Ostatnio edytowane przez tomaz ; 04-09-2015 o 22:44
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
Jeśli koło Ci się kładzie to już wcześniej koledzy pisali co się dzieje.
Będziesz musiał wymienić tuleje na wahaczu i zwrotnicy. Porządne wytrzepanie na szarpakach powinno wykazać które są walnięte.
Ja własnie wczoraj zrobiłem ten zabieg (wymiana tulei na wahaczach i sprężyn), koła wróciły do "pionu"i auto podniosło się o 5cm. Zaraz jadę na geometrię.
Tom, nie ogarniam Twojego podejścia. Jak chcesz wymienić elementy zawieszenia mające wpływ na geometrię a jej nie robić? Wiesz co piszesz? Przecież pomimo nowych elementów możesz mieć gorszą trakcję niż na starych. Ustawienie geometrii to kluczowa sprawa. Bez tego to możesz w ogóle nic nie wymieniać.
wymieniłem ostatnio cały tył w 147 i po wyjezdzie z warsztatu można sie zabic,geometria KONIECZNIE
Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS
Kolego po pierwsze nie porównuj 147 do 166 bo to zupełnie inne zawieszenia.
Po drugie w żadnej alfie 147/156/166/GT nie ustawisz GEOMETRII tylko zbieżność.
A po trzecie dziwne ze tak miałeś . Nawet prze wymianie wahaczy poprzecznych zbieżność się nie powinna zmienić bo nie dotykasz śrub mimosrodowych odkrecasz tylko nakrętki. Zdejmujesz wahacz z mimosroda i zakladasz na niego nowy.Ja zrobiłem tył i auto jedzie tak samo jak jechało wcześniej. No chyba ze kreciles wszystkim czym się dało
Ale w 166 zbieżność konieczna bo może być inna nawet w zależności jak głęboko ktoś wprasuje tulejke zwrotnicy
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 05-09-2015 o 09:57
Inne zawieszenia, fizyka taka sama,ok rób jak chcesz
Wysłane z mojego SGP321 przy użyciu Tapatalka
Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS
Ja wymieniłem tuleje i na geometrie jechałem 50 km/h bo auto "myszkowało" gorzej niż przed robota.Teraz jest już ok i 18" wróciły na ośki.![]()
Ostatnio edytowane przez zen1971 ; 06-09-2015 o 13:14
przed remontem zawieszenia przedniego na przegladzie mi powiedzial ze zbieznosc jest do ustawienia i wyszlo ze mam wahacz gorny i lacznik stabilizatora do wymiany. po wymianie podjechalem jeszcze raz czy to na pewno wszystko i mi powiedzial ze wszystko jest ok i ze zbieznosc wrocila do normy, ale i tak pomimo tego pojechalem ustawic.
po wymianie uszkodzonych czesci calkiem inne auto i naprawde sie dobrze jezdzilo, ale przed ustawieniem zbieznosci.
dla tego mam takie same podejscie ze wymienie co zostalo napisane i chce zrobic pare km czy cos nie puka nie stuka etc. i podjechac na zbieznosc. i licze ze jak sie wymieni uszkodzone czesci to sie kola wyprostuja
i mnie to trzepali na przegladzie tam gdzie autobusy, i podobne auta sie sprawdza.
i facet nie mogl znalesc nic, i kazde kolo z osobna bylo trzepane.
Ostatnio edytowane przez tom202 ; 05-09-2015 o 17:11
Kolego u mnie nie mógł diagnosta znaleźć luzu na tulejach górnego z przodu. Wziąłem lewarek i sam sprawdziłem. A gdzie tam trylion tylnych tulejek i wahaczy![]()
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva