Ja miałem podobnie i u mnie okazało się że przewód masowy pod akumulatorem już nie przewodził tyle ile trzeba i trzeba było wymienić na nowy.
Ja miałem podobnie i u mnie okazało się że przewód masowy pod akumulatorem już nie przewodził tyle ile trzeba i trzeba było wymienić na nowy.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
Standard - obejrzyj oba kable masowe (drugi łączy skrzynię z podłużnicą; musisz zdemontować podstawkę akumulatora). Niewykluczone, że również trzeba przejrzeć rozrusznik. Jeśli nic się nie kwalifikuje do wymiany to chociaż oczyścić z brudu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Podłączyłem dziś alfę pod komputer ale nic nowego nie wniosły w sprawę. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Błędy jakie były zapisane to ...
Układ sterowania silnika:
P0683 - Sterowanie czasem grzania, nieważny sygnał (podejrzewam świece)
ABS:
C1800 - zasilanie napięciem, błąd
(podejrzewam spadek napięcia na akumulatorze przy rozruchu)
Komfort:
B1005 - Transponder, Błąd (tego nie wiem co oznacza, może coś z navi ?)
B1016 - Upoważnienie do jazdy, Błąd (z tego co się dowiedziałem to chyba blokada kierownicy)
Sterownik drzwi:
B1006 - Przełącznik podnoszenia drzwi prawy tył , Błąd
(zauważyłem że wariuje mi przycisk od el. szyby tylnej)
Jeśli możecie to zweryfikujcie mi te błędy i czy mam rację i ew. przybliżcie mi coś więcej z tymi błędami komfortu:
B1005 , B1016
To prawda że to auto jest tak czułe nawet na niewielkie spadki napięcia ?
Bo w brew pozorom w 90% robie trasy powyżej 100 km. Akumulator mam 3 lefni fiamm 75 Ah o mocy rozruchowej 730A i nie zauważam żeby gorzej kręcił ....
I z tego co już udało mi się ustalić od wczoraj z tym zwarciem na rozruszniku to że zblokowało półautomat który w miejscu kręcił i nie była to przyczyna raczej gorszego napięcia ale te błędy B1005 i B1016 jeśli dotyczą faktycznie blokady kierownicy albo ze system nie rozpoznał kierowcy (błąd kluczyka) i nastąpiło nagłe ocięcie prądu w początkowej fazie rozruchu to mogło to spowodować że wirnik w automacie wysuną się do pewnego momentu do szczotek i go zwarło bo nagle zabrakło prądu i nie było już mocy żeby zazębiło go na kole zamachowym a ten z kolej nie odskoczył tylko pozostał w fazie ciągłego zwarcia do momentu odcięcia prądu w tablicy wysokiego napięcia i po ostygnięciu wrócił do swojej pierwotnej pozycji stop? Co o tym sądzicie ?
Ostatnio edytowane przez adas_ ; 08-12-2015 o 19:48
Jeśli pojawiają się komunikaty typu ABS not avialable oraz ww. błedy to bankowo aku masz na wykończeniu (pewnie jest niedoładowywany ale może jeszcze do uratowania)
Zrób tak jak koledzy wyżej napisali, musisz poprawić mocowanie kabla masowego do aku oraz między skrzynią a karoserią. Ja przy okazji wymiany termostatu je przejrzałem i ku mojemu zdziwieniu były totalnie zaśniedziałe - nie miały prawa porządnie przewodzić. Objawy miałem podobne do Twoich, słabo kręcący rozrusznik po nocnym postoju, lekko nierówne obroty po odpaleniu. Po wyczyszczeniu mocowań lepiej pali i co mnie trochę zdziwiło też równo chodzi. Kolejna różnica jest widoczna po włączeniu świateł, wcześniej było wyraźnie widać moment kiedy załączało się ładowanie (światła wyraźnie rozjaśniały się) teraz nie ma różnicy, podobnie jak przy włączeniu się wentylatora chłodnicy - nic nie przygasa, obroty stabilne. Najwyraźniej wskutek strat na mocowaniach brakowało prądu i alternator wchodził na max. obciążenie.
Dzięki za wskazówkę. Jutro podładuję akumulator i sprawdzę te dwa kable masowe, ewentualnie je oczyszczę. Ale w gruncie rzeczy to rozrusznik dobrze kręci pomijając ten jednorazowy incydent. Musze też koniecznie sprawdzić ładowanie alternatora.... może i faktycznie nie ładuję w pełni akumulatora.... jutro napisze co ustaliłem... Pozdrawiam.
Też polecam przeczyszczenie przewodów masowych. Niedawno czyściłem i kultura odpalania znacznie się poprawiła.
Witam ponownie, Wymontowałem akumulator i dałem go pod prostownik potrzymam go jakieś 12h, A co do przewodów masowych to jest ich dwa od skrzyni do podłużnicy i od podłużnicy do akumulatora. Przeczyściłem je ale ku mojemu zdziwieniu raczej nie wymagały takiego zabiegu wyglądały nawet na dość przyzwoite. Zobaczymy czy coś się poprawi... tak czy inaczej pozostaje mi jeszcze sprawdzić ładowanie i ew. rozrusznik.
Witam, Akumulator był faktycznie lekko nie doładowany potrzymałem go na małym napięciu przez około 12-14h.
Zmierzyłem też ładowanie alternetora po zamontowaniu naładowanego aku. i oczyszczeniu przewodów masowych
Po odpaleniu auta i włączeniu radia, świateł oraz nadmuchu: ładowanie wacha się od 14.03-14.06 ;
Natomiast po wyłączeniu odbiorników wacha się w granicach 14.06-14.09 ;
Wydaje mi się, że chyba nie ma powodu czepiać się na razie alternatora czy może lekko nie domaga?
uważacie że warto jeszcze wyjąć przewód + od aku do rozrusznika i od rozrusznika do alternatora i je też oczyścić ?
PS., wy czyszcząc przewody używaliście smaru miedzianego ?