[159] Łopatki kolektora

ryki67

Nowy
Auto
159 2.4 JTDM 210KM
Witam
Panowie znalazłem chyba główny problem,
BARDZO PROSZĘ O UWAGI SUGESTIE I WSKAZÓWKI
tak wyglądają cięgna od łopatek kolektora zdjęcie od góry:
cztery pierwsze od lewej jak się patrzy na silnik wyglądają tak:
0099.jpg

natomiast pierwsza od prawej tak:

0094.jpg
wygląda jakby była przypalona, osmolona czy jakoś tak, dlaczego tak wygląda???

ZACZĄŁEM RUSZAĆ RĘKĄ TO CIĘGNO ŻEBY ZOBACZYĆ JAK CHODZĄ I TA PIERWSZA TO NIE BARDZO
ZOBACZCIE NA FILMIKU

tak chodzą te dobre: http://w730.wrzuta.pl/film/7IvJO5V8IMm/img_0102

a tak ta ostatnia: http://w730.wrzuta.pl/film/6RLUCtw2hVQ/img_0101

co teraz? kolektor do regeneracji? czy do wymiany?

czy jest ktoś na Forum kto to za przyzwoite pieniądze zreperuje proszę o info na priv najlepiej ???

NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE - NA CO TO MA WPŁYW W AUCIE (na szarpanie? złe odpalanie? falowanie obrotów?)

Klapy to juz w kolektorze w Twoim pojezdzie nie dzialaja.
Nowy w Alfie-1180 zl
Regeneracja-Tomek KRK

---------- Post added at 19:12 ---------- Previous post was at 19:09 ----------

Ciekawostka...wymiana kolektora serwisie Alfy Romeo w DDR-2000eu

Panowie jakie objawy ma auto jak te klasy nie chodzą
pozdrawiam

Zależy w jakiej pozycji klapy się zatrą. W zależności od tego: albo słabszy dół albo słabsza góra. Poczytaj temat, do którego link wkleiłem, tam wszystko masz...

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Zależy w jakiej pozycji klapy się zatrą. W zależności od tego: albo słabszy dół albo słabsza góra. Poczytaj temat, do którego link wkleiłem, tam wszystko masz...
Mogą też zatrzeć się w pozycji neutralnej, wówczas auto ogólnie będzie słabsze, ale będzie to mniej zauważalne.
Pozdrawiam.
- Rafał

trzebabylo jeszcze na odpalonym silniku przygazowac i zobaczyc jak to chodzi ale pewnie nie lepiej.Ja tez polecam Tomka_KRK.

Dzięki Panowie za odpowiedzi,
jak to cenowo wychodzi teraz proszę o info, tzn. regeneracja kolektora + jego wymiana
pozdrawiam

Jakby ktoś chciał sobie obejrzeć, co się dzieje z silnikiem po tym, jak rzekomo poprawiony kolektor ssący wypluje klapkę wirową - to zdjęcia wraz z kompletnym opisem, jak co i dlaczego, znajdują się tutaj:
http://www.autka.pl/?p=560

Polecam wszystkim posiadaczom 159-ek po 2007 roku zapoznanie się z tym tematem - może zaoszczędzicie sobie paru tysięcy złotych na doprowadzanie auta do kultury po takiej historii.

Tomek to dotyczy tylko kolektorow z plastikowa oslona ? Co jak ma sie caly aluminowy i auto po 2007 ? Dodam zo po zakupie w 2011 wymienilem caly kolektor (kupiony w ASO ale zdziwienie bylo duze bo nie byl "plastikowy" tylko aluminowy)

Ostatnia edycja:
Tomek to dotyczy tylko kolektorow z plastikowa oslona ? Co jak ma sie caly aluminowy i auto po 2007 ? Dodam zo po zakupie w 2011 wymienilem caly kolektor (kupiony w ASO ale zdziwienie bylo duze bo nie byl "plastikowy" tylko aluminowy)

Tylko plastikowych.

prawdopodobnie mam taki plastikowy kolektor, mogę prosić o trochę bardziej rozbudowany poradnik jak usunąć te klapy fizycznie? czy po usunięciu należy wprowadzić jakieś zmiany a komputerze? czy usuwamy tylko same klapy a silnik sterujący zostaje na miejscu i "myśli" sobie że nadal steruje klapami ?
jakie są/bądź mogą być odczuwalne zmiany w pracy/dynamice silnika po usunięciu klap?

po jakim + - przebiegu mam spodziewać się ew awarii jeżeli ich nie usunę?
mam akurat rozpięty rozrząd i można było by pozbyć się dziadostwa, tylko nie bardzo wiem co przekazać moim mechanikom żeby nic nie spsuli ;)

