Cześć
Licze na pomoc z waszej strony gdyż jestem w niezlym klopocie ale od początku.
Jako że w mojej 159 2.0 jtdm zacząłem zimą odkrywać objawy zużytego koła DM a nie mogłem sobie pozwolić aby zakupić wszystkich części za jednym razem zacząłem powoli kompletować części do wymiany
Na popularnym portalu aukcyjnym a sprzedaży lokalnej znalazłem oferte sprzedaży koła DM do mojego auta w trochę niższej cenie. Po sprawdzeniu wszystkich numerów zdecydowałem się na zakup (koło ma naklejkę i pudełko (sachs) numer 2294701040)
Nic nie budziło mojego niepokoju gdyż koło wygląda na nowe (zdjęcia 2,3,4). W późniejszym czasie kupiłem zestaw sprzegła wraz z wysprzęglikiem
LUK o numerze 624340333 jako komplet. W końcu przyszedł czas wymiany i tu zaskoczenie gdyż oryginalne koło o numerze 55214811 (zdjęcie 6) jest wyższe od nowo zakupionego (po pomiarze okazało się iż w miejscu gdzie prauje tarcza sprzegłowa wysokość nowego koła jest mniejsza o 3mm (stare ma 10mm nowe 7).Tu konsternacja NIE DA SIĘ TEGO POSKŁADAĆ tzn Koło dało się przykręcić do wału bez problemu natomiast gdy zakładam tarczę jest wszystko OK (średnica tarczy się zgadza pasuje do koła) ale gdy zakładam docisk (używam narzędzia do sprzęgieł sac) sprężyna docisku zostaje w środku [zdjęcie nr 5](nie podnoszą się listki sprężyny) Już nawet w akcie desperacji kupiłem sprzegło marki Sachs (po otwarciu pudełka w środku był LUK) Gdy zakładam to samo sprzęgło na stare koło DM wszystko jest OK
Teraz pytanie czy zostałem oszukany przy zakupie koła (jest od innej wersji jeżeli tak to od jakiej)
Czy tez coś robię źle
Prosze pomóżcie bo auto stoi od miesiąca rozebrane i nie mogę sobie poradzić
![]()