• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] czujniki poziomowania lamp xenon

Witam, Nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj.
Silniczek poziomowania xenon jest podłączony pod przetwornicę?
wiązka od silniczka idzie do gniazda przetwornicy, pytanie czy bez fabrycznej przetwornicy ruszą na self-test?

a miałeś w ori wyposażeniu czy ktoś dokładał? jeśli ori i model na Europę to muszą być chyba że ktoś zdemontował. znasz historię auta?

Tak, auto mam krajowe i ma to na wyposażeniu patrząc na VIN. Czujnniki znalazlem, jutro będę robił test z poziomu komputera.

Witam, Nie chce zakładać nowego tematu, więc zapytam tutaj.
Silniczek poziomowania xenon jest podłączony pod przetwornicę?
wiązka od silniczka idzie do gniazda przetwornicy, pytanie czy bez fabrycznej przetwornicy ruszą na self-test?

wg mnie mogą nie ruszyć bez przetwornicy.

W lewym przednim nadkolu jest ta dźwigienka od czujnika, wystarczy odkręcić jedną śrubę i nią poruszać - jeśli poziomowanie działa, to światła będą przy tej czynnosci chodzić góra-dół.

Knight po części odpowiedział na moje pytanie.
Takumi, zastanawia mnie czy silniczek w lampie jest zasilany przez przetwornicę.

takie pytanko w sumie od nowego posiadacza takich bajerów
jak one działaja?
same sie poziomuja ?? czy ocb.

Witam!
Wymieniałem wahacz górny i zapomniałem zrobić zdjęcie jak ma być zamocowane to całe ustrojstwo z tą dźwigienką i blaszką od czujnika. Najpierw przykręciłem to źle potem zacząłem szukać zdjęć na necie i zamocowałem chyba dobrze bo tak jak na zdjęciach w tym wątku który przeczytałem cały. Podłączyłem jeszcze komputer z mes i połączyłem się ze światłami i odczytałem parametry a najpierw sprawdziłem błędy bo myslałem że system złapał jakieś błędy jak dźwigienka była wychylona w nienaturalne położenie przez to pierwsze złe przykręcenie mocowania i że parametry były poza zakresem. Żadnych błędów jednak nie zapisało to odczytałem parametry. Wydaje się że wszystko jest mniej więcej dobrzeobciaz_kierowca.jpg bez_obciaz.jpgbagaznik_50kg.jpg dodaję zdjęcia z odczytu, widać że czujniki działają bo pierwszy jest bez obciążenia, drugi jak wsiadłem na fotel kierowcy a trzeci jak obciązyłem bagażnik ok. 50 kg ciężaru. Widać że odczyty się zmieniają, mam pytanie odnośnie parametrów czy jest OK, czy trzeba robić kalibrację bo nie robiłem, światła tak na oko świecą dobrze, nie za nisko ale nie wiem czy nie za wysoko. W sumie niedługo mam przegląd to i tak sprawdzi się na stacji przy okazji i w razie czego podreguluje śrubami już mechanicznie. Po włożeniu kluczyka jest oczywiście zjazd w dół i do góry ten taki test tylko tak jakby jak zjedzie na dół to tak trochę drga jakby chciało jeszcze podciągać w dół i potem jedzie do góry, nie pamietam czy tak było wcześniej tj. przed zmianą wahacza.

w zakresie, teraz pusc kalibracje a po ustaw srubami swiatla na skp i bedzie jak bozia nakazala

Witam, czy może ktoś zrobić zdjęcie jak zamontowany jest czujnik poziomowania xenonów w 2,4 bo mechanik zmieniał wahacze i coś źle zamontował. świecą mi w kosmos

Witam, czy może ktoś zrobić zdjęcie jak zamontowany jest czujnik poziomowania xenonów w 2,4 bo mechanik zmieniał wahacze i coś źle zamontował. świecą mi w kosmos

w pierwszym poscie pokazano jak zamontowac ,fakt to 1,9 ale mysle ze to to samo

IMG_20210829_113620.jpg IMG_20210829_113630.jpg
Proszę. Zobacz mail. Adres maila nieaktualny - ten z którego ja wysłałem

Ostatnia edycja:
Prosiłbym o podpowiedź jak najlepiej skompletować wszystkie blaszki i łączniki do czujników.

