Jak wczoraj to ponownie zamontowałem to wycieraczki zaczęły pracować w położeniu 1 na szybkiej pracy ciągłej. Myślisz, że kalibracja pomoże, czy rozwaliłem to cholerstwo?
Jak wczoraj to ponownie zamontowałem to wycieraczki zaczęły pracować w położeniu 1 na szybkiej pracy ciągłej. Myślisz, że kalibracja pomoże, czy rozwaliłem to cholerstwo?
ktoś się orientuje ile kosztuje taki moduł?
było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
AR 166 - takich już teraz nie robią...
AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem
Szukałem od dwóch dni po necie i nie udało mi się znaleźć. Używki do alfy są po ok 60-80zł ale faktycznie chyba takie same są w BMW E38 i są po 50 zł. Mnie natomiast dzisiaj udało się prawidłowo wpiąć ten czujnik po dłuższej walce i dopiero po wydobyciu go z tej maskownicy. Po kalibracji wstępnie wydaje się, że działa bo reaguje natychmiast na spływającą po szybie wodę. Prawdziwy test jednak dopiero jak spadnie deszcz. Polecam zatem wszystkim sprawdzenie, czy moduł prawidłowo siedzi na szybie.
Witam!
Nabyłem niedawno alfe 159. Na wyświetlaczu świecą mi się dwa komunikaty awaria czujnika deszczu i zmierzchu. Koledzy jestem nowy na forum, czytałem o tej kalibracji i chciałbym aby wyrozumiałi ludzi napisali krok po kroku jak obsłużyć tę dzwignię by załączył się czujnik deszczu tzn w jaką pozycje i spróbować ją skalibrować. Dodam że szyba była wymieniana. Pozdr
To nie dział 159. Zapytaj tam. W 166 jest inny czujnik i inaczej działa.
Panowie nie będę zakładał nowego tematu tylko tu opisze mój problem.
Mianowicie chodzi o to że od jakiegoś czasu mam problem z czujnikiem. Na początku działało wszystko ok i bezproblemowo, ale od niedawana czujnik niestety nie daje o sobie znaku. Wycieraczki ustawiają się tak jak powinny czyli wyżej niż normalnie, ale niestety jak leje na czujnik wodą nie reaguja na krople tylko działają tak jak na pierwszym biegu by były. Macie może jakieś pomysły ??
Zakładam że kalibrację zrobiłeś i nie pomogła.
Teraz sprawdź czy czujnik dobrze jest zamocowany. Sztywno przylega do soczewki. Potem sprawdź wtyczkę. Czy się nie wysunęła.
Jak to wszystko sprawdzisz i jest ok to padł Ci czujnik.
A zatrzymanie wycieraczek wyżej to żaden wyznacznik. Przy czasówkach też tak się zatrzymują.
Dotyczy AR 147
1) Witam kolegów, zwracam się z pytaniem odnośnie czujnika deszczu, mianowicie kupiłem sensor i podłączyłem, kupiłem manetki długo szukane o nr 735293309 które obsługują czujnik deszczu zrobione proxy i nic nie ruszy, już mi się pomysły wyczerpały i nie wiem aha bo w czujnik widać jakieś jakby diody w około czy coś takiego to ma świecić czy co ?, koledzy jak to uruchomić.
2) następna sprawa to czujnik zaparowania szyby tez nie pracuje podłączony zrobione proxy załączony przez mes i cały cas jest błąd # czujnik mgłowy# wykasuje go i po paru po 5 sekundach powraca, proszę kolegów o pomoc i jakieś sensowne rady.
ayrekp - to jest dział od ALFY 166! Jedyna szansa na to, że Ci ktoś tu pomoże, to taka, że któryśz posiadaczy AR 166 posiada/ posiadał 147. ..
No rest for the wicked!
-------------------------------------
AR 166 FL 2.4 JTDm 185HP, 2006 r. / obecnie 210HP 450 Nm
Dlatego kolego pytam na różnych forach...