[159] Z 2 strefowego klimatronika na 3 strefowego

• Autor wątku Autor wątku Adoil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Adoil

Nowy
Auto
Alfa romeo 159 1.9 Jts
Witam . Można "dorobić" 3 - strefowa klimatyzacje w alfie z 2006r. ? A jeżeli tak to ile wyniósł by koszt ? Z góry Dziękuję za udzielone rady :)

Kabel kupisz w ASO, ewentualnie same kostki. Panel na tylną kanapę też dostaniesz.
Nie wiem jak nagrzewnica. Reszta to programowanie Body

Własnie ten panel szukałem wszędzie i go nie ma ... , A koszt zrobienia czegoś takiego to mniej więcej jaki będzie ?

czy ktoś przerabiał temat bo właśnie się nad tym zastanawiam? roboty chyba wiele nie ma, ale trzeba będzie też wymienić panel klimy (albo programowanie - jak?) i dokupić aktuator o nr 77363386.

centralina już na miejscu i działa :)

centralina.jpg

Niestety moje obawy dotyczące silniczka sterującego klapami potwierdziły się - centralka go niestety nie zidentyfikowała. Pozostaje ASO lub próba podpasowania używki, ale nie ma na nim n-ru katalogowego części odpowiadającego temu z epera. Czy ktoś ma 3 strefę i mógłby zerknąć jaki kod ma ten silniczek?
Wg Włochów ma być 52408227/00 EAB513 i taki mam lecz nie działa.

Ostatnia edycja:
centralina już na miejscu i działa :)

Pokaż załącznik 108699

Niestety moje obawy dotyczące silniczka sterującego klapami potwierdziły się - centralka go niestety nie zidentyfikowała. Pozostaje ASO lub próba podpasowania używki, ale nie ma na nim n-ru katalogowego części odpowiadającego temu z epera. Czy ktoś ma 3 strefę i mógłby zerknąć jaki kod ma ten silniczek?
Wg Włochów ma być 52408227/00 EAB513 i taki mam lecz nie działa.

A mógłbyś opisać co do tej pory zrobiłeś? Tak dla potomnych...

zrobi się jakiegoś manuala jak skończę, do tej pory najtrudniejszy był demontaż tunelu i dosztukowywanie kabli.

Czy to w ogóle coś daje?
Pytam poważnie, mocniej chłodzi/ogrzewa tył auta?

Czy to w ogóle coś daje?
Pytam poważnie, mocniej chłodzi/ogrzewa tył auta?

Operacja zakończona 100% sukcesem. Koszt ok. 700 zł jeśli uda się dostać używkę sterownika za ok. 300 zł.
Ja zdecydowałem się na montaż tej opcji ze względu na to, że ustawienia temp. z tyłu są tożsame z ustawieniami kierowcy, a ponieważ lubię chłód w przeciwieństwie do moich dzieci zostałem do tego wręcz zmuszony :)
Działa znakomicie, z tyłu leci ciepło a z przodu zimno.

Dla zainteresowanych załączam krótki manual. Nie załączałem schematów kabli bo są w eLearn.
Pokaż załącznik 3zone.pdf

Super manual.
Wszystkie panele trzeciej strefy już rozeszły się z allegro.
Mam jeszcze małą prośbę, czy mógłbyś wygenerować PDF ze zdjęciami o wyższej rozdzielczości? Jeśli generujesz PDF z Worda to masz tam kilka opcji wielkości pliku wynikowego.

niestety ciężko go znaleźć bo jest nikłe zainteresowanie, ja znalazłem panel klimy w ofercie sprzedaży podłokietnika do AR159 :)
Żałuję że nie wziąłem całego bo dostałem pocięte okablowanie, a tak miałbym plug&play.
Załączam manual z lepszymi foto
Pokaż załącznik 3zone.pdf

OK
Dzięki i już licytuję. Mam nadzieję, że cię nie podkupię ???

Ale podświetlenie to już mógł dać czerwone ;)

Centralka już doszła z UK - nowa sztuka model 2008.
Dysponuje ktoś zapasową kostką do silniczka klap? Chętnie bym się nią zaopiekował :P

Trzecia strefa założona ;)
Jeżeli ktoś jest chętny to zostało mi kilka sztuk kostek do silniczków klap gdyż zakupiłem całą wiązkę. Zatem mogę odsprzedać za 23 PLN sztuka z wysyłką. Jeżeli ktoś chętny proszę o info na PM.

Amortyzatory
Powrót