To ciekawa teoria, pytanie czy samemu można taki olej sobie wymienić? Warto spróbować...
To ciekawa teoria, pytanie czy samemu można taki olej sobie wymienić? Warto spróbować...
Można to zrobić w serwisie klimatyzacji w taki sposób jak ja, lub po odessaniu czynnika i demontażu sprężarki w której zawsze zostaje trochę starego oleju. Można przepłukać układ, ale co do zasady nie wolno płukać sprężarki i zaworów rozprężnych. Jeśli nie wiemy jaki olej aktualnie jest wlany, radził bym odessać czynnik, zdemontować sprężarkę i wylać z niej resztę starego oleju. Następnie jechać na serwis ze swoim olejem, lub spytać, jaki olej dany serwis stosuje i przy nabijaniu klimy dobić właściwy olej.
"Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson
Pomogłem?Dodaj punkt reputacji
(gwiazdka pod postem)
W moim przypadku to po zakupie nie wiem co tam za olej siedzi. Rozumiem że przy najbliższym dobiciu czynnika serwis klimatyzacji mi to ogarnie. Mniej więcej Jakie mogą być to koszty dodatkowe wymiany tego oleju na nowy.
Na stronie Valeo (http://www.valeocompressors.com/en/faq) pisze że ZXL100PG to nie jest to samo co PAG100, tak więc z tym PAG100 to chyba trzeba uważać.
"Please use the oil specified on the compressor label. Valeo TM compressors ship with ZXL100PG for R134a application. Be advised: ZXL100PG (compliant with ISO Grade 46 standard with a viscosity of 46cSt) is not a PAG100 oil."
U mnie po 5 latach padł skraplacz BEHR HELLA i teraz dylemat czy inwestować w Denso, czy brać Nissens lub NRF.
Jestem przed wymianą i warsztat poleca thermoteca
Ja w zeszłym miesiącu wymieniałem skraplacz - też nieszczęsnego BEHRa. Wytrzymał wg nalepki na nim 5 lat.
Kupiłem Nissens i on wygląda o niebo lepiej jeśli chodzi o wykonanie. W zestawie kpl. z uszczelkami (podkładki uszczelniające). Osuszacz oczywiście też jest zabudowany.
Jeśli będziesz sam wymieniał to pamiętaj o zlaniu oleju ze starego skraplacza, żebyś wiedział ile minimum nowego dolać.
Kolega, który wcześniej o olejach się wypowiadał, niestety ma racje - nikt z szanownych nabijaczy klimy się o olej nie pyta. Ja po zlaniu oleju ze skraplacza odstawiłem w strzykawce i po chwili było widać 2 różne oleje (rozwarstwienie). Co prawda bardzo niewielka ilość innego oleju została mi kiedyś "dolana" ale jednak on tam jest...
ZXL100PG to zdaje się jest PAG46.
EDIT:
Żeby było zabawniej to dodatek UV zmienia parametry każdego z olejów![]()
Ostatnio edytowane przez master_tychy ; 15-05-2023 o 21:56
Ja będę wymieniał teraz sprężarkę. Moja chyba kaput. Zakładam używkę od benzyny tylko przekładam sprzęgło bo jest inne. Zdecydowałem tak bo mi tak doradzil kolega który handluje klamotwmi. Ponoć to te same sprężarki ale różnią się sprzęgłem. Zobaczę. Kupiłem jeszcze zawór rozprężny nissens gdyby trzeba było.
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Temat już trochę leciwy ale może komuś się przyda sprawdzona informacja, a mianowicie zawór rozprężny do AR 159 kosztuje około 900zł, a zawór (miedzy innymi) z opla Vectry C jest identyczny jak AR 159 i kosztuje w granicach 150zł, sprawdzone doświadczalnie zawory są zamienne, wymiarami wszystko pasuje i klimatyzacja działa na oplowskim prawidłowo.
Ktoś ma jakiś pomysł czemu wiatrak nie kręci i ciśnienie jest poza skalą (mam ten manometr od samodzielnego nabijania, tego zestawiku), jakby się jakiś regulator ciśnienia zawiesił i nie otwiera. Sprzęgło działa, ogólnie nawet nie miałem nigdy "wiertarki". Nabili mi klime - 460g i dalej nie działa, no i te ciśnienie właśnie już wywaliło poza skale na tym manometrzeCzyli niby ponad 7bar jest w układzie po nabiciu... A było 5,5bar przed (wg tego manometru).
Ja mam Taki kompresor jakby co: 50514055
Czy powinno być napięcie na wtyczce od wentylatora jak włączam klime? Bo nie ma, ale możliwe, że zatarty już kompresor ale logicznie patrząc powinno napięcie tam dalej być jakieś. A tu nic, nie wiem czy komputer jakoś sobie odciął ten wiatrak bo nie nabija kompresor, czy co?
Ostatnio edytowane przez oran ; 07-09-2024 o 12:15
Alfa Romeo 145 1.4 Boxer
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Alfa Romeo 159 1,75 TBi
Tak się składa, że ciśnienie przy wyłączonej klimatyzacji jest bezpośrednio zależne od temperatury zewnętrznej. Pomijam już kwestie tego czym to jest nabite (ten zestaw to nie R134a). Pomiar tego ciśnienia (LP) przy wyłączonej klimie daje generalnie... nic. Może poza wiedzą że jest tam coś nabite.
Wiatrak w 159 nie włącza się razem ze sprzęgłem klimatyzacji tylko jest zależny od ciśnienia. Nie włączy się jeśli kompresor z jakiegokolwiek powodu go nie nabije. Manometry trzeba by podpiąć i zobaczyć co się dzieje na HP i LP podczas włączania.
Tak dodatkowo, ten kompresor oprócz sprzęgła ma też specjalny "elektrozawór" regulujący odpowiedzialny (w największym skrócie) za wydajność kompresora.