[159] Świeci check engine, P0134 Sonda Lambda.

Rimer

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.75 TBI
Witam,
Mam problem z moją alfą 159 otóż od jakiegoś czasu zaświecił się check engine więc postanowiłem podłączyć komputer i zobaczyć w czym problem, okazało się ,że to sonda lambda przed katalizatorem (pisało P0134 Sygnał z sondy lambda przed kat.) wymieniłem na nową niestety nic to nie pomogło check dalej wyskakuje. Jakieś pomysły co z tym zrobić?

Witam,
Mam problem z moją alfą 159 otóż od jakiegoś czasu zaświecił się check engine więc postanowiłem podłączyć komputer i zobaczyć w czym problem, okazało się ,że to sonda lambda przed katalizatorem (pisało P0134 Sygnał z sondy lambda przed kat.) wymieniłem na nową niestety nic to nie pomogło check dalej wyskakuje. Jakieś pomysły co z tym zrobić?

Czy jesteś w stanie odczytać AFR?
Dodatkowo... z tego co pamiętam gdzieś był topic o TBi i właśnie tej kochanej sondzie przed katem. Był jakiś fabryczny problem z kablami (za krótkie?).

P.S.
Kupiłeś oryginał? Miało to wtyczkę?

Z oryginałem ciężko z dostępnością ale zakupiłem zamiennik ,który pasuje do tego silnika i wyglądał tak samo jak wcześniejsza sonda z wtyczką.

To już graniczy z pewnością dlaczego jest problem. Jaka to marka tej nowej? Gdzie to kupiłeś?
Jaki jest problem z oryginałem?

Poza konkurencją:
Czy ECU podaje wartość AFR?

Ostatnia edycja:
Wymieniałem z sondy BOSCH 1 928 404 687 na BOSCH 0 258 017 111 i w sumie po wymianie był ten sam problem nic się nie zmieniło dalej to samo. W sumie nie jestem pewny czy tak powinno być ale napięcie na tej sondzie przed i po wymianie cały czas pokazywało 484 stałe bez zmian nie zależnie czy dodałeś gazu czy nie. Niestety nie wiem jak sprawdzić AFR i gdzie to sprawdzić.

Wymieniałem z sondy BOSCH 1 928 404 687 na BOSCH 0 258 017 111 i w sumie po wymianie był ten sam problem nic się nie zmieniło dalej to samo. W sumie nie jestem pewny czy tak powinno być ale napięcie na tej sondzie przed i po wymianie cały czas pokazywało 484 stałe bez zmian nie zależnie czy dodałeś gazu czy nie. Niestety nie wiem jak sprawdzić AFR i gdzie to sprawdzić.

To jest sonda szerokopasmowa. Nie sprawdzisz tego miernikiem.
Podepnij się przez OBD do ECU nawet jakimś darmowym programem ze sklepu google sprawdzisz AFR (i generalnie sonde).
Nie widzę też sensu zmiany sondy oryginalnej na cokolwiek innego. Normalnie dostępna nawet na popularnym portalu aukcyjnym.

EDIT:
BŁĄD

EDIT2:
Chyba mój błąd. Albo coś nie tak z katalogami. Ta sonda 0 258 017 111 na pomarańczowym portalu.... niby pasuje do TBi i innych silników (JTS w 159 i JTD w 156). Na jednym ze sklepów znalazłem że pasuje również do 147 1.6TS - dlatego mój komentarz poprzedni.
No nic. Za późno żebym to teraz rozkminiał.

EDIT3:
Ten numer 1 928 404 687, który podałeś - nie jest to czasem numer na wtyczce?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót