[159] układ wspomagania - czym uzupełnić

raar2

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 2007 Alfa Romeo 156 1.6 TS 1999
tutela GI/E czy jakiś zamiennik? widzę że mam poziom oleju na minimum. Szukać tego produktu czy wystarczy jakiś inny który spełnia normę AFT DEXRON III?
I jeszcze jedna dziwna sprawa: w instrukcji jest napisane stosować Tutela GI/E a na naklejce w samochodzie jest Tutela GI/R - czy to coś innego? Można zamiennie stosować te dwa oleje?

Ostatnia edycja:
Alfa podobno zmieniła zalecenia co do płynu wspomagania na rzadszy. A to ze wzgłedu na głośną pracę pompy. Mogła też wystąpić jej wymiana jak zmiana płynu nie dała rezultatu.

U ciebie poprostu może to oznaczać klasę lepkości czyli rzadki płyn. Ale który odpowiedni to ci nie powiem zadzwoń do ASO Alfy.

Myślisz że komuś w ASO będzie się chciało odpowiadać telefonicznie? W każdym bąć razie jutro sprubuję. Najbardziej obawiam się mieszania w sytuacji gdy zalany jest np GI/E a doleję GI/R. Pozdrawiam

Wiesz lepiej zapytać 5 razy tu i tu niż udać głupa i coś popsuć. Alfy to inne auta niż wszystkie. Oleje i płyny muszą być fest.

Dolej to co masz na naklejce.
Ale obserwuj stan płynu bo ubytek tak sam z siebie to dziwna sprawa...
U mnie nigdy nie ubyło ani kropli.

W jednym ASO stwierdzono że jeśli leją GI/R to wylewają uprzednio wlany GI/E. W drugim zaś ASO stwierdzono, że są to oleje mieszalne i powinno być ok.

W jednym ASO stwierdzono że jeśli leją GI/R to wylewają uprzednio wlany GI/E. W drugim zaś ASO stwierdzono, że są to oleje mieszalne i powinno być ok.

Ja bym jednak wylał stary i wlał nowy. Nie kosztuje to 1500 zł ...

Olej GI/R ma kolor zielony, natomiast GI/E jest czerwony.

Na początku produkcji do układu wspomagania kierownicy w 159 wlewano GI/E (czerwony, gęstszy). Jednak olej ten powodował uszkodzenia sitka, które jest w zbiorniczku. Awaria ta objawiała się buczeniem przy kręceniu kierownicą po rozgrzaniu układu. Producent wprowadził rozwiązanie serwisowe polegające na wymianie zbiorniczka, płukaniu układu i zalaniu nowym płynem o rzadszej konsystencji GI/R (zielony). Uwaga - płyny te nie są mieszalne!!! Dlatego instrukcja serwisowa zalecała dokładne przepłukanie przewodów przed zalaniem nowym olejem.

Jeżeli nie masz problemów z układem to sprawdź jaki masz kolor płynu - zielony czy czerwony - a potem zalej go odpowiednio GI/R lub GI/E.

A u mnie wygląda to trochę inaczej. W układzie wspomagania mam płyn poniżej minimum i chciałbym dolać płynu. Odkręciłem zbiorniczek i w środku jest płyn o kolorze rdzawo-żółtym. W instrukcji jest podany GI/E a na nalepce, na masce podają tylko symbol Tutela GI. Jaki płyn dolać, GI/E czy GI/R ?
Proszę o informacje. Dzięki. Pozdrawiam.

A u mnie wygląda to trochę inaczej. W układzie wspomagania mam płyn poniżej minimum i chciałbym dolać płynu. Odkręciłem zbiorniczek i w środku jest płyn o kolorze rdzawo-żółtym. W instrukcji jest podany GI/E a na nalepce, na masce podają tylko symbol Tutela GI. Jaki płyn dolać, GI/E czy GI/R ?
Proszę o informacje. Dzięki. Pozdrawiam.
Wylej go trochę na papier toaletowy i rób zdjęcie i wklej celem porownania z moimi zdjęciami tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/44647-wspomaganie_wielki_problem-21.html
pozdrawiam

Wylej go trochę na papier toaletowy i rób zdjęcie i wklej celem porownania z moimi zdjęciami tutaj
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/44647-wspomaganie_wielki_problem-21.html
pozdrawiam

Czytałem "Wspomaganie - wielki problem!!!".. I teraz już nie wiem, czy mam dolać zielony czy czerwony płyn?:(. Z tego co pisaliście ten kolor na chusteczce nie wskazuje jednoznacznie jaki mam dolać, czy GI/E (czerwony - gęstszy) czy GI/R (zielony - rzadszy). Z tego co napisał mario33 to mogę mieć zalany zielony, natomiast z tego co napisał Ryki67 mogę mieć zalany czerwony. Zbaraniałem. ASO w Lublinie chluśnie taki jaki bedą mieli pod ręką a to nie jest bagatelne jaki doleję. Na razie jest OK i nie chciałbym coś popsuć w mojej ślicznotce. To jest fotka płynu ze zbiorniczka na białej chustce do nosaZdjęcie0053.jpg

