No to raczej nie jest łożysko podpory półosi... chyba że mega dojechane.
No to raczej nie jest łożysko podpory półosi... chyba że mega dojechane.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Miałem ten sam dźwięk. Już nie mam. Występował tylko wtedy gdy na zewnątrz robiło się zimniej. Tylko chwilę w czasie nagrzewania samochodu. Tak po 2-3 km jazdy i pojawiał się na 30 - 60 sekund, najpierw tylko gdy zwalniałem później już różnie. W tym roku wymieniłem łożyska w skrzyni biegów oraz przy okazji sprzęgło z wysprzęglikiem. Jak ręką odjął. Moim zdaniem dźwięk ten powinniście łączyć z łożyskami w skrzyni.
potwierdzam - u mnie coś podobnego tylko w mniejszej skali. też zdarza się podczas dogrzewania silnika jak przejadę jakieś 2-3 kilometry, z tym że u mnie trwa to może z 5 sekund i nie zdarza się zawsze tylko co jakieś 5-7 odpalenie. Dwumas i kompletne sprzęgło są nowe, skrzynia nie dawała jak do tej pory żadnych objawów typowych dla M32. Co by nie mówić, dzwięk jest identyczny![]()
U mnie zaczyna się to powtarzać coraz częściej, kiedyś to szuranie występowało sporadycznie, co kilka odpalań, a teraz praktycznie co odpalenie i nagrzewanie silnika. W dodatku zauważyłem dzisiaj, że to tarcie zaczęło być słychać również na luzie. Typowych objawów zmęczenia skrzyni tj. szumienie czy latający drążek nie mam. No nic, po świętach trzeba będzie podjechać na jakiś warsztat. Szkoda, że ładowali te M32 do Alf..
Pzdr
Jeszcze nie doszedłem co to jest. Jutro postaram się wziąć auto na podnośnik i posłuchać skąd to dochodzi. Przed remontem skrzyni też miałeś te dźwięki? Też mam cichą nadzieję, że to nie skrzynia
Przed remontem skrzyni wylo mi na 5 i 6 biegu. Ten dzwiek, o ktorym piszemy pojawil sie jakies 2-3 tyg temu. Mam wrazenie ze razem z niska temperatura. Zastanawiam sie czy to moze olej w skrzyni dopuki sie nie rozgrzeje powodyje to tarcie. Podjade do swojego mechanika, zeby sprawdzil poziom. Moze ubywa?
U mnie po wymianie oleju dalej to samo. Poziom jest OK. Podobnie jak u Ciebie mam wrażenie, że zaczęło się to pojawiać wraz ze spadkiem temperatury na dworzu
U mnie jest to słyszalne na 3 i 4 biegu przez około 10-15 min jazdy. Czy czasem wałek w skrzyni od tych biegów nie jest najwyżej umiejscowiony? Ale chyba nie? Z tego co pamiętam to 5 i 6 jest na górze. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Może mam niewłaściwy olej w skrzyni. Kolego Qbek, teraz wymieniałeś olej? Na książkową Tutela Car Matryx, czy inny?
Tak niedawno zmieniałem. Tutela Car Matryx 75W85