• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Gałka zmiany biegów nie wraca na luz.

RobertD1

Nowy
Auto
Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r
Witam, alfa romeo 166 2.4 jtd 2000r.

Od pewnego czasu gałka nie wraca na środek, męczące ale da się jeździć. Czytałem temat o 156 ale za dużo mi to nie mówi, mam zamiar dzisiaj się za to zabrać i potrzebuję informacji jak rozebrać mieszek żeby nasmarować tą kulkę i wyczyścić pewnie z paprochów.

To nie kulki wina, problem leży w mechanizmie wybieraka na skrzyni biegów, tam trzeba rozebrać, przeczyścić i nasmarować.

Cześć, dzięki za odpowiedź, jesteś wstanie podesłać jakiś link do zdjęcia gdzie to się znajduje i jak do tego się dostać?

Witam, alfa romeo 166 2.4 jtd 2000r.

Od pewnego czasu gałka nie wraca na środek, męczące ale da się jeździć. Czytałem temat o 156 ale za dużo mi to nie mówi, mam zamiar dzisiaj się za to zabrać i potrzebuję informacji jak rozebrać mieszek żeby nasmarować tą kulkę i wyczyścić pewnie z paprochów.

Nie wiem jak jest w 166 ale kolega QBA wyżej napisał co trzeba zrobić. Pewnie jest podobnie jak w 156 (przerabiałem tą historię więc wiem, że trzeba wyjąć akumulator odkręcić łoże na którym stał akumulator
dobrać się do trzpienia, który pracuje w tulejce bo to on jest winny temu co Ci się robi. Wyglancować go papierem ściernym ( zmniejszyć średnicę) żeby luźno wchodził nasmarować smarem teflonowym zmontować i tyle.

takie coś jak w linku na zdjęciu

http://www.forum.alfaholicy.org/156/95070-_156_nie_wracajacy_lewarek_biegow_na_luz_.html

i

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_to_sam/16461-_156_nie_wracajacy_lewarek_biegow_na_luz.html

Dzięki za pomoc, jadę to robić. Danus77 dzięki wielkie za udostępnienie tego poradnika, nie mogłem go samodzielnie odnaleźć.

Pomaga. Tylko trzeba dobrze wyczyścić ta "tuleje". Ja robiłem to dwa razy. Za pierwszym razem papierem ściernym, na tyle ile się dało. Było dobrze na zimnym silniku, a kiedy się rozgrzał wybierak znów się zacinał. Dopiero ostre czyszczenie okrągłym pilnikiem i zasmarowanie części ruchomych smarem silikonowym pomogło. I już od kilku miesięcy nie ma problemów.

Ostatnia edycja:
Pomaga. Tylko trzeba dobrze wyczyścić ta "tuleje". Ja robiłem to dwa razy. Za pierwszym razem kiedy robiłem to papierem ściernym, na tyle ile się dało, to było dobrze na zimnym silniku, a kiedy się rozgrzał wybieram znów się zacinał. Dopiero ostre czyszczenie okrągłym pilnikiem i zasmarowanie części ruchomych smarem silikonowym pomogło. I już od kilku miesięcy nie ma problemów.

No a o czym ja piszę ? Samo wyczyszczenie to robota syzyfa :)

Nie ma co się denerwować:) Rozebrałem to, wyczyściłem tuleje oraz przetarłem porządnie gąbką do naczyń ( taka druciana ), wysmarowałem smarem i chodzi, aż miło na zimnym silniku i na 90 stopniowym silniku. Przy okazji zauważyłem, że mam przewód hamulcowy przetarty i pod ciśnieniem leje się z niego płyn, także do wymiany ale to już ASO. No i sprzęgło mi skrzypi mimo, że nie całe kilka miesięcy temu było wszystko wymieniane.

Dzięki za porady. Pozdrawiam

Nie ma co się denerwować:) Rozebrałem to, wyczyściłem tuleje oraz przetarłem porządnie gąbką do naczyń ( taka druciana ), wysmarowałem smarem i chodzi, aż miło na zimnym silniku i na 90 stopniowym silniku. Przy okazji zauważyłem, że mam przewód hamulcowy przetarty i pod ciśnieniem leje się z niego płyn, także do wymiany ale to już ASO. No i sprzęgło mi skrzypi mimo, że nie całe kilka miesięcy temu było wszystko wymieniane.

Dzięki za porady. Pozdrawiam

Dobrze, ze ten przewód przetarty znalazłeś. A co do zmainy biegów jak znów nie będzie działać to wiesz co robić. :)

u mnie takze zaczyna sie zacinac lewarek.nie wraca od lewej strony do srodka(od prawej str. do srodka dziala dobrze).myslalem,ze to wina tych "linek" ktore idą od wybieraka do lewarka.nasmarowalem je zaraz za wybierakiem.napchalem troche smaru do srodka(do tego niby pancerzyka).po kilku km jazdy odblokowalo lewarek ale po kilku tygodniach znowu galka biegów samoczynnie nie wraca w pozycje neutralną(od lewej do srodka). rozumiem,ze trafilo na ten nieszczesny wybierak czyli trzeba przesmarowac,przeszlifowac jakiegoś "koziołka". taki wybierak ze skrzyni to zaden problem zdjąć,odkrecic?nie chcialbym tam czegos urwac przy demontazu.w razie czego mogę poćwiczyć na starej skrzyni chyba,ze to rozebranie,czyszczenie i nasmarowanie to naprawde banalna czynnosc? moglby ktos opisac demontaz wybieraka w 166 10v?

edit: jesli to jest operacja odkrecaniai czyszczenia tego koziolka to nie bylo ostatniego pytania.
http://www.forum.alfaholicy.org/zro...erak_lewo_prawo_alfa_romeo_166_2_4_150km.html

Ostatnia edycja:
Opisane też jest to w tym temacie, przeczytaj dokładnie od początku, podane są też linki
Wybieraka nie musisz odkręcać, zdejmujesz linkę i odkręcasz tą nakrętke na klucz 17
Tylko nie pomyl później kolejności i załóż podkładki tak jak były

Amortyzatory
Powrót