ja zmieniałem w ASO koszt około 2tyś z robocizną. Nowy kolektor który został założony wygląda identycznie jak poprzedni (okazało się, że już miałem pozmianowy) i nie widziałem tam żadnych plastikowych części. Generalnie jaki kolektor by nie był to i tak przez syf krążący w dolocie i tak prędzej czy później się uwali niestety taki urok. U Twardowskiego robią tak, że przy wymianie rozrządu rozbierają też kolektor i go czyszczą jakimś specjalnym preparatem tuneup czy jakoś tak, przedłuża to życie kolektora. Przy okazji wrzucę zdjęcia mojego starego kolektora...syfu było z 2cm na grubość
No to masz stary po małej poprawce który ponoć to też badziew - niby niewiele poprawiono i wytrzymuje podobnie. Dla tych co nie są swiadomi jest też kolektor montowany do roczników 2008 i wzwyż i on jest całkiem inny plastikowy jak diabli (czarny plastik, w ogóle nie przypomina tego metalowego kolektora) - zdjęcie poniżej:

(zdjęcie zapożyczone z
http://www.forum159.com/po-czym-rozpoznac-porawki-ktory-rocznik-t573.html)
taki ma wytrzymywać ok 200tys km.
Listwy sterowania klap nie widać z góry - jest od spodu.
Poniżej zdjęcie takiej używki z allegro od użytkownika FIAT_ALFA_ZAAK
http://allegro.pl/kolektor-ssacy-alfa-romeo-159-brera-1-9-16v-jtdm-i1933883375.html)
Tyle że taki wymaga ponoć zmiany aktywatora również na ten do nowego typu (wg. axel40 - on zmieniał u siebie z metalowego na plastikowy). Wariant na nowych częściach to ok 2000zł + robocizna. Axel40 pidał że trzeba jeszcze dorobić z blaszki mocowanie(przykręcić gdziekolwiek się da) i przenieść jakiś pochłaniacz oparów czy coś takiego, bo nowy kolektor/sterowanie są większe sie się to nie mieści w orygninalnym miejscu.
Najlepiej poczytajcie wymiąnę wiadomości z axlem40 - jest tam dużo informacji może komuś się przydać
Napisał epsonix
Witaj,
Zorientowałem się że u mnie (alfka z 2005r 1.9JTDM16V) spadła listwa sterująca klapami wirowymi, jak również w okół pierwszej od prawej strony klapy jest dużo "syfu" - uszczelnienie pewnie szlag trafił, na tej klapie, choć pozostałe są czyściutkie. Zastanawiam sie nad wymianą lub regeneracją kolektora. Jeśli wymiana to chciałem założyć ten nowy typ - rozumiem że Ty właśnie taki założyłeś.
Trochę się telefonicznie niedogadałem ze sklepem ASO/FAP w Bielsku - coś mi gość kręcił, raz podał jedną cenę, a potem inną jak wspomniałem pozmianowy. Tyle że ciągle nie wiem czy mówiłem z nim o właściwym kolektorze, a to dlatego, że dziś rozmawiałem ze znajomym, który ma też AR159 z 2005r, i jakiś czas temu wymieniał w ASO kolektor - powiedzieli mu że zakładają mu ten pozmianowy a jak spojrzałem to dziś to widzę że ma sterowanie na górze i cały jest metalowy.Może była jakaś trochę ulepszona wersja tego metalowego też?
Mam parę pytań, bo Ty założyłeś ten plastikowy, jakbyś mógł coś odpisać to będę wdzięczny.
1.Ten plastikowy - z jakiegoś z postów spisałem numer (nie pamiętam czy to był Twój post), ale jakoś nie mogę znaleść tego w ePerze. Mógłbyś sprawdzić numer jaki masz na kolektorze?
2.Po czasie, zadowolony jesteś z wymiany, czy może dziś rozważałbyś raczej regenerację?
3.Czy wymianę robiłeś sam, czy robił mechanik?
4.Jeśli sam, to ponoć powinno się zdjąć coś tam od wtrysków i od rozrządu, z czego robi się duża robota - da się to jakoś prościej zrobić? Któryś z tych gości - tych co się reklamują z regeneracją zamiast dzielić wiedzą na forum, pisał że są tricki i nie trzeba ruszać rozrządu. Wiesz coś może o tym? Pytam, bo nie chcę żeby mój mechanik wpakował się niepotrzebnie w dłuższą robote, a mnie przy okazji skasował.
5.Czy ten nowy, plastikowy kolektor pasuje bez problemu - czy coś tam jeszcze trzeba dokupić - np jakieś mocowanie, uszczelke albo coś innego?
6.Rozumiem że silnik sterujący klapami przekłada się ze starego kolektora?
Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam
Leszek
ad. 1 nie spiszę ci nr z mojego kolektora bo po prostu go nie widać ale z tego co pamiętam to nie szukaj w eperze kolektora po swoim nr nadwozia bo zawsze bedzie ci wychodził kolektora taki jak masz obecnie tylko że coś tam ulepszyli w łozyskowaniu klap. Kolektora który ja załozyłem jest aluminowo plastikowy aluminowe jest ten korpus w którym siedzą klapy oraz cześć do której przykręca się przepustnicę reszta tzn ta najwieksza cześć która widać od razu jak np zdejmiesz osłonkę z silnika jest czarna plastikowa. Zatem wejdz w eper wybierz alfe 159 ale od 2008 roku i tam bedziesz miesc zupełnie inny kolektor a zarazem jego nr pamietaj ze jesli kupujesz w ASO to musisz kupisc oddzielnie sterowanie klap wirowych bo z tego co mi sie wydaje to nie jest to sprzedawane łącznie
ad. 2 nigdy nie regeneruje części, - dla mnie to co jest proponowane jest czystą partyzantką na którą nigdy nie będe miec gwarancji
ad. 3 wymiana została zrobiona przez warsztaz zbyt duzo rozbierania nie chciałem się brudzić aż tak bardzo i meczyć z pompą common rail oraz rozrzadem moj miechanik wziął 400 zł ale to moj kolega

ad. 4 kupić nalezy jeszcze uszczelkę pod kolektora a dokładnie tą pomiędzy klapami a silnikiem koszt około 80 zł, kolektor pasuje bez przerabiania mechanicznego i elektronicznego, trzeba tylko dorobić zwykłą jakąś blaszkę aby zamontowac w innym miejscu pochłaniacz oparów czy coś takiego - jak zajrzysz za silnik to zobaczysz taki czarny owal pionowo zamocowany do tego starego kolektora, a z racji że jest on mocowany do kolektora a w nowym kolektorze inne jest sterowanie klap wirowych (większe) mocowanie tej tzw. puszki tzreba zmienić i po prostu przyczepic do pierwszego lepszego pewnego punktu.
ad. 6 nie kupuje sie nowy
w moim poscie było to napisane co i jak.
pozdr.
p.s. moją odpowiedz z twoimi pytaniami zamieszczam na forum w tym temacie
kolektor ssący JTDM - kompleksowo- dla potomnych
Czytaj więcej:
http://www.forum.alfaholicy.org/private.php?do=showpm&pmid=224061#ixzz1dnL7jnTo