[159] Niedziałające przyciski sterowania na kierownicy

klimucho

Nowy
Auto
Spider 115 1.6 '87
Dzisiaj zauważyłem mały problem z przyciskami sterowania kierownicy. Otóż przy jeździe na wprost przyciski nie działają, ale przy delikatnie skręconych kołach już jest wszystko OK - działają wszystkie. Podejrzewam, że przewody nie łączą. I teraz pojawia się pytanie - gdzie są jakieś kostki przy kierownicy i jak się do nich dostać? Co ewentualnie może być jeszcze przyczyną takiego stanu rzeczy?

Bez zdjęcia poduszki i ewentualnie kierownicy się nie obejdzie. Zdejmowanie jednego i drugiego jest dość dobrze opisane na tym podforum. Najpierw sprawdź kostki łączące sterowanie z taśmą (jak zdejmiesz poduszkę musisz też odkręcić plastik wokół niej dla lepszego dostępu a on jest przykręcony na każdym z ramion od spodu). W najgorszym wypadku musisz ściągnąć kierownicę i taśmę airbag przeglądnąć.

Ponawiam pytanie - chciałbym wymienić taśmę od sterowania radiem i klaksonu. Czy macie może namiary na taką taśmę? Czy warto bawić się z lutowaniem?

Ponawiam pytanie - chciałbym wymienić taśmę od sterowania radiem i klaksonu. Czy macie może namiary na taką taśmę? Czy warto bawić się z lutowaniem?

Lutowanie odpada. Na allegro takich taśm jest od groma. Ewentualnie w bazarze daj ogłoszenie.

Dzisiaj zauważyłem mały problem z przyciskami sterowania kierownicy. Otóż przy jeździe na wprost przyciski nie działają, ale przy delikatnie skręconych kołach już jest wszystko OK - działają wszystkie. Podejrzewam, że przewody nie łączą. I teraz pojawia się pytanie - gdzie są jakieś kostki przy kierownicy i jak się do nich dostać? Co ewentualnie może być jeszcze przyczyną takiego stanu rzeczy?

Miałem to samo ale tylko raz i przez chwilę , może coś się zaczyna przecierać w tych kablach. Napisz jak się uporasz z tym problemem.

Tylko te na allegro są chyba (?) od poduszek (najczęściej do kupienia właśnie z poduchą), a tu chodzi tylko o sterowanie i klakson

Dzwoń do ludzi, którzy mają kierownice i poduszki do sprzedania. Ja kiedyś kupiłem kierownicę kompletną z kablami i guzikami za 70 zł. Nie każdy wystawia osobno te kable ale jak nie spytasz to się nie dowiesz.

Miałem to samo ale tylko raz i przez chwilę , może coś się zaczyna przecierać w tych kablach. Napisz jak się uporasz z tym problemem.
Taśma zakupiona, dzisiaj będę zakładał. Jakby ktoś potrzebował, to wygląda ona tak:
20130903_132101.jpg

- - - Updated - - -

Teraz mogę stanowczo potwierdzić wcześniejsze przypuszczenia - za niedziałające przyciski sterowania i klakson odpowiadał zwijak. U mnie taśmy od sterowania były przerwane:
20130903_145256.jpg

Koszt: 80zł (używka w dobrym stanie na allegro)
Czas wymiany: 20min

Amortyzatory
Powrót