www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
No ok ale w czasie premiery 159 Selenia miała olej 5w40 z normą C3? Z tego co wiem ( może jestem w błędzie ) nie miała, stąd zalecenia 5w30, no chyba, że silnik 1.9 jtdm jest zaprojektowany pod 5w30 i korzystniej dla silnika nawet bez ekologii, jest lanie włąśnie 5w30 a nie 5w40..
Panowie pomożecie? Czym się różni olej Total Quartz 9000 5w40 od tego samego oleju ale z dopiskiem ENERGY? Chodzi o auto francuskie, a dokładnie Peugeota.
Ostatnio edytowane przez Casio ; 08-01-2019 o 15:38
Włączając się do dyskusji, bo różne opinie czytałem w tym wątku czy do 1.9 JTDM 150KM z DPF właściwszy jest 5W30, czy 5W40? Czy 5W40 należy stosować dopiero w przypadku chipa itp.? Bo wątek ogólnie krąży wokół tematu a mało jest w nim precyzyjnych odpowiedzi?
Tak na szybko patrząc, to ENERGY jest nowszy, i ma świeższe aprobaty.
- - - Updated - - -
Wszystko zależy od tego w jaki sposób auto jest użytkowane, miasto, czy trasa, ostro, czy oszczędnie, itp.
Co do zastosowań przy filtrze DPF, mówią o tym normy "C" (w przypadku Alfy/FIATa C2 i C3).
Wszystko zależy od tego w jaki sposób auto jest użytkowane, miasto, czy trasa, ostro, czy oszczędnie, itp.
Co do zastosowań przy filtrze DPF, mówią o tym normy "C" (w przypadku Alfy/FIATa C2 i C3).[/QUOTE]
O normie "C" sprawa jasna i oczywista. Pytanie o lepkość: jeśli pół na pół - krótkie odcinki po mieście i ekspresówka (z chipem) to...,
a jeśli głównie trasa (chip) ale bez szczególnie ostrej jazdy (czasami tylko "przedmuchanie" DPF) to ...
Jeśli jeździsz raczej spokojnie to możesz wlać 5W30. 5W40 stosujemy, żeby zapewnić silnikowi lepszą ochronę kosztem zwiększenia oporów w silniku.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja chyba spróbuję teraz selenia wr 5w30 lub 40 bo jak miałem ta do DPF to nie ubywało ani grama a po przejściu na valvoline synpower 5w40 ubyło już ponad 1l na 6000km
Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka