[159] 2.0jtdm - dziwne działanie klimatyzacji

irek81

Nowy
Auto
Alfa 159 2,0 jtdm 16v 2011r
Witam,

Tyle co nowa sprężarka (regenerowana) + 1,5 roku temu założony nowa chłodnica klimatyzacji + naprawiane przewody. Ciśnienie trzyma. Świeżo nabita. Działała lepiej. Ostatnio włącza się jak ma ochotę (oczywiście po włączeniu przycisku). Mam wrażenie, że rano jak jeszcze nie jest gorąco jest lepiej. Przy wyższych temperaturach na zewnątrz nie chce się załączać. Przekaźnik w skrzynce podmieniony. Nic to nie dało. Obroty silnika nie mają na to wpływu. Drgania też nie. Nie wiem gdzie szukać. Gdzieś czytałem, że mogą być dwie rzeczy - presostat i zbyt wysokie ciśnienie w układzie. To drugie raczej wykluczam bo było dobrze zaraz po wymianie sprężarki i wakacje za granicą obskoczyło bez kłopotów. Nie wiem gdzie szukać tego presostatu?

Dziękuję za pomoc.
Irek

W 2.0 ma być 460g. Jak będzie za dużo będzie rozłączać sprężarkę. Im cieplej na zewnątrz tym częściej będzie wyłączać. Trzeba by podpiąć komputer i sprawdzić ciśnienia. Czy włącza Ci się wentylator chłodnicy?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Z tego co udało mi się ustalić to fakt, że sprężarka się załącza za każdym razem gdy jest włączona klimatyzacja. Ewidentnie widać to patrząc na sprzęgiełko klimatyzacji. Natomiast czasem chłodzi czasem nie. Jak zacznie chłodzić (np w trakcie odpalenia i powrtu z pracy) to działa i chłodzi cały czas. Natomiast jak wyłączę i włączę ponownie wtedy po mimo, że sprzęgiełko ją załącza nie chłodzi.

Ostatnia edycja:
Poszukuję używanej sprężarki klimatyzacji o numerze 50514056.

Auto było na serwisie u gościa co się klimatyzacjami zajmuje. Powiedział mi, że jak poda sygnał zewnętrznie na zawór w sprężarce (bo to jest 2.0 jtdm i w tej sprężarce jest elektrozawór sterujący pracą sprężarki) to wtedy klima chłodzi. Tak jakby komputer nie wysterowywał sprężarki. Podłączyłem MES-a. Mam błąd B1975, czujnik zanieczyszczenia powietrza - 206% na postoju. Reszta wydaj mi się w normie. Będę szukał gdzieś braku przejścia na kablu do sterowania tym zaworem na sprężarce. Macie jakiś pomysł? Wszelakie sugestie mile widziane. Kurcze nigdzie nie ma schematów instalacji do 2.0jtdm i ciężko będzie zlokalizować gdzie mogą iść ewentualnie te przewody od zaworu sprężarki. Podejrzewam, że gdzieś do body-komputera. Pozostaje jeszcze do sprawdzenia panel klimatyzacji. Nie mam więcej pomysłów.

Ostatnia edycja:
Kluczowe dla załaczenia się klimy są ciśnienia w układzie. Jeśli jest za mało albo za dużo czynnika to klima nie wystartuje. Robił ci test cisnienia w układzie ?
Zawór na spręzarce jaki ??? Tam masz wtyczke która podaje napiecie na elektromagnes koła pasowego i wszystko. Jezeli cisnienia sa prawidlowe a klima nie startuje to albo czujnik cisnienia zamontowany na rurce ukl klimatyzacji jest uszkodzony albo sama sprężarka- elektromagnes czy przyciaga lub juz uszczelnienia są zuzyte i kompresor nie jest w stanie wytworzyć wysokiego ciśnienia.

Kluczowe dla załaczenia się klimy są ciśnienia w układzie. Jeśli jest za mało albo za dużo czynnika to klima nie wystartuje. Robił ci test cisnienia w układzie ?
Zawór na spręzarce jaki ??? Tam masz wtyczke która podaje napiecie na elektromagnes koła pasowego i wszystko. Jezeli cisnienia sa prawidlowe a klima nie startuje to albo czujnik cisnienia zamontowany na rurce ukl klimatyzacji jest uszkodzony albo sama sprężarka- elektromagnes czy przyciaga lub juz uszczelnienia są zuzyte i kompresor nie jest w stanie wytworzyć wysokiego ciśnienia.
U mnie jest sprężarka z zaworem elektrycznym. Co innego sprzęgielko klimy, które w moim przypadku załącza się za każdym razem, gdy włączę klimę. Sprężarka pracuje ale jeszcze jest zawór sterowania pracą sprężarki przy którym to komputer może sterować działaniem układu. To jest nowszy system niż w 1,9. Tam zawór jest mechaniczny.

