• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wymiana kierownicy

• Autor wątku Autor wątku robbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co do dokładania nowych elementów nic nie wymieniamy żadnych body komputerów bo sobie auto popsujemy tylko robimy Proxi w FES i wszystko zadziała. ;)

piotrux mógł byś mi powiedzieć jak można w FESie zrobić proxi? rozumiem ze te proxi robimy po to aby nie migał stan licznika?

3. Zdejmujemy poduszkę - skręcamy kierownicę o 90' i wkładamy płaski śrubokręt (ja użyłem takiego jak na zdjęciu) od dołu w otwór od tyłu kierownicy (jak na zdjęciu) mocno skręcamy śrubokręt poduszka sama odskoczy później skręcamy kierownicę tak żeby mieć dostęp do drugiego otworu i znów robimy akcję z śrubokrętem, zaznaczam nie idzie łatwo zatrzask jest duży i mocny ale jak mocno skręcimy to zadziała. Proszę się nie zrażać po pierwszej nieudanej próbie. Odkryłem że naciskanie nie działa lepiej przekręcić

Próbowałem wypiąć poduszkę opisanym sposobem i poległem. Może ktoś,kto to już robił, opisać dokładnie jak podejść do tych zatrzasków?

Próbowałem wypiąć poduszkę opisanym sposobem i poległem. Może ktoś,kto to już robił, opisać dokładnie jak podejść do tych zatrzasków?

Da się. Nie jest to łatwe. Najlepiej odkręcić do tego tunel kierownicy (4 śrubki) i wsuwaj śrubokręt w dolnym położeniu dziury montażowej. Ja mam do tego płaski śrubokręt lekko zakrzywiony przy rękojeści, żeby był skuteczniejszy.

Czyli ruchoma część spinki, po zapięciu zaskakuje do zewn. strony kierownicy?

Tam nie ma żadnej ruchomej spinki. Są dwa kliny na poduszce, które ją trzymają. Jak podważysz je to sprężyny ją same wypchają.

najwazniejsze to to aBY NIE ODGINAC SRUBOKRETEM BO TO NIC NIE DA,SRUBOKRET PO WLOZENIE TRZEBA PRZEKRECIC I poduszjka wyskoczy,wtedu wyciagamy obracamy kierownice o 180 stopni i powtarzamy czynnosc,ja prawie poleglem,odginalem na sile a wystarczylo przekrecic srubokret:)powodzenia
u mnie obylo sie bez proxy:)

najwazniejsze to to aBY NIE ODGINAC SRUBOKRETEM BO TO NIC NIE DA,SRUBOKRET PO WLOZENIE TRZEBA PRZEKRECIC I poduszjka wyskoczy,wtedu wyciagamy obracamy kierownice o 180 stopni i powtarzamy czynnosc,ja prawie poleglem,odginalem na sile a wystarczylo przekrecic srubokret:

Ale jeśli śrubokręt jest lekko zakrzywiony przy rękojeści to łatwiej go przekręcić.

Teo nie neguje,ja poprostu odginalem ten srubokret a wystraczylo przekrecic:)

Teo nie neguje,ja poprostu odginalem ten srubokret a wystraczylo przekrecic:)

Za pierwszym razem też poleciało kilkaset inwektyw pod adresem inżynierków, którzy to wymyślili. W porównaniu z innymi AR z wcześniejszych modeli to wymiana tej kiery jest pełna utrudnień.

Czyli reasumując,wymontowuję dolną osłonę (górnej nie ruszam),kierownicę z położenia jazdy na wprost obracam o 90^,płaski śrubokręt lekko wyginam przy rączce, wkładam w otwór(dół otworu, bliżej strony zewn. kierownicy) i przekręcam. Po trafieniu poduszka powinna "odskoczyć" Prawidłowo?

Czyli reasumując,wymontowuję dolną osłonę (górnej nie ruszam),kierownicę z położenia jazdy na wprost obracam o 90^,płaski śrubokręt lekko wyginam przy rączce, wkładam w otwór(dół otworu, bliżej strony zewn. kierownicy) i przekręcam. Po trafieniu poduszka powinna "odskoczyć" Prawidłowo?

Teorię już masz. Teraz tylko trochę przekleństw, pocięte dłonie, kilka zgubionych śrubek i będzie sukces.:)

W moim przypadku sprawdziło się powiedzenie "kto pyta nie błądzi", poduchę wyjąłem w 1min. Sterowanie w nowej kierownicy działa bez zarzutu, jeszcze idę zrobić porządek z proxi, bo licznik mruga, chyba, że się nie uda moim FES-em 3.6.0. Dzięki za podpowiedzi.

- - - Updated - - -

Mam bez tempomatu właśnie z tego powodu trzeba mieć inną osłonę i dodatkowy przewód ko komputera ale tempomat założę na wiosnę
Czy udało ci się zdobyć tę inna osłonę? Szukam od 2 tygodni i nic. Mam już zestaw przełączników wraz z tempomatem, ale nie dostalam taśmy.. upps!
I pytanie brzmi, czy taśma, która jest obecnie zainstalowana w mojej alfie (bez kierownicy multi) posiada niezbędne wtyczki do podłaczenia tempomatu?
Przeszukalam ksiazke serwisowa ale do kitu. Nic sie nie dowiem.
Prosze o podpowiedź!

Dobry wieczór , chciałbym zapytać czy to normalne.Po wymianie kierownicy klakson działa tylko po przyciśnięciu go na godzinie 9 . Po mocniejszym naciśnięciu w centralnym punkcie (logo) również działa , natomiast naciśnięcie w miejscach na godzinie : 12,3,6 brak . Co o tym myślicie ?

Klakson

Witam ,ponawiam temat i proszę o spostrzeżenia.

A jak wygląda kwestia wymiany kierownicy na tą ze zmianą biegów z kierownicy? widziałem że Q-Tronik wychodził w takiej wersji. Coś trzeba grzebać?

Amortyzatory
Powrót