Alfa 166 felgi- będą pasowały?

Fable

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166, 2.4 JTD- 150KM, 2003r.
Witam :)
Powiem na początku, że nie znam się za bardzo na oznaczeniach felg typu ET itd. Dlatego chciałbym spytać czy przykładowo takie felgi będą pasowały do mojej 166 przed fl?
http://allegro.pl/show_item.php?ite...e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62
Na co mam zwrócić uwagę przy szukaniu felg by miec pewność, że będą pasować, jakie opony będą odpowiednie do danych felg i ogólnie co te skórty oznaczają- czytajac na necie nie za bardzo rozumiem.
Dzięki z góry za odpowiedzi ;)

ET to odsadzenie przyłącza piasty w stosunku do szerokości felgi (nie zawsze jest to w połowie szerokości i to jest właśnie ET). Są w necie kalkulatory ET. Weź sobie fabryczną i porównaj. Nie masz brembo więc każde oryginalne z alfy 166 wejdą. Szukaj o podobnych ET.

Panowie wizualnie to każdy ma swój gust. Ważne że się fable podobaja

Chociaż te są wyjątkowo paskudne:sarcastic:
wysłane z WC

Ostatnia edycja:
jakby wszystkie ramiona byly w jednym kolorze nie byly by złe...kształtem ramion do jendego modelu keskinów nawet podobne...kwestia gustu

Hehe [emoji14] no szczerze to dla mnie sa ladne ale problem jest tylko w tym ze do 166 chyba nie beda pasowaly :/ czyli ogolnie szukać podobnych wymiarow ale tylko te ET?
Przy okazji, znacie kogos kto ma na sprzedaz oryginalne szprychy do 166 w ladnym stanie i nie za drogo?

Wysłane z mojego 6050Y przy użyciu Tapatalka

Napisz lub zadzwoń do kolegi [MENTION=9755]misiu7911[/MENTION]

Dzieki za reklamę ale misiu niema nic dedykowanego do 166 ale ma cos ze 159 co można zaadoptować np. podkowy 18 lub ti 19 cali:) 17 wlasciwie tez,wszystko ze 159

czyli ogolnie szukać podobnych wymiarow ale tylko te ET?

Poczytaj sobie w necie co to jest ET bo widze że nadal nie rozumiesz. To jest jeden z parametrów felgi. Nie da się kierować tylko nim. W ogłoszeniu felga jest szeroka NA 8,5. To dużo więcej niż fabryczne więc to też ma wpływ.
Jak zrozumiesz co to jest szerokość felgi i odsadzenie (ET) to będziesz mógł sobie wyliczyć która Ci wejdzie. Każda felga która nie będzie przekraczać za pole pracy największej fabrycznej będzie dobra. Czyli możesz dać szerszą ale musisz poszukać z mniejszym ET żeby felga nie weszła za głęboko w nadkole (bo obetrze). To można wyliczyć.
Wszystkie mocno odbiegające od fabrycznych gabarytów (tak nazwijmy obszar pracy koła) są ryzykowne i bez przymiarki na 166 możesz się sparzyć.

- - - Updated - - -

Jak nie ogarniasz tematu to najlepiej kupuj felgi w rozmiarze takim samym jak już ktoś ma na 166 (czyli pasujące ET, szerokość i średnica).

Najlepiej by bylo 18" ale 17 w ostateczności nie beda zle:) mam kontakt z pewnym forumowiczem ale jednak 17 i troche drogo jak za takie wiec jeszcze troche poszukam. Marek mniej wiecej juz rozumiem ale faktycznie poczytam, znajde jakis kalkulator i cos poszukam ale ogólnie dzieki za wyjasnienie. Obserwujcie temat bo bede wrzucal jakies fele jak znajde cos ciekawego to jesli moge prosic - pomoze? [emoji14]

No stronka ciekawa :) jak oryginalna felga ma szerokosz 7,5J to nawet nie mam co szukac mniej prawda?

Panowie,nie wiem jakie Fable ma zaciski ,ale jeśli w aucie jest np. Brembo to nawet jak parametry felg będą identyczne jak tych z fabryki,to niema gwarancji ,ze felga będzie pasowała.Jest jeszcze cos takiego jak kształt ramion,inne wyprofilowanie i może być klops.

od razu informuję, że nie mam Brembo :)
a teraz doradzcie czy te felgi wejdą do mojej Belli
http://allegro.pl/felgi-alu-binno-8x18-et40-5x108-ford-i5692587922.html
moje oryginalne mają 6,5J 16" niestety w książce serwisowej nie ma podanego ET ale najprawdopodobniej 41 lub 42. Opona 205/55/16
te nowe BINNO mają 8J 18" ET40 i chciałbym założyć na nie opone 225 lub 235 /40/18
Napiszcie tylko czy będą pasowały te felgi i czy opony też odpowiednie?

Ktoś mi odpowie, bo nawet sprzedawcy nie chce się odpisywać?

W bazarze masz oryginały 18 za 1200 i KaaC ma też komplet 18 na sprzedaż z tego co wiem.

Amortyzatory
Powrót