• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana tylnego zawieszenia. Jakie części użyć.

mellow

Nowy
Auto
Alfa 159
Witam
w mojej alfie tez juz niestety kolka robia sie zbiezne górą / \
niemniej jednak czytajac tutajsze wpisy mam metlik w glowie bo nie dosc ze tych tematow jest tu mnostwo pozakladanych to nie ma podanych konkretnych danych.
Piszecie ze zakladacie jakies zamienniki od mercedesa, opla ale wiecej szegolow od czego moze jakies nr katalogowe ?

Prosilbym o pomoc bo nie wiem co wybrac.
Do wymiany zaznacze mam:
4 tulejki tylnej belki,
2 gumy stabilizatora,
2 tulejki dolnego wahacza (wiec x2) = 4 tuleje
lacznik stabilizatora 2szt
i ten stabilizator pionowy 2szt
i teraz co kupic z jakiej firmy

No i oczywiscie tulejki zwrotnicy ale te juz kupilem z TRW.

Z gory dziekuje za pomoc.
Najlepiej jakby mi ktos podal nr tel do siebie to oddzwonie i pogadam przez fona bo pisanie na kompie to nie dla mnie...
w razie czego podaje swoj 517844600

Bylo juz z bilion razy tylko ci sie czytac nie chce. Ale ze wzgledu ze ladnie czytelnie rozpoczales ten wątek moderator moglby podwiesic ten temat i raz na zawsze zakonczyc temat tylnego zawieszenia.

Belke moim zdaniem najlepiej kupic uzywana z niewybitymi tulejami, wszystko inne sie rozleci bo tylko w oryginale tuleje sa zwulkanizowane z belka.
Gumy stabilizatora tez najlepiej cos w oryginale bo te tanie to nic dobrego
Dolny wahacz tylko tedgum bo nic innego nie ma
Łączniki wiadomo trw
Drążek pionowy moze byc zamiennik
Banany trw
Tulejki zwrotnicy polecam lemfordera

No i o taka krotka i prosta odpowiedz mi chodzilo. Dziekuje Ci bardzo
Niemniej jednak chcialbym sie dowiedziec co sie dzieje u uzytkownikow co wsadzili tulejki od merca czy opla ? jak sie to sprawuje ?

Ostatnia edycja:
Nie zawracaj sobie głowy takimi rzeczami, jedyne nad czym mógłbyś si zastanowić to poliuretanowe tuleje, lecz zawieszenie zrobi się twarde i straci na komforcie (znam z autopsji).

tylny wahacz wyślij do Regum - u mnie po regeneracji 90 tyś i zero śladu zużycia - usuwają tuleje pływającą i wkładają z cinqecento na metalowej siatce - polecił mi ten zabieg Piotr Nagórski z ASO Nagórscy z pod poznańskiej Łęczycy(sam zapalony Alfista). Koszt trzy lata temu ok 180zł za stronę http://www.regum.pl/http://www.regum.pl/

Co do zawieszenia w Alfie jest taka jedna bardzo prosta zasada - wszystko ori albo TRW. Jak nie znajdziesz czegoś z TRW to pytaj u taniegofiata na allegro. Nie zakładaj zamienników typu Fast, Delphi, albo inne cuda, bo padnie to znacznie szybciej niż ori, a w dodatku jak się nie zorientujesz w porę że coś jest nie ok, to dojdzie koszt dwóch nowych opon. Co do tulei belki - trochę niżej jest o tym cały temat - pasują tuleje Lemfordera (numer tulei: 2148601) od Vectry, mam zrobione coś takiego u siebie - przejechane kilka tysięcy kilometrów i jak na razie bez zarzutów, a trwałość nieporównywalnie większa od tedguma, albo używanej belki. http://www.forum.alfaholicy.org/166/3461-alfa_romeo_166_tuleje_tylnej_belki-8.html#post667319 - tutaj masz pokazane jak to powinno być zamontowane w belce.

Jeśli nie masz luzów w tylnym zawieszeniu a kraczą się koła to pierwsze co musisz zrobić to sprawdzić czy uchwyty umieszczone na górze belki do których przykręcone są górne wahacze nie przesunęły się do środka. Uchwyty mają regulacje której normalnie się nie rusza ale z wiekiem to się rozjeżdża, sam to przerabiałem, dwa razy wymieniałem tuleje, nic to nie dawało koła się kraczyły, wydałem kupę kasy a wystarczyło odkręcić belkę i poprzesuwać uchwyty :/

To ja dopisze jeszcze jedno. Tuleje amortyzatora. U mnie na nich jest był mega luz. Po wymianie ok.

W 166 to jest masakra. Tyle elementów wpływających na geometrię koła:) Szukaj igły w stogu siana...

p.s.
Yasiu stoisz często na parkingu koło Altasa w Dąbrowie?

dlatego wymienilem calosc :) robilem regenracje w regumie , zobaczymy ile ot wytrzyma narazie pieknie zawieszonko pracuje w aucie cichutko stuki puki sa malo slyszalne

za tuleje zwrotnicy obie 100zł. Pod warunkiem, że przywieziesz wyjęte jak ja :)

może ktoś przybliżyć temat tulei z CC na metalowej siatce zamiast pływającej tulei wahacza? Nie za bardzo rozumiem o co tu chodzi, może macie jakieś zdjęcia?

Z tego co czytałem to to, że niby owa tuleja pasuje z cc , jednak jej średnica jest mniejsza niż ori z alfy 166. Dlatego stosuje się na zewnątrz jakąś drobną metalową siatkę, aby zniwelować różnice średnic. Generalnie to chyba cała tajnica tych tulejek.
Czy warto? Różnica w cenach musi być spora.
:beer::beer::beer:

zastąpienie tulei pływającej zwykłą gumą? trochę to bez sensu, bo tuleja gumowa będzie cały czas , powiedzmy w nienaturalnej pozycji.

i co z tego, mam takie cudo od 90 tyś km i jest git. opony nie są ścinane, zbieżność ok. wykonują to w REGUM w pod poznańskim Skórzewie. Polecono mi ten zabieg w ASO Nagórscy. a koszty wymiany to 180 zł za stronę.

Pany, jak dzisiaj zobaczyłem jaki mam luz na sworzniu banana to ,aż się przeraziłem. Cały czas mi te kolo nie daje spokoju no i dzisjaj naginałem brechą wszystko.
Zabieram się do roboty i będę rozbebeszać cały tył. Mam kanał w garażu, ale jest strasznie cisno. Zastanawiam się czy da sie ogarnąć temat na świeżym powietrzu bez kanału? Chce zrzucić całą belke.
Banan tylko trw czy można zaryzykować jakieś delphi czy cuś?

Ostatnio Kaac montował PU z tej firmy i musiał oddawać, bo były za miękkie. Napisz do niego PW to ci dokładnie opisze jak to było. Generalnie jeśli Pu to od sprawdzonych sprzedawców. Cały tył chcesz wyremontować?

Nie musze całego wymieniać....tak mi sie wydaje:)...interesuje mnie jakby one sprawdzaly sie w belce i ew wahaczu

Amortyzatory
Powrót