Czujnik deszcz, zmierzchu Alfa 166 po fl

orzech299

Nowy
Auto
Alfa 166 2,4 jtd 20V
Witam,
Chciałbym poruszyć temat, na który pomimo wielu przeczytanych postów nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie chodzi o czujnik deszczu i zmierzchu, który moja Alfa 166 2005r posiada (dochodzą przewody elektryczne do szyby, wszystko podłączone). Auto ma równieź obracany przełącznik w manetce od wycieraczek, ktory to podobno nie występuje w wersjach z czujnikiem, bo przecież tempo ma być sterowane automatycznie (o ile dobrze pamiętam tak też jest napisane w instrukcji). Na czujnik zmierzchu w ogóle nie mam pomysłu i nie wiem za co on odpowiada. Dodam, że auto ma oryginalną przednia szybe i w ogóle jest w na tyle dobrym stanie, że nie mam podstaw żeby twierdzić, że ktoś mogłby przekladać manetki przy kierownicy(to jedyne co przyszło mi do głowy). Jak to wygląda u Was? Może ktoś rozwikłał już taki problem? Glupio jest mieć w aucie wyposażenie do którego nie znajduje się zastosowania, za pomoc z góry dziękuje :)

1. Czujnik deszczu u mnie działa tak, że daję manetkę wycieraczek o jedną pozycję w dół i przekręcam na końcu manetki o jedną pozycję. W innym przypadku nie działa. Przekręcając na kolejne pozycje zwiększam czułość a co za tym idzie częstotliwość przacy wycieraczek.
2. Co do czujnika zmierzchowego to to auto nie posiada takiego urządzenia. Czujniki te stosowane są w autach z automatycznym włączeniem świateł, czego w AR166 nie ma. Masz tam tylko czujnik nasłonecznienia na środku konsoli pod samą szybą (taki wystający dzyndzel) dla klimatronika oraz jeśli masz automatyczne/samościemniające lusterko wsteczne wewenętrzne do w lusterku chyba w lewym górnym rogu czujnik światła dla niego.

Obracany przełącznik w manetce przełącznika wycieraczek - jak najbardziej współistnieje z czujnikiem deszczu - aby regulować czułość. Jeden kierowca woli częściej machające wycieraczki, a inny mniej często, przy tym samym natężeniu opadów. W 156 jest tak samo.

O ile dobrze rozumiem to manetka o iedną pozycje w dół a dalej obracanie steruje tylko czułością. Czyli w tej pozycji jeśli przestanie padać deszcze to wycieraczki powinny przestać pracować? U mnie niestety nie zaobserowałem takiego zjawiska, wydaje mi się że pracują dopóki ich ręcznie nie wyłącze. W takim razie może ktoś orientuje się co jest w prawym dolnym rogu czujnika deszczu? To małe oczko? Byłem przekonany, że to właśnie jest czujnik zmierzchu.
attachment.php
. Lusterka fotochromatycznego nie posiadam. Najwyraźniej coś niestety mam uszkodzone w tym czujniku. Nie jest to wyjątkowo przeszkadzający problem, ale skoro jest to w wyposażeniu to dobrze by było aby działało.

Załączniki

• czujnik.jpg
    czujnik.jpg
    7.9 KB · Wyświetleń: 1,770
Jeśli chodzi o to małe oczko, to jest to czujnik światła dla czujnika deszczu, ponieważ zmienia on swoją czułość w zależności od pory (dzień/noc).
W sumie gdybyś nie zapytał to pewnie nie chciałoby mi się zajrzeć w dokumentację i samemu się dowiedzieć :)

Dużo zależy tez od kalibracji. Mi zanim wymieniłem szybę czujnik chodził za rzadko, jak wymienili mi szybę to w pierwszy deszcz wycieraczki chodziły cały czas aż się skalibrowany i teraz w końcu chodzi to idealnie. Spróbuj z kalibracja. A jeżeli cały czas Ci chodzą wycieraczki to albo masz walnięty czujnik albo coś z podlaczeniem

A jak to wykalibrować bo wydaje mi się, że u mnie też to nie działa.

