• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Kontrolka poduszek powietrznych, błąd B1001

duomox

Nowy
Auto
159 SW 2.4 automat
Czołem,

wczoraj po uruchomieniu samochodu zaświeciła się kontrolka airbag. Podpiąłem auto do kompa i wyrzuciło błąd B1001. Kasowanie go nie pomaga, system informuje, że błąd jest cały czas obecny. Przeczyściłem kontakt sprayem wszystkie wtyczki pod fotelami kierowcy i pasażera, niestety brak rezultatu. Nie pomogło też odpięcie na chwilę akumulatora.

Z kodu błędu wnioskuję, że ECU nie komunikuje się z jakimś czujnikiem. Jakieś wskazówki?

IMG_2555.jpg
IMG_2556.jpg

Uszkodzony sterownik AIRBAG lub walnięte przewody dochodzące do niego, najlepiej byłoby podmienić sterownik i zobaczyć czy błąd zniknął.

A gdzie jest umiejscowiony ten sterownik? Może tam też warto posprawdzać wtyczki?

BTW mamy fury w tym samym super niebieskim kolorze :)

Tak :) a nazwa to "branżowa" ?

Przypadek. Nie wiedziałem jaką wybrać, a na biurku leżało opakowanie z antybiotykiem :)

Wracając do airbagów popsikałem kontakt sprayem po wtyczkach na sterowniku od poduszek (nie pomogło - dzięki za wskazanie gdzie go znaleźć) i zrobiłem jeszcze screeny z parametrami pomiaru z komputera. Wklejam poniżej. Zastanawia mnie brak wyniku rezystancji w wypadku rear airbag.
Przechwytywanie.jpg
Przechwytywanie2.jpg

Rear airbag ressistance( passenger, driver ) to tylne poduchy w siedzeniach kierowcy i pasażera, pewnie tego nie masz. oraz tylne napinacze, też tego prawdopodobnie nie masz, ale możesz sprawdzić w EPER czy twoja była w to wyposażona.
Błąd zniknął ?

Błąd niestety dalej aktywny. Sterownik na allegro niby tani, ale dostęp do niego dosyć trudny. Pozatym zawsze się może okazać, że winny jakiś przewód w tej wielkiej plątaninie kabli. Tak to niestety ze starym samochodem ;)

Sterowników było co najmniej dwa ( mi przynajmniej tak pokazuje EPER ) więc zrób sobie zdjęcie swojego, ewentualnie numer części z EPER . Mam w domu taki jeden sprawny - nierozbierany, który kupiłem razem z poduchami, lecz nie pasował do mnie, (różnica we wtyczkach )

Amortyzatory
Powrót