W tym temacie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie swoje pytania:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/47624-kolektor_ssacy_jtdm_kompleksowo.html

prawdopodobnie mam taki plastikowy kolektor, mogę prosić o trochę bardziej rozbudowany poradnik jak usunąć te klapy fizycznie? czy po usunięciu należy wprowadzić jakieś zmiany a komputerze? czy usuwamy tylko same klapy a silnik sterujący zostaje na miejscu i "myśli" sobie że nadal steruje klapami ?
jakie są/bądź mogą być odczuwalne zmiany w pracy/dynamice silnika po usunięciu klap?

po jakim + - przebiegu mam spodziewać się ew awarii jeżeli ich nie usunę?
mam akurat rozpięty rozrząd i można było by pozbyć się dziadostwa, tylko nie bardzo wiem co przekazać moim mechanikom żeby nic nie spsuli ;)

Mariusz dzięki za link, jestem właśnie po lekturze i niestety moje wątpliwości nadal pozostają nie rozwiane.

więc podbijam swoje pytania i liczę że któryś z kolegów pomoże swoją fachową wiedzą:

jak fizycznie usunąć klapy z plastikowego kolektora po lifcie?
czy po usunięciu fizycznym klap wymagana jest jakąś integracja w elektronikę pojazdu?
czy plastikowe kolektory można "regenerować" tak jak jest to robione ze aluminiowymi?

proszę o odpowiedź, szczególnie kolegi Tomek_KRK ponieważ na jego stronie znalazłem zalecenie co do usunięcia klap z plastikowego kolektora, i również kolega Tomek był jednym z przeciwników usuwania klap w temacie "kompleksowo"

Gadalem z mechanikiem i powiedzial mi ze ponoc po usunieciu tych klap auto jest slabsze - czy ktos to moze zweryfikowac tak z ciekawosci pytam.
Czyli niby poprawili kolektor a g. poprawili ;) Pamietam jak duzo osob sie denerwowoalo ze maja aluminowe jak im mowiono ze sa pozmianowe, ew ze sa stare aluminowe 05-07, a nie plastikowe, a teraz widze ze niezle kwiatki wychodza :)

Mariusz dzięki za link, jestem właśnie po lekturze i niestety moje wątpliwości nadal pozostają nie rozwiane.

więc podbijam swoje pytania i liczę że któryś z kolegów pomoże swoją fachową wiedzą:

jak fizycznie usunąć klapy z plastikowego kolektora po lifcie?
czy po usunięciu fizycznym klap wymagana jest jakąś integracja w elektronikę pojazdu?
czy plastikowe kolektory można "regenerować" tak jak jest to robione ze aluminiowymi?
proszę o odpowiedź, szczególnie kolegi Tomek_KRK ponieważ na jego stronie znalazłem zalecenie co do usunięcia klap z plastikowego kolektora, i również kolega Tomek był jednym z przeciwników usuwania klap w temacie "kompleksowo"

Kolektor da się naprawić, pod warunkiem, że jest aluminiowy - czyli starego typu. Te plastikowe wg mnie będą bardzo ciężkie do naprawienia, dlatego ja z rozwiązań prostych polecam wywalenie nieszczęsnych klap i po robocie. Wyjmujesz kolektor, klapy mają 2 zgrzewy, którymi są przymocowane do osi. Wystarczy to rozwiercić i klapę usunąć. Żadnego programowania nie musisz robić. Podejrzewam że nie zauważysz też różnicy w jeździe autem.

Gdzieś mignęło mi niedawno info o Oplu Vectra 1.9, która ma zrobiony program, był wykres itp, ale zastanowiła mnie jedna rzecz, było tam napisane, że zostały i tu uwaga: usunięte klapy wirowe kolektora. W pewnym sensie to definitywnie rozwiązuje problem i to nie na 10, ale na 100 lat. Pytanie tylko jak się tym jeździ, czy jest to bezpieczne i co to dało?
Pozdrawiam.
- Rafał
Edit: na stronie Cinka jest wykres.

Ostatnia edycja:
dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, jestem również po telefonicznej konsultacji z Cinkiem i on zaleca jedynie czyszczenie kolektorów plastikowych oraz podobno nie spotkał się jeszcze z przypadkiem uszkodzenia klap w nich - zaznaczam chodzi o silnik 1,9 16v i kolektor poliftowy plastikowy - jak widać ilu ludzi tyle różnych opinii, po przemyśleniu wszystkiego w każdą możliwą stronę zdecydowałem się zostawić klapy na najbliższe 60 tys czyli do kolejnej wymiany rozrządu :P auto ma obecnie nalatane org 200 tys i liczę, że raczej jeszcze przez połowę tego nie powinienem zawracać sobie głowy klapami, w między czasie w planach jest zaślepienie EGR i wtedy ilość syfu w kolektorze powinna się zmniejszyć co mam nadzieje również wydłuży żywotność samych klap.

Amortyzatory
Powrót