Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 68

Temat: Xenony

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał jtdmattt Zobacz post
    kłótnia o to czy hidy są ok czy nie to jak kłótnia o instalacje gazowe z samochodzie. Zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy.
    Co do hidów to nie mam o nich wyrobionego zdania, ale myślę, że jak robione jest to z głową to chyba nie jest tak tragicznie jak niektórzy z was piszą. Sam bym ich nie zamontował, ale tylko dlatego, że lubie fabrycznie - tak samo nie zamontuję niefabrycznego wydechu czy innych części. Oślepiać mogą nie tylko hidy, ale też zwykłe żarówki, jak są źle ustawione, a w dodatku właściciel zamontował wydajniejsze żarówki.
    Niejednokrotnie zwykłe ksenony też mnie oślepiały i to nie samochodów typu golf 3, tylko z wysokiej klasy autek, które mają na pewno mają fabryczne ksenony z całym dobrodziejstwem inwentarza (spryski, automatyczne poziomowanie). Twierdzenie, że fabryczne ksenony "nie mają prawa oślepiać" jest ignorancją.
    Wszystko ma swoje plusy i minusy i kłótnia między osobami, które zwracają uwagę na oślepianie, skuteczność itd jest bezsensowna. Lepiej zwalczać tych golfiarzy i calibrarzy, którzy wstawiają jakąś chińszczyznę, która nie dość, że świeci wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba, to jeszcze oślepia wszystkich, włącznie z okolicznymi mieszkańcami.
    piwo temu panu :d:d:d

Użytkownik Rowerzysta Avatar pirat159
    Mieszka w
    Finlandia
    Auto
    Alfa Romeo SW 2.4 JTDm q-troniq

Domyślnie

Odgrzewając temat (jeśli admin uzna, że nadaje się to na nowy temat to niech mi napisze)
    W swojej 159 nie mam ksenonów, ale akurat jestem posiadaczem nówek nie śmiganych soczewek bi ksenonowych mini d2s, jak trzeba wstawię foto.
    I teraz pytanie, czy jak kupię jakiś zestaw z przetwornicami (jaki?) to da się bez problemu wyciągnąć odbłyśnik zwykłej żarówki i wstawić tam biksenona, średnica soczewki w bi jest chyba 3cale. Co do autopoziomowania to mam to gdzieś, zostanie poziomowanie zwykłe takie jakie mam (póki co, może z czasem dołożę czujniki) Jak ktoś ma gdzieś taś tamat odnośnie rozbierania przednich lamp to poproszę linka

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Poszukaj bo było o tym. Można wstawić i są soczewki które pasują zamiennie idealnie za halogenowe.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał pirat159 Zobacz post
    Odgrzewając temat (jeśli admin uzna, że nadaje się to na nowy temat to niech mi napisze)
    W swojej 159 nie mam ksenonów, ale akurat jestem posiadaczem nówek nie śmiganych soczewek bi ksenonowych mini d2s, jak trzeba wstawię foto.
    I teraz pytanie, czy jak kupię jakiś zestaw z przetwornicami (jaki?) to da się bez problemu wyciągnąć odbłyśnik zwykłej żarówki i wstawić tam biksenona, średnica soczewki w bi jest chyba 3cale. Co do autopoziomowania to mam to gdzieś, zostanie poziomowanie zwykłe takie jakie mam (póki co, może z czasem dołożę czujniki) Jak ktoś ma gdzieś taś tamat odnośnie rozbierania przednich lamp to poproszę linka
    Z tego co wiem to nawet przy mini projektorach dekielki nie pasują, i trzeba przedłużać. Dodatkowo nie masz poziomowania (głównie kłaniania się na dzień dobry), co łatwo ogarnięty policjant może sprawdzić, a wtedy pewnie zabierze dowód i jak będzie upierdliwy może nie pozwolić jechać dalej tylko załatwić Ci lawetę.
    Ja byłem w takiej samej sytuacji, zdecydowałem się zmienić na oryginalne lampy xenonowe, dołożyć czujniki poziomowania i okazało sie też że musiałem robić całą instalację, więcej tu gdyby Cie to interesowało: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...yskiwaczy.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Rover 45 iDT, Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Imola 2 '11

Domyślnie

Zdaje się, że każda lampa posiada homologację na konkretny rodzaj żarówki, w Twoim wypadku halogenowej, a to ktoś może skontrolować i zakwestionować.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzmot
    Mieszka w
    Przemyśl / Lublin
    Auto
    Była Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Nie chce zakładać nowego tematu więc tutaj napiszę. Jest możliwość przerobienia zwykłej lampy na xenon czy jedyna opcja to zakup nowej lampy z xenonem? Zakładając, że mamy spryskiwacze, instalację i czujniki jak wygląda kwestia np. samo poziomowania, czy da radę taką zwykłą lampę wyposażyć w samo poziomowanie? Jak tak to w jaki sposób?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

H7 można przerobić częściowo, ale nigdy to nie będzie legalne i poziomowania automatycznego nie zrobisz raczej. Same lampy bardzo się różnią od siebie (choćby jak głęboko jest umiejscowiona soczewka, inne też mechanizmy poziomowania). Można niby dołożyć np zestaw z hidretrofit, trzeba dać inne dekielki z tyłu lamp bo się nie mieszczą. Nie zrobisz jednak poziomowania - w xenonach jest to totalnie inny mechanizm - bardzo szybki, a w H7 to taki powolny jakiś mini silniczek. Dochodzą jeszcze koszty zakupu czujników poziomowania przód i tył, a jak nie masz wiązek pod xenony (w poliftach nie ma jeśli było H7, w przedliftach z reguły są), to jeszcze kupa roboty żeby to dołożyć. ja dokładałem ori lampy xenon, dorabiałem wiązki, w razie czego polecam mój manual z działu zrób to sam z dokładania xenonów do auta poliftowego. kupa roboty, ale po założeniu czystych xenonów jeszcze z dobrymi palnikami d1s (jakieś najbardziej wypaśne osram-y po 350zł/szt) jest rewelka.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta Avatar khropek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała SB....
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDm 170KM 07/2009

Domyślnie

Potwierdzam słowa Epsonixa, sam dokładałem fabryczny Xenon - Bi-Xenon. Plus żarniki Osram Night Braker. Nie ma moim zdaniem lepszego oświetlenia w 159. Do tego satysfakcja montażu - bezcenna.
    Masz gdzieś czy załadujesz do bagażnika full krawężników, zawsze światła będą na odpowiednim poziomie.

Użytkownik Świeżak Avatar Grzmot
    Mieszka w
    Przemyśl / Lublin
    Auto
    Była Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

U mnie wszystko jest bo kiedyś były xenony a potem ktoś coś nakombinował ze światłami (pewnie po kolizji albo chciał przyoszczędzić i wsadził zwykłe) tylko teraz nie wiem czy stare lampy xenony zostały przerobione na zwykłe (o ile jest to możliwe) czy ktoś wymienił całe lampy na zwykłe. Nie wiem czy da radę to sprawdzić bez ściągania lampy. Jakie są rodzaje xenonów i kiedy był montowane? Czy jest tak, że były Bixenony(mijania i drogowe) oraz Xenon, który drogowe miał jako H1?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

W 159 oryginalnie były bixenony. W światłach drogowych była wtedy żarówka h1, w standardowym reflektorze zarówno mijania jak drogowe są na H7. Spokojnie bez zdejmowania lamp zobaczysz jakie masz reflektory. Pooglądaj na Allegro sobie reflektory zwykłe i xenonowe. Te drugie mają jedną dodatkową podłużną wtyczkę .