Podczas hamowania silnikiem (calkowite puszczenie gazu) we wszystkich innych samochodach komputer pokazuje chwilowe zużycie paliwa 0, a moja 159 1.9jtdm zawsze pokazuje najmniej 2.0 litra. Czy wy też tak macie czy to normalne, czy coś jest nie tak?
Podczas hamowania silnikiem (calkowite puszczenie gazu) we wszystkich innych samochodach komputer pokazuje chwilowe zużycie paliwa 0, a moja 159 1.9jtdm zawsze pokazuje najmniej 2.0 litra. Czy wy też tak macie czy to normalne, czy coś jest nie tak?
też tak mam
Pytanie jest takie, jak to się ma do wskazywania średniego zużycia paliwa? czy nie przekłamuje?
Przecież jak hamujemy silnikiem to faktyczne zużycie jest 0- no chyba że u nas jest 2 ;-)?
Ostatnio edytowane przez karmal ; 12-03-2011 o 08:33
U mnie też tak jest a mam benzynowy a jak wcześniej jeździłem innym przedstawicielem grupy Fiat też tak było więc nie ma sie czym martwić
pozdrawiam
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
Temat założony bardzo dawno.. ale dalej aktualny
Też mnie to strasznie zdziwiło, bo w Oplu pokazywało 0l/100. Jednak tam komputer zaniżał średnie spalanie o jakieś 0.5l/100 km, a w Alfie, komputer pokazuje mi RZECZYWISTE spalanie. Zawsze tankuje do pełna i spalanie z kompa jest identyczne jak to obliczone na podstawie przejechanych kilometrów i wlanych litrów![]()
No fajnie, że komp ci nie przekłamuje ale raczej nie rób z tego jakieś zależności, że to niby zasługa tych pokazywanych 2l/100km podczas hamowania silnikiem w przeciwieństwie do innych marek, gdzie w większości przypadków ta wartość to 0l/100km.
PS. Mojej żonie w oplu komp pokazuje dobrze.
No tak, w większości przypadków wartość to 0l/100km i w większości komputer pokazuje zaniżone spalanie.
Z tego co czytałem w innym wątku, w większości spalanie z komputera w 159 zgadza się z rzeczywistym lub jest ono bardzo zbliżone (różnica 0.1l/100km), więc być może chodzi właśnie o to 2l/100km, kto wie![]()
Nie.
W dieslach przeważnie komp zaniża spalanie. W benzynach wskazania są zbliżone.
W czasie hamowania silnikiem nie wiem dlaczego wskazanie zostało ustawione na 2 litry, ale w rzeczywistości w takich warunkach paliwo nie jest wtryskiwane do silnika, czyli spalanie paliwa jest zerowe.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Nie jest wtryskiwane wcale, czy jest wtryskiwana dawka jak przy wolnych obrotach?