Ja mam 2way fix ale przedlift wiec mało pomoge. Chyba że masznpytania co do samej bazy.
Ja mam 2way fix ale przedlift wiec mało pomoge. Chyba że masznpytania co do samej bazy.
Hej.
Ja mam bazę FamliyFix2 ale wymiarowo to jest dokładnie to samo co 2WayFix także mogę coś podpowiedzieć.
Najpierw na bazie jeździło nosidło Pebble Plus - wszystko jak najbardziej w porządku. Zaczepy isofix w poliftowej kanapie są zlokalizowane wyżej to też baza po zaparciu o oparcie kanapy ułożona jest (tak na oko) idealnie w poziomie. Bardzo istotne zwłaszcza w przypadku pierwszego fotelika jakim jest nosidełko by fotelik nie "leciał" w stronę oparcia a co za tym idzie by nie układał dziecka w pozycji bardziej siedzącej aniżeli zalecanej półleżącej.
Kolejny fotelik to Pearl Smart i-Size. Tutaj również przy jeździe tyłem było wszystko ok.
Niestety przy obróceniu fotelika przodem w kierunku jazdy jedynym możliwym ustawieniem fotelika jest tylko to najbardziej pionowe. Fotelik w innych pozycjach koliduje z oparciem kanapy (zagłówek wyciągnięty).
Rozwiązaniem może być oczywiście minimalne przesunięcie bazy do przodu by dać więcej miejsca na możliwość obrotu oparcia fotelika. Do tego potrzebujemy oczywiście jakiegoś dystansu.
I tutaj właśnie pojawia się moje pytanie: czy ktoś z czegoś takiego korzystał i z czego? Może macie jakieś sprawdzone rozwiązania?
A tak jeszcze pozostając w kwestii samych fotelików i dopasowania pod kanapę to fotelik Maxi-Cosi Titan Plus (to już model 9-36kg, nie na bazę, aktualnie zamocowany w aucie żony) niestety geometrycznie nie pasuje do poliftowej kanapy. Po zaczepieniu isofixów i ściągnięciu pasa top tether tak by oparcie fotelika przylegało do kanapy robi się duża szpara pod podstawą fotelika - a to jest niestety niedopuszczalne.
Dla podrostków polecam Maxi Cosi Kore Pro iSize - montaż zajmuje dosłownie chwilę, fotelik bardzo uniwersalny - testowałem w kilku autach. Ma isofix, ale bardzo stabilny również na samym pasie. Jedyny wymóg to wzrost 104 cm, choć mój syn jeździł od 102 (zależy bardziej od proporcji ciała, aby pas prawidłowo się układał).
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
[MENTION=25095]magil[/MENTION] miałeś taki w 159? Po Twoim wpisie sprawdziłem ten model i bardzo by mi pasował bo moja młoda zależnie od humoru jeździ z tyłu lub z przodu, a z tego co widzę można wpiąć w isofix ale też bez niego..
Mam w tej chwili, jeździ zamiennie w 159, Bravo, Albei, Tucsonie i czym popadnie z przodu lub z tyłuNie zauważyłem minusów, a syn po przesiadce z Pearl był wręcz zachwycony wygodą, a ja łatwością obsługi tego fotela.
W Bravo isofix pasuje elegancko, w poliftowej 159 szczerze się przyznam nie sprawdzałem, bo w tym aucie młody jeździ z przodu. W przedlifcie na pewno też będzie pasować.
Ostatnio edytowane przez magil ; 10-04-2022 o 15:43
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Pokazałem żonien ten model i w najbliższym czasie go kupię. Dla mnie wielki plus, że można i z tyłu na isofix i z przodu bo młoda chce jeździć z przodu, chociaż czasem woli z tyłu z mamą. Dzięki za podpowiedź [MENTION=25095]magil[/MENTION]
PS widzę że miałeś taki sam po przed i zestaw. U mnie też Pearl.
Hej @sawal_bytom swego czasu polecał Recaro Young Sport, wiem że minęło już trochę od postu, ale byłbym wdzięczny za info od ciebie @sawal_bytom lub kogoś kto miał z nim styczność, czy pasuje do polifotwej 159? Ja mam w skórze i nie wiem jak się sprawdzi, a mam na niego dobrą ofertę. Byłbym wdzięczny za odpowiedź, dzięki!
EDIT: @magil jeszcze polecał Maxi Cosi Kore Pro iSize, niestety nie wiadomo jak leży w polifcie. Ktoś może miał możliwość sprawdzić i może się podzielić opinią?
Ostatnio edytowane przez NOone ; 10-02-2024 o 04:32
Hej, czy polecacie jakiś fotelik z bazą isofix dla niemowlaka (do 13kg) do przedlifta?