[QUOTE=fts;2215603]Też poszedłem w Jenoxa, tyle, że 77AH 770A.
Ja też właśnie kupiłem tego samego co ty zobaczymy ile posłuży, cena bardzo konkurencyjna
. Co do starego to mam boscha i wytrzymał 3 lata i zaczęły się z nim problemy to jakaś kpina
.
pozdrawiam
Zajrzyjcie pod górną naklejkę czy macie wykręcane koreczki, jeśli tak to polecam 2 razy do roku kontrolować stan i poziom elektrolitu oraz w razie potrzeby uzupełniać wodą destylowaną.
Nie wolno tego robić bez sprawdzenia stężenia elektrolitu. Akumulator się zużywa właśnie dlatego że paruje woda i stężenie robi się za duże. Jak jeszcze dolejesz kwasu to możesz uśmiercić baterię .
Pomysł o tym jeszcze w ten sposób. Akumulator grzeje się z powodu wymiany ładunku, woda dobrze wymienia cieplo, zatem jak zmniejszy sie objętość wody i dolejesz elektrolitu to może dojść do dużo większych temperatur we wnetrzu baterii.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez lucassith ; 11-02-2020 o 17:11
Dzięki za wyjaśnienie.
Przy okazji znalazłem artykuł rozszerzający temat
http://solis.pl/index.php/elektronik...yty_akumulator
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Poranki coraz zimniejsze i coraz częściej wita mnie choinka na zegarach (ABS + HH + VDC etc.). Zatem pewnie znowu aku do wymiany. To już będzie 5ty w 13letnim aucie:
1. Akumulator Oryginalny (2007.07)
2. Akumulator VARTA SILVER DYNAMIC 77 AH 780A 77ah 8S (2012.11)
3. Akumulator Magnetti&Marelli - z ASO - leżakowany długo na półce bo wytrzymał nieco tylko ponad 2 lata (2015.02)
4. Akumulator EXIDE EXCELL 74AH 680A (2017.07)
5. ????
Co polecacie na tę chwilę? Auto (1.9 JTDm) jest na rynek włoski więc alternator pewnie ten o mniejszej mocy.
Ja bym polecił sprawdzić instalację, a jak jest ok, to po prostu naładować Exide'a w domu.
[MENTION=11897]marqo[/MENTION] po pierwsze naładować jak sugeruje [MENTION=64256]Klonek[/MENTION], ale nie doładowywarką, ale czymś co potrafi zrobić procesy zagęszczania elektrolitu/regeneracji, ot choćby na automacie jakiś CTEK MX10 z funkcją Recond albo odpowiednik (niech juz będzie chiński) - ewentualnie jak masz czas i chce Ci się szukać informacji to ręcznie sterowanym źródłem z programowalnymi ogranicznikami itp.
Co do choinki błędów wyczyścić wszystkie punkty masowe i główne plusowe (klemy, aku-buda, buda-silnik, aku-alternator-rozrusznik), sprawdzić stan kabli masowych/plecionek - różnie to bywało u niektórych były pokorodowane, sprawdzić ładowanie (również jak zrobisz obciążenie światła+grzanie szyby+nawiew max+halogeny na wolnych obrotach po odpaleniu - czy to potrafi utrzymać coś pod 14V - może alretnatorowi trzeba się przyjżeć?
Kolejna sprawa - może rozrusznik już brudny/zużyty i ma dużo większe potrzeby prądowe? Reganeracja rozrusznika to nie majątek a w aucie z 2007 jeśli jeszcze nie była robiona może już czas?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.