• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Brera 2.2 JTS brać czy nie brać?

Auto
Mazda3
Witam ponownie użytkowników!

Rozglądam się za swoją pierwszą alfa i myślę, że znalazłem auto. Jako, że póki co nie mam dzieci to myślę, że nie ma lepszego czasu by wziąć Brere później będzie trzeba mieć bardziej praktyczne auto.

Teraz wybór należy pomiędzy 2.4JTDm lub 2.2JTS. Generalnie na początku byłem nastawiony na diesla ale jak się trochę wczytałem to skłaniam się do benzyny z uwagi na dystanse które będę robić dziennie, tzn 15-20km/dzień.Przy takim przebiegu ciężko będzie nawet diesla rozgrzać a dopiero co mówić o przeczyszczeniu filtra DPF.

Czy są jakieś zalety diesla, oprócz niższego spalania o których powinienem wiedzieć?

Plusy JTS (w odniesieniu do diesla) które udało mi się wywnioskować z recenzji lub opinii
+mniejsza masa auta
+mniej skomplikowany
+łańcuch (zamiast paska)
+dźwięk silnika
+tańszy w zakupie (w UK 2.2 JTS będzie miał mniejszy przebieg niż 2.4JTDm przy tej samej cenie)
-wyższe spalanie

Co ciekawe w UK jest więcej benzyn na rynku niż diesli

Proszę o opinie szczególnie użytkowników 2.2JTS

Dziękuje za linki ale już dwa z nich przeczytałem, generalnie trochę już przeczytałem na tym forum jak i na zagranicznych. Dlatego napisałem kilka słów, chciałem słyszeć czy moje wnioski są poprawne czy w czymś się mylę.

Mocny silnik, na pewno jazda takim autem będzie sporą frajdą. Tylko dla mnie Brera to auto dwuosobowe... Miejsca jest tyle samo (a z tyłu nawet mniej) niż w Pandzie ;)

Wobec 2.2 mam mieszane uczucia, bo z jednej strony jeździło się super (dynamika, elastyczność, etc.) to kwota jaką włożyłem w rozrząd, łańcuchy wyważające, elektrozawory może być porażająca. Na pewno nie kupiłbym 2.2 jts bez udokumentowanej wymiany rozrządu. Ten silnik potrafi mało spalić, co nie oznacza, że pali mało. Przy wykorzystywaniu pełni możliwości otwierała się otłchań, w którą wpadało paliwo wartkim strumieniem :D Co ciekawe 2.2 ma podobnie jak diesel koło dwumasowe ;)) Pozostałe kwestie zostawiam Tobie, ja ogólnie bylem zadowolony, poza wyżej wymienionymi usterkami dotyczącymi rozrządu i elektrozaworów.

Nie było reguły, zdarzały się przypadki że przy 30 tys. km pojawiał się problem z rozrządem.
Tak jak w przypadku TS trzeba sprawdzać regularnie poziom oleju, no i jeśli oczekujesz rajdów od świateł do świateł to lepiej kupić sobie 3.2 ;) choć dla mnie 2.2 w zupełności wystarcza do dynamicznej miejskiej jazdy.

Ostatnia edycja:
Dla mnie moc 2.2 JTS to nawet za dużo. Wytarczyłby mi spokojnie 1.9 JTS ale tego silnika nie montowano do Brery. Co ciekawe mój znajomy który przesiadł się z 147 TS 2.0l do Brery 2.4 JTDm uważa, że różnica w przyśpieszeniu jest niewielka. Na pewno planuje się przejechać JTS i JTDm by mieć prównanie. Niskie dzienne przebiegi skłaniają mnie do JTS.

to chyba ten kolega ma coś dupnięte to 2,4 JTDM... w przyspieszeniu od 0 2,4JTDM powinien deklasować każdego wolnossaka, turbina robi swoje.

Myślę, że on spodziewał się większej różnicy, 147 miało 150 koni ważąc 1360kg a Brera przy 200 koniach waży 1570kg.

Kolega ma racje, sprawne 2.4 JTDm bije na głowę osiągi 147 TS 150 KM.

spokojnie można coś znaleźć 40-60tys mil na liczniku np.
[...]
Mam nadzieje, że przy takich przebiegów wymiana rozrządu nie jest potrzebna.

60 tys. mil to około 100 tys. km. To akurat przebieg, przy którym w wielu samochodach 2.2 JTS pojawiła się potrzeba drogiej wymiany łańcucha rozrządu. Ciekaw jestem ile samochodów 2.2 JTS dożywa do 150 kkm na oryginalnym rozrządzie...

Amortyzatory
Powrót