Czym najlepiej usunąć oryginalny lakier z felg aluminiowych? Oddać do piaskowania czy lepiej próbować rozpuścić jakąś chemią?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Piaskowania nie polecam, bo uszkodzisz powierzchnię felgi i potem, żeby ona ładnie wyglądała będziesz musiał ją dosłownie niemal zalać lakierem, przez co będzie miał tendencję do pękania.
Najlepszym, ale nieco droższym sposobem jest usunięcie starego lakieru metodą chemiczną.
Jeśli chciałbyś zrobić im konkretną, profesjonalną renowację, to zapraszam na prv.
Pozdrawiam.
- Rafał
absolutnie nie piaskowanie - w dobrych firmach regenerujących felgi używają jakiejś chemii.
tak wyglądają felgi po zdjęciu lakieru chemicznie, niestety przez wcześniejszego właściciela były piaskowane:
przez to renowacja kosztowała mnie parę stów więcej, a efekt idealny tylko jest osiągnięty na zewnętrznych płaszczyznach - w ramionach jest coś ala celulitis. gdybym wiedział wcześniej że to tak jest w życiu nie kupiłbym tych felg tylko szukał czegoś porysowanego z ori lakierem, bo takie można zrobić idealnie bez problemu.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Witam mam pytanie, czy ktoś jeździ na felgach koniczynakach z gulii 10" szerokości i 19" średnicy, będą pasować do 159 ?, nic nie będzie ocirać
Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia
Z całym szacunkiem ale czytacie w ogóle te posty?przecież wyżej typ pyta o to samo i dostał odpowiedz,ale skoro nie chce Ci się szukać to ,,NIE "nie będzie lansu za trzy piątki bo tyle chyba kosztują 10" trzeba wysupłać jeszcze trzy klocki i kupić 8,5cala za 4500 wówczas będzie cacynie będzie obcierać.
10" z Giulii ma jakiś mikro sens przy obniżeniu. Przód trzeba dystans bodajże 7mm bo trze o zwrotnicę a tył wchodzi bez tyle że jak podniesiesz auto to felga dotyka sprężyny a po opuszczeniu jest kilka mm luzu. Opona max 245/35/19 i moim zdaniem i tak to kiepskawo wygląda bo naciąg jest a do kozy to niezbyt pasuje. Felga i tak delikatnie wystaje dlatego należy zapomnieć o oponie równej feldze. Kwestia gustu.
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez Nazar ; 30-05-2018 o 04:53
Co do 10" z Giulii dodam to że przód zeby zalozyc trzeba dac dystans ktory powoduje to że nie ma centrowania felgi chyba ze dasz 20mm to wtedy owszem bedzieale koło bedzie jechac 3cm obok auta. Tył wystaje około 1cm za obrys bez dystansu i jest około 1mm od sprężyny po opuszczeniu ( są otarcia na sprężynie ) a przód na dystansie 7-8mm wystaje podobnie do tyłu. Oczywiści mowię na własnym przykładzie tej szarej 159 kilka stron wstecz. Oponki 225/40/19 i widać na fotkach jaki jest naciąg, liście obijają ranty ale przy szerszej oponie nie ma to sensu bo obciera o blotnik. AKtualnie wjechały sprężyny obniżające ale to za mało do takich felg zeby wygladalo dobrze. Jest ok wizualnie ale technicznie do dupy. Temat teraz uważam za wyczerpany
![]()
A ja mam pytanie, czy ktoś porusza się na felgach 18" (ori szprychy) i oponach 245/40 ?? Są jakieś przeciwwskazania? Będzie bardzo targać w koleinach?
Nie zależy mi na tak szerokim kapciu, szczerze to wolałbym nawet 225, ale te opony na jeden sezon mam prawie za darmo.
Auto z Q4, obniżone Eibachem.
sam osobiście nie jeździłem na takich, tylko na 235/45R18 w 159 i było spoko, myślę że 245/40 to nie będzie wielka różnica. Bodajże kolega [MENTION=57068]Azalgo[/MENTION] jeździł w zimie Giulią na 245/40R19 i z tego co kojarzę też nie narzekał.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.