Kolor przypomina rozrzedzoną coca-colę. Ryki67, nie mogę odnaleść twoich fotek z próbkami koloru tego płynu jaki miałeś zalany. Jak masz chwilę, to proszę o pomoc.
Dzięki... Dodam, że w katalogu SELENIA podają GI/R do AR 159 150KM JTDM

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/159...omaganie_wielki_problem-25.html#ixzz1uqz6RW4S

Po przeczytaniu tego postu udałem się do garażu i sprawdziłem strzykawką jaki kolor mam płynu. Kolor to strasznie ciemny bordowy prawie czarny ... co to może oznaczać ?
Dodam że nie ma żadnych wycieków, wspomaganie działa prawidłowo a samochod jest z czerwca 2008 .
Może coś doradzić , może trzeba go wymienić ?

wymiana płynu wspomagania Alfa Romeo 159

Olej GI/R ma kolor zielony, natomiast GI/E jest czerwony.

Na początku produkcji do układu wspomagania kierownicy w 159 wlewano GI/E (czerwony, gęstszy). Jednak olej ten powodował uszkodzenia sitka, które jest w zbiorniczku. Awaria ta objawiała się buczeniem przy kręceniu kierownicą po rozgrzaniu układu. Producent wprowadził rozwiązanie serwisowe polegające na wymianie zbiorniczka, płukaniu układu i zalaniu nowym płynem o rzadszej konsystencji GI/R (zielony). Uwaga - płyny te nie są mieszalne!!! Dlatego instrukcja serwisowa zalecała dokładne przepłukanie przewodów przed zalaniem nowym olejem.

Jeżeli nie masz problemów z układem to sprawdź jaki masz kolor płynu - zielony czy czerwony - a potem zalej go odpowiednio GI/R lub GI/E.

Dla zainteresowanych tym tematem. Potwierdzam opinię kolegi. Byłem dzisiaj w serwisie i GI/R to kolor zielony który był wlewany przy okazji akcji serwisowej, jest także mowa o wymianie zbiorniczka ale pod warunkiem że po odczepieniu od niego przwodów widać że z jednego z wystających plastikowych króćców wystaje mosiężna tulejka - jeżeli tak to zbiorniczek do wymiany kosztuje około 120 zł .
Ja będę to robił na dniach ponieważ ktoś we Włoszech zapomniał zrobić akcje serwisową :)i mój płyn jest koloru- buraków zmieszanych z węglem :)

Ktoś wie jaką ma pojemność układ wspomagania?

Napisze jaki jest efekt po wymianie.

ktory masz rok produkcji auta??Jezeli 2006 to ja bym sie zastanowil nad wymniana plynu na zielony gdyz moze nie mowie ze napewno grozic to rozszczelnieniem ukladu tj.maglownica moze kleknac.Czytalem ze nie jest to wskazane.Sa tez tacy koledzy ktorzy wymieniali i nic sie im nie dzieje ale moze tez byc na odwrot.Ja bym zostal przy czerwonym.Ja mam czerwony i nic sie nie dzieje zlego.Wymienilem tylko zbiorniczek bo mi zaczela wyc pompa.Po tym zabiegu jest wszystko OK.Uzupelnilem tylko plyn bo troche go ubylo - jakies 200 ml.

ktory masz rok produkcji auta??Jezeli 2006 to ja bym sie zastanowil nad wymniana plynu na zielony gdyz moze nie mowie ze napewno grozic to rozszczelnieniem ukladu tj.maglownica moze kleknac.Czytalem ze nie jest to wskazane.Sa tez tacy koledzy ktorzy wymieniali i nic sie im nie dzieje ale moze tez byc na odwrot.Ja bym zostal przy czerwonym.Ja mam czerwony i nic sie nie dzieje zlego.Wymienilem tylko zbiorniczek bo mi zaczela wyc pompa.Po tym zabiegu jest wszystko OK.Uzupelnilem tylko plyn bo troche go ubylo - jakies 200 ml.

No i bądź mądrym i pisz wiersze...
Teraz to mi dałeś do myślenia ale dzięki za info. Rok mojej Alfy to 2008 po liftingu.
Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z tym związane ?

Poczytałem to wszystko i poleciałem do auta sprawdzić płyn od wspomagania. W sumie jest kolor zielony ale tak proforma umówiłem się jutro do aso na jego wymianę ponieważ nigdy ten płyn nie był wymieniany. To forum to niesamowita kopalnia wiedzy. Słowo daje.

moze jeszcze ktos niech sie wypowie bardziej doswiadczony ktory zmienial plyn z czerwonego na zielony.Z tego co wiem zielony jest rzadszy i moze powodowac takie dolegliwosci.Podkreslam moze ale nie musi

Amortyzatory
Powrót