Po pierwsze to trzeba sprawdzić czy czujnik jest dobrze wpiety i przylega prawidlowo do szyby a dopiero pozniej kalibracja.

U mnie kalibracja nic nie daje nadal jak dam manetkę o jedną pozycję w dół to jeździ sama nawet jak czysta szyba. Będę musiał sprawdzić zasilanie tego czujnika.

A sprawdzałeś umocowanie czujnika na szybie? U mnie też nie działał bo dobrze nie przylegał. W ostateczności jak czujnik wyzionie ducha to wystarczy odpiąć od niego wtyczkę i wtedy mamy normalne czasówki regulowane z manetki.

Nie sprawdzałem ale przy najbliższej okazji postaram się to sprawdzić i czy jest podpięty.

Odgrzebię temat. Mam problem tego typu, że to co jest przyklejone do szyby po części się odkleiło. Nie wiem jak, ale z zewnątrz widać jak prawie połowa jest odklejona i "zapowietrzona". Oczywiście wycieraczki nie działają automatycznie. Teraz pytanie czy jest możliwość od nowa przyklejenia tego, czy raczej wymiana całej szyby?

To niebieskie to soczewka i zamocowana jest na specjalny żel. Znajdziesz to na allegroszu. Odcinasz całkiem. Czyścisz dokladnie szybę i soczewkę a następnie przyklejasz na nowy żel .

Bardzo dziękuję Marek, właśnie nie wiedziałem czy to jest do odklejenia/zdemontowania. Ba nawet wg tego co piszesz można samemu spróbować to zrobić.:beer:

Można. Tak samo kupując nową szybę wcale nie trzeba kupować X razy droższej pod czujnik. Można go przełożyć do zwykłej.

Witam. Ja początkowo zdemontowałem czujnik wraz z soczewką (właściwie to sama odpadła od szyby przy wypinaniu wtyczki) wyczyściłem i ponownie wszytko przykleiłem i nic, dalej nie działał. Pomogła dopiero wymiana silniczka wycieraczek wraz z modułem, bo gdzieś na forum Lanci Lybra wyczytałem, że u nich to najczęstsza przyczyna niedziałających czujników i u mnie też się to potwierdziło. W miejsce starego modułu wpiąłem nowy, czyli używany :) (nawiasem mówiąc od polifta) i po kalibracji czujnik odżył, a manetką można wreszcie regulować czułość. Wg epera moduł wersji z czujnikiem różni się numerem oem od tej bez czujnika (nie wiem czy same moduły rzeczywiście są inne, w każdym razie te pierwsze na ebayu są sporo droższe). Moduł w wersji z czujnikiem ma numer 60657040 lub wg innego oznaczenia 23001001, 23001131 lub 23001263 (ostatni od wersji poliftowej). Wymiana zajmuje ok. pół godziny.
Pozdrawiam wszystkich!

W moim przypadku przymierzałem dwa czujniki i nie działało, nie wiem czy było to spowodowane uszkodzeniem czujników czy modułu sterującego wycieraczkami, a że nie działał mi najszybszy bieg wycieraczek to byłem zmuszony wymienić silniczek z modułem
Dla pewności sprawdziłem też ciągłość przewodów elektrycznych czujnik-manetka-moduł wycieraczek przy silniczku
Teraz kupiłem czujnik deszczu od polifta który z "nowym" modułem i silniczkiem działa.

Problem miałem przy zakupie silniczka bo w eperze napisane jest o dwóch innych mechanizmach wycieraczek, do wersji z czujnikiem deszczu i bez czujnika deszczu
A w elernie napisane co innego: "Jednostka sterująca wycieraczek jest dostępna w jednej wersji, którą można zamontować zarówno w samochodach z czujnikiem deszczu, jak i w wersjach bez tej opcji."

Amortyzatory
Powrót