Przewody ok. Brak sygnału PWM z panelu klimy.

Przewody ok. Brak sygnału PWM z panelu klimy.

Czy rozwiązałeś problem? Też mam brak sygnału z panelu ale u mnie jest to winą podmienionego panelu (mam zamontowany starszy panel, który nie wie, że kompresor ma elektrozawór).
Spróbowałem podać sygnał PWM przez osobny generator i sprężarka nadal dmucha ciepłym powietrzem, nie mam już pojęcia o co chodzi.

20230711_142131.jpg

Ostatnia edycja:
Hej, z tym sygnałem PWM to u mnie nie prawda jednak. Było mierzone przy odpiętym sprzęgiełku w sprężarce. Kupiłem nawet drugi sterownik (jak ktoś chce to mogę odsprzedać). Dajej tak samo.Temat nie jest rozwiązany. Sprawa wygląda tak, że sterownik wysterowuje. Podmieniłem nawet ten elektrozawór w sprężarce na nowy (też chętnie odsprzedam - jest nowy). Dalej nic to nie dało. Próbowałem nawet sam wysterować podając 12v bezpośrednio z akumulatora na ten pin zaworu, przy odpięciu go od panelu (żeby coś tam w nim nie uszkodzić). Klima nadal nie chłodzi. U mnie włącza się sprzęgiełko, widać, że kompresor się obraca ale ciśnienia praktycznie się nie zmieniają. Na wyłączone sprężarce pokazuje MES pokazuje 5,5 Bar na włączonej rośnie do 6 i tyle. Jest jedyna sytuacja kiedy ten układ budzi się do życia - po spuszczeniu czynnika i ponownym nabiciu. Budzi się na jakiś czas - do momentu rozgrzania pojazdu i po wyłączeniu klimy i ponownym włączeniu nie wraca do życia. Jedyna opcja to sprężarka, która się zacina. Nie chcę tu póki co wiele o niej pisać bo zobaczymy czy uda mi się ją zwrócić i odzyskać pieniądze bo już ją raz odsyłałem i firma przyznała, że uległa uszkodzeniu. Ja twierdzę, że jest źle zregenerowana i to ona odpowiada za brak ciśnienia. Jeśli zawór wysterowuje, sprzęgiełko załącza a ciśnienia nie rosną to jedyna opcja to uszkodzony kompresor. Nic tam więcej nie ma w tym układzie. Jest jeszcze zawór rozprężny ale wtedy ciśnienia by rosły gdyby był uszkodzony.

Sprawdź czy działa Ci moduł wentylatora. Jeśli klima włącza się na krótką chwilę, ciśnienie rośnie wysoko i wentylator nie startuje to to może być przyczyną. U mnie wentylatory nie startują bo ciśnienie nie rośnie.

Ostatnia edycja:
Kupiłem nawet drugi sterownik (jak ktoś chce to mogę odsprzedać).

U mnie też nie rośnie ciśnienie, MES po włączeniu klimatyzacji pokazuje max 9800 mbar.
Też wymieniłem elektrozawór - nie pomogło.
Kupiłem sobie mierniki z manometrem i sam będę sprawdzać ciśnienie na zaworach, bo nie mam już siły jeździć po mechanikach.

Sprawdzałem różne numery VIN i udało mi się ustalić przy pomocy EPER, że w naszym roczniku montowali dwie sprężarki, niektóre auta dostały kompresor z elektrozaworem a niektóre dostały ten: 50510966 i prawdopodobnie są zamienne. Sam elektrozawór moim zdaniem jest zbędny w naszym układzie i po prostu kogoś poniosło w Alfa Romeo.

Np ten VIN ma najnowszy panel klimatyzacji i sprężarkę bez elektrozaworu, cały układ też wygląda identycznie jak w moim aucie, więc zmienili tylko sprężarkę: ZAR93900007274418

Jaki masz ten sterownik? Możesz wysłać na PW, może mi się przyda.

