Oczywiście, że dynamometrycznym kluczem należy dokręcać.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Oczywiście, że dynamometrycznym kluczem należy dokręcać.
Byłem w ASO na wymianie świec żarowych i mechanik nie chciał dokręcać dynamometrycznym kluczem. Rozmawiałem o tym z nim bo byłem przy tym i powiedział mi, że lepiej świece dokręcić z wyczuciem zwykłym kluczem ale trzeba mieć doświadczenie. Dla osób, które tego nigdy nie robiły raczej myślę,że dynamometryk będzie bezpieczniejszy. Co do smarowania to konieczne specjalny smar do świec żarowych.
Pan z ASO to głąb jak twierdzi, że w aluminiowej głowicy się dokręca na wyczucie. Głowice też dokręca na wyczucie?
Jeśli producent podaje moment np 20 Nm i nie zaleca jednocześnie używania smaru, to nie powinniśmy go stosować lub zmniejszyć odpowiednio siłę dokręcenia.
Osobiście do tej pory za każdym razem robiłem to na wyczucie i jest OK. Dobrze tylko jest używać wtedy małego klucza, lepiej wyczujemy moment, w którym powinniśmy przestać dokręcać ;-)
Ale oczywiście najbezpieczniej użyć klucza dynamometrycznego.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ok dzięki, jak z dostępem do świec w 8V dużo dłubania? zastanawiam się czy samemu to robić czy jednak zlecić w warsztacie
W przypadku 8v mechanik mówił mi, że może być problem z odkręceniem. W 16v podobno łatwiej wychodzą. Ja nie chciałem ryzykować i szukałem dobrego mechanika. Nie sztuka szarpnąć i urwać.
No tak..chyba nie będę udawał mądrzejszego od mechanika, i zlecę temat. dzięki za pomoc Panowie!
Witam pojawił mi się komunikat dotyczący świec chciałem sprawdzić przed wymianą czy są ok, podłączyłem mirnik ustawiłem Ohmy minus do klemy od akumulatora albo do jakiejś masy bez różnicy plus do świecy i oto wyniki
Z tego co czytałem dobra świeca powinna mieć rezystancję na poziomie 0.8 do 1 Ohma czy coś mierze źle ?
Zdjęcie w lepszej jakości bo te się coś rozmyło
http://img633.imageshack.us/img633/8841/Xy9w0z.jpg