1. Łączniki są na allegro dostępne za 109zł sztuka - czy na przód i tył są takie same?
2. Czy da się zakupić blaszki do których przykręcane są czujniki? Używane czy nowe w ASO?
3. Czy jakieś elementy montowali w przedlifcie domyślnie - jakieś mocowania czujników?

Przyszły dwa czujniki (obydwa mają numery na tył ale czytałem, że przód niewiele się różni?)
4. Mam 2 uchwyty na tył jak na rysunku - czy poza łącznikiem jest to komplet na tył?
WhatsApp Image 2022-01-18 at 20.10.29.jpg WhatsApp Image 2022-01-18 at 20.10.26.jpg WhatsApp Image 2022-01-18 at 20.13.56.jpg

Jedną sztukę łącznika na tył zamówiłem nową ale nie wiem co z przodem...
Te co przyszły z czujnikami wyglądały tak:
WhatsApp Image 2022-01-18 at 20.11.29.jpg

EDYTOWANY:
Obejrzałem dokładnie zdjęcia i wygląda na to, że tył mam kompletny.
Nijak nie rozumiem tego schematu z ePERa bo na nim tylny łącznik jest jakiś dziwnie powyginany i blaszki mocujące są całkowicie inne.
Co do przodu to widzę tylko "kątownik" przy wahaczu, łącznik taki sam jak z tyłu i nie wiem jak ma wyglądać uchwyt do samego czujnika.
Szukam, szperam, może znajdę :confused:

Ostatnia edycja:
Witam

Pytanie do wszystkich a szczególnie (po przejrzeniu całego wątku od dechy do dechy) do [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] [MENTION=34084]Luck[/MENTION] [MENTION=10547]jaboleq[/MENTION] [MENTION=22584]FISHA159JTDM[/MENTION] [MENTION=11897]marqo[/MENTION] jako, że jesteście najbardziej doświadczeni w temacie. Jestem początkujący w mechanice samochodowej więc wielu rzeczy nie jestem pewien, stąd pytanie do specjalistów.

Mam często opisywany tutaj problem, że xenony świecą mi w dół i ledwie widzę drogę nocą. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić stanu czujników i dźwigienek. Jednak podłączyłem się na razie komputerem kablem VAG KKL i ustawieniem na min 12/13. Przez MESa nie udało się połączyć z lampami (z innymi modułami tak), a przez Alfa OBD udało mi się, ale nie mogę wykonać kalibracji. Więcej info w poście:
https://www.forum.alfaholicy.org/15...w_za_pomoca_mesa_lub_alfaobd.html#post2313242

Później kolega [MENTION=5370]Stiopa[/MENTION] napisał o sprawdzeniu tych słynnych czujników i po szperaniu natknąłem się na ten wątek. Chociaż AlfaOBD nie pokazuje żadnych błędów na obu modułach reflektorów, to jednak zauważyłem w tym wątku, że niemałe znaczenie mają odczyty napięć na czujnikach. Oto logi z diagnostyki moich xenonów:

###################
Tested device: Discharge lamp Litronic (left)
Result OK
Front sensor error counter: 0
Rear sensor error counter: 0
Speed signal error counter: 0
Voltage with key on MAR: 11,50 V
Low beam power supply: 0,00 V
High beam power supply: 0,00 V
Xenon lamps voltage: 0,00 V
Xenon lamps power: 0,00 W
Headlamp geometry step motor position: 30,50 steps
Target headlamps position motor position: 30,50 steps
Car speed: 0,00 km/h
Front position sensor voltage: 0,46 V
Front sensor calibration voltage: 2,44 V
Rear position sensor voltage: 2,74 V
Rear sensor calibration voltage: 2,34 V

16.02.2022 19:28:25
No faults reported by the unit.