Już sam nie wiem co z tym robić. Auto było już u trzech macherów. Jeden stwierdził, że panel nie wysterowuje zaworu ( co się finalnie okazało błędną diagnozą), drugi mówi, że kompresor do wymiany bo firma nie jest w stanie go dobrze zregenerować i dlatego nie wytwarza ciśnienia. Trzeci zaś stwierdził, że jest jakiś ubytek odessał 400g czynnika, a jeśli ktoś wcześniej nabijał to powinno być 460. Stwierdził też, że ciśnienie rośnie powyżej 16Bar i wentylator słabo chłodzi... Dlatego założyłem drugi temat odnośnie sprawdzenia działania wentylatorów. Wczoraj podpiąłem sam po MES-a, włączam klimę a ciśnienie 7,8bar i tyle. Stoi w miejscu. Podjechałem do kolejnego serwisu i chłopaki sprawdzili mi ciśnienie manometrami. Tak samo. Klima wył. 6,8Bar, włączona 7,8Bar. Nie rośnie, wentylator się nie kręci, sprzęgiełko kompresora załączone. Nie chłodzi. Próbujemy włączać, wyłączać, trzymać na obrotach. Nic. Zero reakcji. Chłopaki mówią, że to będzie wina sprężarki. W drodze powrotnej włączyłem klimatyzację i...działa. Chłodzi. Nie gasiłem samochodu, nie wyłączając klimy podpinam MES-a i ciśnienie pokazuje 19,5 Bar i stoi stabilnie na 19,5 ale wentylator ani drgnie. Więc zastanawiam się czy czasem nie jest tak, że są dwie awarie. Pierwsza to regenerowany kompresor, który się zacina i blokuje na niskiej wydajności, a druga to ECU nie wysyła sygnału do włączenia wentylatora przy wyższym ciśnieniu co w efekcie powoduje zajechanie kompresora. Może właśnie tak "zabiło" mi moją wcześniejszą sprężarkę. Szkoda, bo te kompresory są praktycznie nieosiągalne. Podejdzie niestety tylko ta o numerze 50514056 z zaworem elektycznym (jest masę błędów w katalogach i podają kompresory o tym numerze ale z zaworem mechanicznym). Nie ma opcji na zmianę na tą z 1,9 bo są inne średnice przewodów i ta ma zawór właśnie mechaniczny. Sterowanie odbywa się sprzęgłem. U mnie steruje elektrozawór poprzez nowszy panel. To jest sprężarka o zmiennej wydajności (i co bardzo dziwne) dodatkowo ze sprzęgłem.

Ostatnia edycja:
[MENTION=32620]irek81[/MENTION] - poszedłem przed chwilą sprawdzić kiedy ten wentylator się załącza u mnie.
Auto po nocce stało nieodpalane, więc zimne. Na zewnątrz +27.

Przy około 12 barach wentylator startuje. Powoli się kręci i na postoju ciśnienie teraz doszło do 16tu.
Na pewno przy tych 19 barach się nie kręcił? Bo ta obudowa wygląda jak łopatki i czasem się można pomylić. Trzeba dobrze latarką przyświecić.

Jeśli było 19, a wentylator stał, to kurde... albo połączenie elektryczne jest nie bardzo, albo coś jest nie tak z tym panelem (chyba, że to nie on odpowiada za załączanie wentylatora???). Nie wiem czy stąd leci przewód na moduł wentylatora...
Tak samo, może nie wysterowuje kompresora, bo nie widzi potrzeby (on też tam ma wentylator w sobie z tego co pamiętam chłodzący czujnik temperatury). Może coś z tą płytką panelu jest też nie tak...
Trochę gdybanie, ale najlepiej by było sprawdzić z innym sprawnym panelem...
Albo mierzyć wysterowanie na wtyczce przy kompresorze.

Tu masz jeszcze wykres ciśnienia fajnie zrobiony (nr #190):
https://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/18675-przy_wlaczonej_klimatyzacji_cos_brzeczy_nasila_sie_wraz_obrotami-19.html#post1415422

update:
teraz czytam, że sprawdzałeś inny panel. Rozumiem, że 156087487?
I on wysterowuje? A na wtyczce przy kompresorze nie ma sygnału?

Skoro mechanior podał bezpośrednio na kompresor zasilanie i poszło, więc raczej nie w nim problem...

