No wtedy to idealnie![]()
No wtedy to idealnie![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A duzo z tym roboty? Demontażem silnika? Powiedzmy, że wywalenie przodu mam opanowane. I co dalej? Mam kolektory do czyszczenia i do zlokalizowania jakis wyciek z okolic skrzyni wiec wywalenie silnika byłoby najlepszym rozwiązaniem. Nie wiem zakładać nowy temat?
Nawet jeśli wyciągniesz silnik to i tak, żeby wyciągnąć kolektor musisz albo zdementować rozrząd i "dzwon", albo pompę CR i szpilkę. Oczywiście po wyjęciu silnika można rozpołowić kolektor i wyczyścić jedną połowę na silniku. Nie da się przy tej metodzie zrobić porządku z klapami.
Podsumowując nie wyciągałbym silnika.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Ja też nie, zdecydowanie za dużo pracy.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
Ma ktoś do tego jakieś zdjęcia? Filmik? Co do.pracochłonności to cóż jjestem pewien, że na aucie dostęp jest słaby i trzeba się niezle nagimnastykować. Myślę, ze latem zdecyduje sie na wywalenie silnika i porządny remont.
No nie przesadzaj. Dwa lata temu w poprzedniej Alfie zleciłem tę pracę mechanikom, którzy pierwszy raz na oczy widzieli silnik 5 cylindrowy i w ogóle ten model. Poradzili sobie śpiewająco. Wiosną będę sam rozbierał przy okazji wymiany rozrządu.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Widzę lubią sobie ludzie komplikować życiePrzygotuj sobie drugi gotowy kolektor (jak chcesz mam do 2.4 rozebrany wyczyszczony z wywalonymi klapami wystarczy dziury zaspawać) i daj mechanikowi na podmiankę. Ogarnie Ci w jeden dzień i skasuje może 200zł. Uwierz jak nie masz dobrze wyposażonego warsztatu to się więcej przy tej robocie nawk%^sz niż to warte
![]()
Warto też pomyśleć o kupnie kolektora ze 156 2.4 (175) - fabryczny bez klap i pasuje, niektórzy takie mają, prawda Pływak? Nie trzeba wtedy tych otworów zaślepiać / spawać, planować flanszy etc.
Dokładnie o ile ktoś taki trafi w rozsądnych pieniądzach bo "biznesmeni" zajmujący się kolektorami już się kapnęli i kolektor ze starego 2.4 potrafi być droższy niż zaślepienie tego z klapami. Po dobrym spawaczu nie trzeba planować kolektora chyba, ze ktoś ugluci i przegrzeje ale to jako autor poradnika do kolektorów w 2.4 powinieneś wiedzieć![]()