przy wypalaniu DPF i "depnięciu" może mocno zakopcić na biało-niebiesko, to normalne zależy jak bardzo filtr zapchany.
przy wypalaniu DPF i "depnięciu" może mocno zakopcić na biało-niebiesko, to normalne zależy jak bardzo filtr zapchany.
Tak tylko mnie kopci centralnie spod auta z puszki dpf obok silnika jakby sie palilo
RAFAŁ ...![]()
Kolego może masz wyciętego dpfa a program źle zrobiony i wypala się.. sprawdź to bo silnik skatujesz
Jeśli kopci się ewidentnie SPOD auta to jest to oznaka rozszczelnienia wydechu, co jest niebezpieczne.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A może być tak że był zdrowo zapchany i długo się wypalal itd ? Po wypaleniu i w czasie samej jazdy już tak się nie dzieje .
RAFAŁ ...![]()
jak się dymiło spod auta to nie kombinuj tylko napraw wydech. Może Ci tylko łącznik elastyczny poszedł
Masz bardzo zapchany DPF takie są objawy
W mojej starej Alfie dymiło się podczas wypalania. Kiedyś nawet spanikowałem i zacząłem polewać spód wodą , żeby się nie zapalił. Samochód miał 310 tys na oryginalnym DPF i został wycięty po tym jak zdarzyło się, że nie mógł sam rozpocząć procesu i wywalił "check"
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
U mnie po 2 miesiącach wyłącznie po mieście komputer natychmiast wyczuł okazję jak z miasta wyjechałem. Efekt tego wypalania to niebieska chmura za mną jak za T-72 przy każdym ruszeniu gazu - w DPFie to chyba miałem sam olej a nie sadzę. Roztoczyłem niebieską chmurę od Poznania aż do Gnieznavivat ekologia!
Ja zazwyczaj zauważam że wypalanie jest w toku po głośniejszej pracy silnika (dudnienie) i mułowatej jeździe. Potem zerkam na jałowych obrotach na obrotomierz i widzę 850 zamiast 750 - to już wiem na pewno, że się wypala. A potem przychodzi czas na wielką niebieską chmurę w lusterku
Na postoju główne wyznaczniki to dudnienie silnika, czasem jak zawieje to zapach jakby parafiny, zmienione obroty, inne wskazania ciśnienia doładowania. No i jak się wystawi nogę to żar spod auta.
Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 05-04-2016 o 17:19
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była