Ostatnia edycja:
Nie sądzę aby panel tym sterował. Ciśnienie na układzie kompresora występuje w zakładce ECU silnika. On najprawdopodobniej widzi ciśnienie na układzie i komunikuje się bezpośrednio z modułem wentylatora. Wg mnie te ciśnienia są za wysokie i też za wysokie jak na samą wydajność tego układu. Najpierw muszę dojść do tego dlaczego kompresor raz się załącza, a czasem nie. Wg mnie najbardziej wiarygodna jest wersja z wadliwym kompresorem.

- - - Updated - - -

Klonek, dziękuję Ci za info. Temat jest dziwny ale robiłem testy ( bo założyłem drugi temat z wentylatorami) posprawdzałem to. Jak wyciągnę wtyczkę od termostatu to od razu włącza się wentylator na 100% (na stykach ma blisko 12v). Robiłem też testy z potencjometrem wpiętym zamiast czyjnika temp na termostacie. Podpięty MES, temp 110stopni i wentylator kręci na 100%. Włącza się i ma napięcie ok 6-7V przy 96 stopniach. Tak więc moduł wentylatora wykluczam. U mnie robili chipa i wywalali w programie EGR. Może uszkodzili strrownik albo wyrzucili za dużo? Jest taka opcja?

Ostatnia edycja:
Odłączając czujnik przy termostacie - wentylator wtedy chodzi dobrze. Kumam.
Ale nie załączył się przy 19 barach klimy. Więc gdzieś ta informacja nie doszła albo gdzieś coś nie styka. Może moduł komfortu (takie BSI) - zobacz też link poniżej apropo upalonej kostki.
W sumie jakby kompresor działał nawet źle, to tak czy inaczej wentylator powinien w tym momencie pracować (przy 19 barach).

A czemu raz kompresor da 19 bar, a innym razem max 9 to nie mam pojęcia. Ale to już chyba inny, kolejny temat.

Co do chipa, to możemy gdybać. Nie wiem jak ktoś to robił. EGR też mam wyrzucony. Wątpię, aby to było to, choć do końca nigdy nie wiadomo.

Poniżej ktoś pisze (co prawda 1.9 silnik), że jak wentylator nie działał, to do 30 barów doszło ciśnienie...
https://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/168388-sterownik_wentylatora_chlodnicy_pwm.html

PS. Panel masz na pewno z dobrymi numerami? Jak w EPER? 156087487?

Odłączając czujnik przy termostacie - wentylator wtedy chodzi dobrze. Kumam.
Ale nie załączył się przy 19 barach klimy. Więc gdzieś ta informacja nie doszła albo gdzieś coś nie styka. Może moduł komfortu (takie BSI) - zobacz też link poniżej apropo upalonej kostki.

Co do kostki to się tam chłopaki chyba nie zrozumieli. Jednemu chodzi o wentylator chłodnicy, a drugi mówi o kostce do dmuchawy, która faktycznie jest awaryjna (przerabiałem i to dawno temu)...

Wentylator tak jakby się kręci przy tych 19 barach ale nie na pełnych obrotach.

Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary MES-em. Dzisiaj jest zmino (ok 14 stopni) i lepiej się sprawuje. Częściej udaje mu się wyjść powyżej 8 bar. Poczekam jeszcze na gorący dzień i wtedy zobaczymy ale już widzę, że dziwnie reaguje ten kompresor na polecenie włączenia klimy. Od razu rzuca się w oczy, że kompresor często nie reaguje na włączenie.

Panel jest dobry, już podkładałem drugi i nic to nie zmieniło w działaniu klimy. Ten drugi odsprzedałem koledze z forum i mu klima ruszyła (więc panele są sprawne).

wykres klimy alfa 159.jpg

Ostatnia edycja:
Sprawdź presostat. On tym wszystkim steruje. Tzn. steruje ECU, ale na podstawie wskazań presostatu. Jeśli ten czujnik pokazuje błędne wartości, to sprężarka ani wiatrak się nie włączą. Wykręć go (czynnik nie ucieknie, tam jest bezzwrotny zawór) i zmierz opory multimetrem.

Ostatnia edycja:
Mam wymieniony na nowy. Z tym ciśnieniem też tak myśleliśmy z mechanikiem. Jednak uciekło.

Amortyzatory
Powrót