Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15
  1. #1
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2020
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM
    Postów
    38

    Domyślnie Podczas przyśpieszania ściąga w lewo

    Cześć mam taki mały problem w mojej alfie, że tylko podczas przyśpieszania sciąga samochód w lewo. Dzieje się to tylko gdy przyspieszam troche mocniej, a jak zdejmę nogę z gazu to auto wraca na prawidłowy tor jazdy. Wymienione zostało cale zawieszenie przednie za wyjątkiem amortyzatorów i spręzyn oraz końcówki drązkow. Zbieżnosc również była ustawiana. Ma ktoś pomysl co to może być? Dodam ze podczas gwałtowniejszego przyśpieszania musze kontrować kierownice. Miał ktoś może taką przypadłość?


    › Więcej...: Podczas przyśpieszania ściąga w lewo

  2. #2
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    11 2014
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    159 1,9 JTDM
    Postów
    41

    Domyślnie

    Szukałbym gdzieś w układzie kierowniczym. Końcówka drążka, drążek ewentualnie maglownica. Ale stawiam na drążek kierowniczy lub końcówkę skoro tego nie wymieniałeś. Miałem podobnie w innym samochodzie niż alfa i winny był drążek.

    Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

  3. #3
    Użytkownik Rowerzysta Avatar darek156
    Dołączył
    10 2018
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r
    Postów
    349

    Domyślnie

    Cześć. Wez auto na podnośnik i dokładnie posprawdzaj czy nie ma luzów nigdzie. Mocowania amortyzatorów i same amortyzatory tez sprężyny.

    Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

  4. #4
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Bravo T-jet, Chevy TB, 159
    Postów
    13,297

    Domyślnie

    Cytat Napisał WillowOfTruth Zobacz post
    Cześć mam taki mały problem w mojej alfie, że tylko podczas przyśpieszania sciąga samochód w lewo. Dzieje się to tylko gdy przyspieszam troche mocniej, a jak zdejmę nogę z gazu to auto wraca na prawidłowy tor jazdy. Wymienione zostało cale zawieszenie przednie za wyjątkiem amortyzatorów i spręzyn oraz końcówki drązkow. Zbieżnosc również była ustawiana. Ma ktoś pomysl co to może być? Dodam ze podczas gwałtowniejszego przyśpieszania musze kontrować kierownice. Miał ktoś może taką przypadłość?
    Zamień opony z przodu na tył lub załóż inny komplet. Przy okazji zmierz je dokładnie kilka razy po obwodzie i porównaj głębokość bieżnika (tej samej opony). Kiedyś zjadło mi Klebery nierównomiernie, wszystkie cztery i nawet zamiana opon między osiami nic nie zmieniała.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 04-12-2021 o 10:24
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

  5. #5
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2020
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM
    Postów
    38

    Domyślnie

    Cytat Napisał cina111 Zobacz post
    Szukałbym gdzieś w układzie kierowniczym. Końcówka drążka, drążek ewentualnie maglownica. Ale stawiam na drążek kierowniczy lub końcówkę skoro tego nie wymieniałeś. Miałem podobnie w innym samochodzie niż alfa i winny był drążek.

    Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka
    Przepraszam źle napisalem. Końcowki drążków są nowe zostały tylko stare drążki.

    Opony mają dopiero rok i zaczynają swój drugi sezon. Na letnich było tak samo z tym, że 18" i trochę bardziej na nich bylo czuć niż na zimowych 16". Myślałem że po wymianie końcówek problem minie, ale nadal występuje.

  6. #6
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    11 2014
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    159 1,9 JTDM
    Postów
    41

    Domyślnie

    Cytat Napisał WillowOfTruth Zobacz post
    Przepraszam źle napisalem. Końcowki drążków są nowe zostały tylko stare drążki.

    Opony mają dopiero rok i zaczynają swój drugi sezon. Na letnich było tak samo z tym, że 18" i trochę bardziej na nich bylo czuć niż na zimowych 16". Myślałem że po wymianie końcówek problem minie, ale nadal występuje.
    A drążki sprawdziłeś? Może właśnie na nich jest luz. Podnieś lekko przód i sprawdź czy niema luzu ciągnąć rękami za koło w lewo/prawo.

    Wysłane z mojego STF-L09 przy użyciu Tapatalka

  7. #7
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2017
    Mieszka w
    BG-DE-PL
    Auto
    155 + 159
    Postów
    163

    Domyślnie

    Podnieś koło i sprawdź też luzy osiowe, góra dół i lewo prawo. Łożyska itd. W ostateczności stacja kontroli pojazdów. Pozdrawiam

  8. #8
    Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Dołączył
    09 2009
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 PussyWagon Ti 2.4JTDm/200 KM '09
    Postów
    1,018

    Domyślnie

    Wahacze dolne masz nowe, tego samego producenta. Powodem ściągania przy przyspieszaniu są najczęściej uszkodzone tuleje gumowo metalowe w dolnych wahaczach. A znam przypadki gdzie zalożenie innego producenta wahacza z jednej strony tez to powodowało.

    ​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

    Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

  9. #9
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2020
    Mieszka w
    Podkarpackie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150KM
    Postów
    38

    Domyślnie

    Dzięki wszystkim za porady

    Całe zawieszenie mam z Mayle HD, więc to wykluczam. Zwrócę uwagę na same drążki oraz maglownica, bo wydaje mi się, że jeszcze tam może tkwić problem.

  10. #10
    Użytkownik Świeżak Avatar Patryk20
    Dołączył
    07 2016
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 - 1.75 tbi - 200km
    Postów
    96

    Domyślnie

    Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    Wahacze dolne masz nowe, tego samego producenta. Powodem ściągania przy przyspieszaniu są najczęściej uszkodzone tuleje gumowo metalowe w dolnych wahaczach. A znam przypadki gdzie zalożenie innego producenta wahacza z jednej strony tez to powodowało.
    Zgadza się, ja mam problem ściągania tak jak autora postu, tylko w prawo. Kiedyś był wymieniony lewy dolny wahacz, prawy został niestety, jest sprawny do tej pory. ale auto leci w prawo.

Podobne wątki

  1. [159] Ściąga w prawo podczas hamowania
    Utworzone przez scudo w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 05-08-2020, 12:09
  2. [159] Ściąga podczas hamowania
    Utworzone przez hagi w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 29-12-2017, 17:18
  3. Ściąga w lewo podczas hamowania
    Utworzone przez CeZaR85 w dziale 156
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 25-02-2015, 00:38
  4. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-05-2011, 11:09
  5. [147] ściąga raz w lewo, raz w prawo
    Utworzone przez mat19 w dziale 147
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 18-10-2008, 12:57

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory