użytkowo na zimę napewno welur cieplejszy więc chyba tą zmianę zrobię dopiero na wiosnę.

Jako że posiadałem auta z tapicerką skórzana/grzaną, skórzaną wentylowaną/grzaną, welurową to muszę stwierdzić że:
użytkowo dużo lepszy jest welur a najlepiej grzany welur

Kwestia gustu. Mi np. w 159 najlepiej wygląda skóra i jest dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości.

Nie wiem o co chodzi z tym pitoleniem że skóra w zimę to chłodniejsza - z wyłączonym ogrzewaniem jeździcie? Przecież to jest moment i we wnętrzu robi się ciepło, nigdy nie odczułem żeby skórzane fotele mnie ziębiły w tyłek bardziej niż szmaciane. Zresztą nie o to autor tematu pytał

Nie wiem o co chodzi z tym pitoleniem że skóra w zimę to chłodniejsza - z wyłączonym ogrzewaniem jeździcie? Przecież to jest moment i we wnętrzu robi się ciepło, nigdy nie odczułem żeby skórzane fotele mnie ziębiły w tyłek bardziej niż szmaciane. Zresztą nie o to autor tematu pytał

Zimą to jeszcze pół biedy, spróbuj wsiąść na taką nie wentylowaną rozgrzaną latem do 70*C.

Miałem ostatnie 2 auta w skórze i więcej nie chce, tym bardziej, że w nowszych autach to już nie skóra a cerata :(

Amortyzatory
Powrót