###################
Tested device: Discharge lamp Litronic (right)

Voltage with key on MAR: 11,10 V
Low beam power supply: 10,90 V
High beam power supply: 0,00 V
Xenon lamps voltage: 84,00 V
Xenon lamps power: 35,00 W

16.02.2022 19:27:19
No faults reported by the unit.

Jak widać, lampy naprawdę nisko świecą:

Gdzieś w tym wątku czytałem, że jeśli jest jakiś problem z regulacją, to xenony automatycznie ustawiają się na w najniższej pozycji, żeby nie oślepiać innych. Jednak diagnostyka nie wykazała żadnych błędów. Co ciekawe jeszcze jakiś czas temu światła dobrze świeciły, a samochód nie był u mechanika od tego czasu, więc nikt nic przy tym nie grzebał.

Widzę w logach, że jeden czujnik ma zaledwie 0,46V:
Front position sensor voltage: 0,46 V

Czy to może mieć wpływ dlaczego xenony mi tak nisko świecą i dlaczego nie mogę wykonać kalibracji? Jeśli tak to jak myślicie, co może być problemem tego, że te światła tak niską świecą? Będę wdzięczny za pomoc.

- - - Updated - - -

I jeszcze jedno. W instrukcjach kalibracji jest info, że samochód musi być pusty / bez kierowcy. Czy rzeczywiście trzeba tą kalibrację robić będąc poza samochodem? I czy silnik musi być uruchomiony, czy wystarczy tylko kluczyk w stacyjce (pozycja MAR)?

Cześć

Jakie są wymiary przedniego i tylnego łącznika poziomowania ?

Witam

Pytanie do wszystkich a szczególnie (po przejrzeniu całego wątku od dechy do dechy) do [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] [MENTION=34084]Luck[/MENTION] [MENTION=10547]jaboleq[/MENTION] [MENTION=22584]FISHA159JTDM[/MENTION] [MENTION=11897]marqo[/MENTION] jako, że jesteście najbardziej doświadczeni w temacie. Jestem początkujący w mechanice samochodowej więc wielu rzeczy nie jestem pewien, stąd pytanie do specjalistów.

Mam często opisywany tutaj problem, że xenony świecą mi w dół i ledwie widzę drogę nocą...

Już wiem co jest powodem moich problemów z światłami. Ułamało się ramię przedniego czujnika :/

attachment.php

Na razie spróbuję może czymś skleić. Pytanie, czy ktoś ma na zbyciu taki czujnik? Albo czy jest możliwość przełożenia samego ramienia z innego nawet niedziałającego czujnika?

IMG_20220219_115401.jpg

Już wiem co jest powodem moich problemów z światłami. Ułamało się ramię przedniego czujnika :/

attachment.php

Na razie spróbuję może czymś skleić. Pytanie, czy ktoś ma na zbyciu taki czujnik? Albo czy jest możliwość przełożenia samego ramienia z innego nawet niedziałającego czujnika?

Pokaż załącznik 282697

Tak ułamało się ale to wina zatartej dźwigienki i ją musisz wymienić na nową lub jeszcze dobrą, bo po zamontowaniu czujnika stanie się dokładnie to samo !!!!

Kiedyś ta dźwignia w ASO kosztowała grosze w porównaniu z kosztem czujnika. Ważne tez aby to prawidłowo zamontować, niby pasuje w dwóch położeniach ale właśnie po zamontowaniu w tym drugim tak się dzieje jak na zdjęciu.

Kiedyś ta dźwignia w ASO kosztowała grosze w porównaniu z kosztem czujnika. Ważne tez aby to prawidłowo zamontować, niby pasuje w dwóch położeniach ale właśnie po zamontowaniu w tym drugim tak się dzieje jak na zdjęciu.
[MENTION=11897]marqo[/MENTION] , ale z tego co na zdjęciu widać to chyba dobrze jest to u mnie zamontowane, prawda?

Amortyzatory
Powrót