Strona 6 z 20 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 193

Temat: Szuranie podczas jazdy

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

No to raczej nie jest łożysko podpory półosi... chyba że mega dojechane.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 ITDM

Domyślnie

Miałem ten sam dźwięk. Już nie mam. Występował tylko wtedy gdy na zewnątrz robiło się zimniej. Tylko chwilę w czasie nagrzewania samochodu. Tak po 2-3 km jazdy i pojawiał się na 30 - 60 sekund, najpierw tylko gdy zwalniałem później już różnie. W tym roku wymieniłem łożyska w skrzyni biegów oraz przy okazji sprzęgło z wysprzęglikiem. Jak ręką odjął. Moim zdaniem dźwięk ten powinniście łączyć z łożyskami w skrzyni.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie

potwierdzam - u mnie coś podobnego tylko w mniejszej skali. też zdarza się podczas dogrzewania silnika jak przejadę jakieś 2-3 kilometry, z tym że u mnie trwa to może z 5 sekund i nie zdarza się zawsze tylko co jakieś 5-7 odpalenie. Dwumas i kompletne sprzęgło są nowe, skrzynia nie dawała jak do tej pory żadnych objawów typowych dla M32. Co by nie mówić, dzwięk jest identyczny

Użytkownik Rowerzysta Avatar Qbek
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 170HP, DPF EGR out

Domyślnie

U mnie zaczyna się to powtarzać coraz częściej, kiedyś to szuranie występowało sporadycznie, co kilka odpalań, a teraz praktycznie co odpalenie i nagrzewanie silnika. W dodatku zauważyłem dzisiaj, że to tarcie zaczęło być słychać również na luzie. Typowych objawów zmęczenia skrzyni tj. szumienie czy latający drążek nie mam. No nic, po świętach trzeba będzie podjechać na jakiś warsztat. Szkoda, że ładowali te M32 do Alf..
    Pzdr

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 120KM (chip 150KM)

Domyślnie

Cytat Napisał Qbek Zobacz post
    Witam
    Trochę odkopie i podepnę się pod temat.
    Jestem od niedawna posiadaczem Alfy 159. Generalnie jestem z auta bardzo zadowolony, wszystko jest z samochodem w porządku poza jedną dziwną przypadłością. Objawy w miarę podobne do tych wyżej, a mianowicie chodzi o szuranie/ocieranie w czasie jazdy. Zjawisko to występuje gdy:
    -Silnik jest zimny, wskazówka temperatury jest na pozycji lekko powyżej 50 stopni, dźwięki zaczynają dochodzić po przejechaniu ok. 1-2km od odpalenia i to ocieranie słychać zazwyczaj tylko kilkaset metrów- później jest cisza.
    -Tuż po odpaleniu i gdy silnik się nagrzeje objawy te nie występują.
    -Tarcie słychać zarówno przy przyspieszaniu jak i jeździe ze stałą prędkością. Na wciśniętym sprzęgle na biegu również słychać. Natomiast dźwięki ustają kiedy wrzucę na luz.
    Udało mi się nagrać film który to przedstawia:
    https://www.youtube.com/watch?v=qXeRqGppugk
    Słyszalne właściwie od samego początku do ok. 24 sekundy. Generalnie dźwięk podobny jakby na przykład osłona silnika o asfalt tarła ale na oko wszystko trzyma się kupy.
    Miał ktoś kiedyś coś takiego ?
    Pzdr
    Kolego wiesz już co jest powodem tych dźwięków? Mam to samo. We wakacje robiłem skrzynię. Wymiana wszystkich łożysk na nowe. Mam nadzieję, że to nie skrzynia.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Jeszcze nie doszedłem co to jest. Jutro postaram się wziąć auto na podnośnik i posłuchać skąd to dochodzi. Przed remontem skrzyni też miałeś te dźwięki? Też mam cichą nadzieję, że to nie skrzynia

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Jeszcze nie doszedłem co to jest. Jutro postaram się wziąć auto na podnośnik i posłuchać skąd to dochodzi. Przed remontem skrzyni też miałeś te dźwięki? Też mam cichą nadzieję, że to nie skrzynia
    Przed remontem skrzyni wylo mi na 5 i 6 biegu. Ten dzwiek, o ktorym piszemy pojawil sie jakies 2-3 tyg temu. Mam wrazenie ze razem z niska temperatura. Zastanawiam sie czy to moze olej w skrzyni dopuki sie nie rozgrzeje powodyje to tarcie. Podjade do swojego mechanika, zeby sprawdzil poziom. Moze ubywa?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

U mnie po wymianie oleju dalej to samo. Poziom jest OK. Podobnie jak u Ciebie mam wrażenie, że zaczęło się to pojawiać wraz ze spadkiem temperatury na dworzu

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

U mnie po wymianie oleju dalej to samo. Poziom jest OK. Podobnie jak u Ciebie mam wrażenie, że zaczęło się to pojawiać wraz ze spadkiem temperatury na dworzu
    U mnie jest to słyszalne na 3 i 4 biegu przez około 10-15 min jazdy. Czy czasem wałek w skrzyni od tych biegów nie jest najwyżej umiejscowiony? Ale chyba nie? Z tego co pamiętam to 5 i 6 jest na górze. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Może mam niewłaściwy olej w skrzyni. Kolego Qbek, teraz wymieniałeś olej? Na książkową Tutela Car Matryx, czy inny?

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Tak niedawno zmieniałem. Tutela Car Matryx 75W85