No i multitronic w dieslu ma w bonusie jeszcze dwumase
No i multitronic w dieslu ma w bonusie jeszcze dwumase
Ale multitronic nie jest typową skrzynią automatyczną hydrokinetyczną. To skrzynia cvt. Dlatego nie ma co porównywać.
- - - Updated - - -
P.S. Sprzęgło i dwumas też jest we wszelkiej maści innych klasycznych ale zautomatyzowanych skrzyniach. W tych dwusprzęgłowych chyba też. Klasyczny automat nie ma dwumasy bo kompensacji drgań dokonuje sprzęgło hydrokinetyczne skrzyni.
To co to są za przebiegi? U Krisa skrzynia poszła po 70 kkm u Danusa po 140 kkm i auta z ori przebiegami.Bez kręcenia.Ty piszesz,że po 300 a uj wie który to remont tej skrzyni już jest.Ewidentnie te skrzynie,to bubel.
Sławek poszła bo w instrukcji nie ma napisane żeby wymieniać olej,i poprzedni właściciel nie wymienił, zwłaszcza że jeździł w korku non stop do centrum Gdańska i peryferii, ja po naprawie wymieniłem olej po 60 tkm. i jakoś problemu nie widziałem.
Teraz tez jest AISIN tylko że TF-80SC i mam nadzieje że będzie dobrze.
Krzysiek,nawet gdy jeździł na krótkich dystansach,to za dużo tych km nie natrzaskał. Kupując auta z automatem,mam się zastanawiać i gdzie i jak będę jeździł? Poza tym,jaki u nas jest klimat?To ile te skrzynie wytrzymywały w Italii czy Hiszpani?
Gdzie temp.jest zdecydowanie wyższa? Przy projekcie skrzyni,do 166 popełniono wiele błędów.Ja nie mówię,że ta skrzynia sama w sobie jest zła,tylko uważam,że źle została sparowana z tym silnikiem. Ot tyle.
Słyszałem właśnie,ze nowszy aisin jest zdecydowanie bardziej dopracowany. Ktoś coś kiedyś mówił o jakiejś wadzie fabrycznej ale nie pamiętam czego sie tyczyla. W fordzie mondeo 4 o ile sie nie mylę jest montowana to calkiem spoko jeździ, tylko do automatu to tak 160km to takie minimum....:p
Wiesz, są tu tacy co twierdzą że dobry automat powinien robić miliony km przebiegu bez wymiany olejuale pomijając tamte ideały to TF-80 to na prawdę bardzo porządna skrzynia.
Czytam również fora i zbieram opinie o tej skrzyni bo kolejne auto również planuję Alfe ale 159 i w sumie zdania również bardzo rozbieżne.
Rozsądek podpowiada manual ale ta wygoda........ łatwo sie przyzwyczaić do dobrego![]()
To nie wiem co ty czytasz bo w 159 wybór jest oczywisty -> automat. Manuale się sypią. Własnie w 159 jest TF-80. Solidna skrzynia.
A takie tam bzdury internetowe....![]()