[159] Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A to ciekawe, tego nie wiedziałem ale to pewnie tylko w jeszcze zamontowanym oryginalnym skraplaczu bo jak już ktoś ma w aucie zamiennik to raczej operacja nie przejdzie :)

A to ciekawe, tego nie wiedziałem ale to pewnie tylko w jeszcze zamontowanym oryginalnym skraplaczu bo jak już ktoś ma w aucie zamiennik to raczej operacja nie przejdzie :)

Dokładnie tak jest. W citroenie zmieniałem oryginalny skraplacz Behr na zamiennik Valeo. Oba miały zupełnie inny osuszacz i w obu można było go wymienić, ale nie pasowały nawzajem.

U mnie też niestety wiertarka. Nabiłem z miesiąc temu - po 3 dniach przestało chodzić i brzęczało przez te 3 dni. Okazało się że przegniła chłodnica klimy, wymienili też jakieś zaworki. Nabito 460g minus jakaś ilość oleju, więc zdaje się za mało.

Swoją drogą - czy wydajność nawiewu w 159 jest stosunkowo kiepska?

Jechałem dziś też moją Astrą 3 i szczerze mówiąc tam na 4tym biegu manualnej klimy to nawiew to huragan przy ustawieniu "przód i nogi" a w 159 przy maks ustawieniu siły nawiewu i rozdziale na nogi i korpus wieje znacznie słabiej.

A wymieniałeś kiedyś filtr kabinowy? Jeśli masz zapchany, to nadmuch siłę rzeczy będzie słaby. Ja muszę wymieniać kabinowy co około 7-8 tys km, mieszkam w tak zapylonym miejscu :(

Mi po wielu operacjach pomogło w końcu uzupełnienie oleju w sprężarce klimy (nie mylić z olejem w układzie). Było tylko 40 gramów, a powinno być 130 g. Polecam sprawdzenie tego tropu wszystkim, którzy wykluczyli kwestie ilości czynnika i szczelności układu.

Dokładnie tak jak piszesz, wiertarka to zawsze kwestia zbyt małej ilości oleju.

Mi po wielu operacjach pomogło w końcu uzupełnienie oleju w sprężarce klimy (nie mylić z olejem w układzie). Było tylko 40 gramów, a powinno być 130 g. Polecam sprawdzenie tego tropu wszystkim, którzy wykluczyli kwestie ilości czynnika i szczelności układu.

W jaki sposób sprawdzić stan oleju w sprężarce?

Z tego co tu chłopaki pisali to jedynie idzie to zrobić poprzez jego ściągnięcie...

Wymontowanie sprężarki, czyszczenie, i napełnienie odpowiednia ilością. W praktyce jest to kosztowne więc jeśli hałasuje, należy metoda prób, dodać jakąś ilość i sprawdzić czy jest cisza. Nie można przesadzić z ilością.

Panowie, dziś robiłem klimę, oby się 1maja w Gliwicach nie ugotować i powrócił te "szlachetny" dźwięk, czy to nazywana przez was wiertarką , zwał jak zwał , ale wku r w i a nie miłosiernie jak się "włączy" udało mi się uwiecznić w miarę ten odgłos. Występuje tylko oczywiście przy włączonej klimie ;(
https://www.dropbox.com/s/tzbzjfubj57khxk/recording20150427170438.mp3?dl=0

Panowie jak pojedziecie do odpowiedniego serwisu klimy to urządzenie ściąga czynnik oraz olej próba szczelności próżni 20 min ponowne napelnienie czynnik 550 olej 100 i tyle nic nie rozbierajcie bo montaż i demontaż to proszenie się o niepotrzebny koszt oraz możliwość uzyskania brak szczelności po ponownym montażu. Kto z Łodzi to na drewnowskiej "serwisu się u Kuby" robi co trzeba ją płaciłem 110 zł pełne napelnienie

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

yy..to ja mam pytanie bo już się pogubiłem..czy ten olej który jest dodawany z czynnikiem to jest ten sam olej którym jest napełniana sprężarka?
Przy okazji może ktoś polecić dobry serwis Katowice-Kraków

yy..to ja mam pytanie bo już się pogubiłem..czy ten olej który jest dodawany z czynnikiem to jest ten sam olej którym jest napełniana sprężarka?
Tak, w czynniku jest olej, którego zadaniem jest smarowanie sprężarki. Innego oleju nie ma w sprężarce.

Tak, w czynniku jest olej, którego zadaniem jest smarowanie sprężarki. Innego oleju nie ma w sprężarce.
No z tego co mi goście mówili w serwisach to właśnie przeciwnie. Olej z układu ściągany jest razem z czynnikiem i uzupełniany przy serwisie klimy bez wyciągania sprężarki. Sprężarka ma swój olej i żeby się do niego dostać trzeba ja wymontować. Za operację we Wrocławiu zapłaciłem niecałe 250 zł, w tym uzupełnienie 90g oleju.
Może mnie ktoś w konia zrobił, ale pomogło (miesiąc już cisza), a wcześniej inni nie potrafili sobie z tematem poradzić, więc pasi mi w 100%.

No z tego co mi goście mówili w serwisach to właśnie przeciwnie. Olej z układu ściągany jest razem z czynnikiem i uzupełniany przy serwisie klimy bez wyciągania sprężarki. Sprężarka ma swój olej i żeby się do niego dostać trzeba ja wymontować.
Żeby odessać cały olej to trzeba wyjąć sprężarkę i przepłukać układ. Racja. Ale sprężarki w naszych 159 są smarowane tylko olejem, który jest potem wymieszany w czynniku. Nie odsysa się go razem z czynnikiem, bo pozostaje on w każdym elemencie układu (skraplacz, parownik itd.), takie ma właściwości. Daje się odessać marny procent całości.

Pytanie było o to czy olej dodawany do czynnika to ten sam olej, który jest potem w sprężarce – to jest ten sam olej, on smaruje potem sprężarkę. Dlatego ważne jest, żeby go nie było za mało. Gdy jest za dużo to niestety układ przestaje pracować poprawnie. A niektórych sprężarkach np. Denso niewielka dodatkowa ilość oleju powoduje, że przestają one całkiem działać.

Za operację we Wrocławiu zapłaciłem niecałe 250 zł, w tym uzupełnienie 90g oleju.
Gdzie we Wrocławiu?

Żeby odessać cały olej to trzeba wyjąć sprężarkę i przepłukać układ. Racja. Ale sprężarki w naszych 159 są smarowane tylko olejem, który jest potem wymieszany w czynniku. Nie odsysa się go razem z czynnikiem, bo pozostaje on w każdym elemencie układu (skraplacz, parownik itd.), takie ma właściwości. Daje się odessać marny procent całości.

Pytanie było o to czy olej dodawany do czynnika to ten sam olej, który jest potem w sprężarce – to jest ten sam olej, on smaruje potem sprężarkę. Dlatego ważne jest, żeby go nie było za mało. Gdy jest za dużo to niestety układ przestaje pracować poprawnie. A niektórych sprężarkach np. Denso niewielka dodatkowa ilość oleju powoduje, że przestają one całkiem działać.

No ok, pewnie gościu uprościł opowieść nieco. Dzięki za doprecyzowanie.

Gdzie we Wrocławiu?

Ermax na Reymonta.

Amortyzatory
Powrót