[159] Rozebranie obudowy lusterka

soulfly

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.8 16v
Witam,

jak rozebrać obudowę lusterka ?Otóż mam funkcję składanych lusterek i jest tak, ze lusterko od pasażera skłąda się ladnie natomiast lusterko od kierowcy złozy sie całkiem i przy otwarciu wróci do polowy. I przywrocić do pierwotnego stanu mozna jedynie poprzez delikatnie pchniecie palcem podczas składania. Chciałbym zaglądąc do srodka czy moze cos tam nie przeszkadza albo czy moze trzeba cos nasmarowac :P.

Pozdrawiam

Spróbuj popsikać WD40 albo podobnym specyfikiem:) U mnie lusterko od strony kierowcy też się nie całkiem rozkładało i popsikałem gdzie się tylko dało, no i pomogło. Niestety od strony strony pasażera już nie pomogło. Muszę delikatnie pomóc palcem i coś tam słychać jak chrupie. Tak jakby było kilka ziaren piasku. Też miałem rozebrać ale wolę się nie zabierać za to. Zresztą był tu już temat o tym na forum i były nawet zdjęcia jak to rozebrać.
http://www.forum.alfaholicy.org/159..._wkladu_lusterka_zewnetrznego.html#post431926
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/45558-prawe_lusterko_brak_regulacji.html

nie ściągałem nigdy osłony ale żeby ściągnąć szkło trzeba ustawić lustro max w dół i w powstałą szczelinę od góry włożyć coś płaskiego i podważyć a lustro wyskoczy. wtedy może będziecie mieli większy obraz wnętrza i coś wymyślicie. tylna osłonę tez będzie łatwiej ściągnąć.

Dzieki za odp. Jutro coś będę grzebał. Dziś montowałem czujnik cofania ;)

Jak ściągniesz wkład lusterka, to masz tam 3 zatrzaski, które podważasz i osłona schodzi.

nie ściągałem nigdy osłony ale żeby ściągnąć szkło trzeba ustawić lustro max w dół i w powstałą szczelinę od góry włożyć coś płaskiego i podważyć a lustro wyskoczy. wtedy może będziecie mieli większy obraz wnętrza i coś wymyślicie. tylna osłonę tez będzie łatwiej ściągnąć.
Spróbowałem. Pękło :-(

Pytanie: jakiego koloru jest szkło lusterka zewnętrznego? Przyglądam się i nie wiem czy białe, czy niebieskie (nie mam odniesienia). Druga rzecz to czy wszystkie lusterka sa grzane bo na aukcjach tylko takie są dostępne? Pzdr.

Już porównałem z lusterkiem Żony - mam niebieskie. Właśnie zamówiłem wkład i jak przyjdzie będę walczył z wymianą.

Amortyzatory
Powrót