• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Demontaż i odnowienie słupków drzwiowych

yoozef

Nowy
Auto
była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98
Witam,

w mojej 166 fatalnie prezentują się słupki drzwiowe. Są chyba aluminiowe, malowane na czarny mat. Farba odchodzi, porobiły się bąble i ogólnie wygląda to słabo.
Słupki wyglądają jakby można je było zdemontować z drzwi, ale przymierzałem się i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Myślę żeby je zdjąć, oczyścić i pomalować jakimś sprayem typu 5w1, czarny mat.
Czyli zasadniczo 2 pytania:
1. Jak toto zdemontować?
2. Co sądzicie o malowaniu? A może folię przykleić?

--
Yoozef

Tez sie głowie od jakiegos czasu jak to zdemontować, co prawda u mnie jeszcze są ok ale myslę przyszłościowo :D

ha a ja to drodzy koledzy zrobiłem , nie dalej jak tydzien temu wygląda rewalacyjnie wyczysciłem do gołego aluminium umyłem i nakleilem folie 3m karbon , efekt poprostu niebo a ziemia ze 3 dni chodziłem dumny z siebie :D a demontaz jest banalny zajęło mi to ok 3h ale oklejalem jeszcze panele przy lusterkach i te na tylnych drzwiach nad klamkami , zeby wszystko miało jakis kontrast. ale do zeczy powiem Wam jak to zrobic

1. opuszczamy szybe w dół
2. uszczelke poziomą podnosimy do góry
3 uszczelke przy własnie tym felernym słupku ciągniemy do siebie najlepiej zacząc od górnego rogu ( uwazac zeby nie przerwac )i tak do samego dołu az nam cała wyjdzie
4. uszczelke tą wewnętrzną na słupku poprostu sciągamy do siebie i zchodzi bez problemów 5. we wnęce od strony szyby po zdemontowaniu tej pierwszej uszczelki zobaczymy 3 sróby
na krzyżaka odkręcamy je i słupek mamy zdemontowany bez zadnych poroblemów:) oklejamy i montujemy

teraz trudniejsza sprawa tył wszystko tak jak z przodu ale jak wiadomo , szyba tylna nie opuszcza się do konca i będziemy mieli dostęp do dwóch srób a jest 3. ale nie martwcie się jest dwa sposoby albo demontaz szyby (mi by się nie chciało )
drugi sposób którego ja uzyłem to taki: odkręcamy te dwie sróby które widac przesówamy słupek delikatnie na bok aby zszedł ze słupka druga osoba odciąga szybe tak zeby było jak najwięcej miejsca a my łapiemy za słupek i ruszamy nim przód tył prawo lewo i ciągniemy do siebie tak aby z konstrukcji drzwi wyskoczył biały kapsel do którego przykręcona jest ta trzecia sróba ( mi to zajęło dosłownie 15 sekund nic się nie uszkodziło boczek jest bardzo wytrzymały a zeby go pozniej zamontowac pozbywamy się trzeciej sróby bez niej trzyma sie tak samo i zadna siła nie jest go w stanie ruszyc montujemy wszystko i gitara

panele lusterek banał ciągniemy w góre i schodzą z zatrzasków 10 sekund roboty

tylne zaslepki

1 sciągamy uszczelke obok nich poprostu do siebie i schodzi
2 odkręcamy dwie sróby na krzyzaka
3 od wewnętrznej strony drzwi wyjmujemy korek gumowy na wysokosci tej zaslepki
4 odkręcamy sróbe która jest pod gumową zaslepką
5 maskownica odpada

i to by było na tyle :D

co do foli polecam tą http://allegro.pl/3m-carbon-folia-termopl-di-noc-laminat-rozm-i1220506899.html

mi na to wszystko starczył kawałek 30x100 tylko zdemontujcie wszystko na raz i tak odrysujcie zeby Wam na wszystko starczyło nie zapomnijcie tez zrobic zakładek to wszystko pózniej fajnie chowa się pod uszczelkami i wygląda kapitalnie

a folia kleji się rewelacyjnie wystarczy suszarka i ciągnie się jak guma zero pęcherzy itp poprostu bomba

mysle ze cos Wam pomogłem w temacie pozdro hej

wygląda rewalacyjnie

Pięknie dziękuję, przetestuję wkrótce, porady na pewno się przydadzą. A masz może jakieś fotki jak to wyszło? Ciekawi mnie jak w 166 ten karbon podchodzi bo w tym autku ciężko cokolwiek poprawić optycznie, ale te słupki czarne to tak trochę smutno w oryginale wyglądają :).

--
Yoozef

postaram się zrobic zdjęcia na dniach to dodam jak dla mnie wygląda bardzo ładnie bynajmniej mi się podoba w dziale zrób to sam kolega z forum opisał to na przykładzie 156 i okleil tą samą folią co ja i to wlasnie on mnie zainspirował w zeczywistosci ta folia wygląda duzo ładniej niz na zdjęciu i ma chropowatą fakturę

Fotki będą bardzo wskazane. Trochę mnie zasmuciło to "wyrywanie" ale mnie też już denerwują te wyblakłe słupki. Zdecydowanie ruszę ten temat ale już raczej na wiosnę.

Takie oklejone lusterko wygląda Ok, może być niezły pomysł do renowacji porysowanych plastikowych elementów wnętrza ale co z letnimi postojami w słońcu?
W opisie jest że folię łatwo zdejmuje się przy użyciu ciepła - czy wygrzana w słońcu do 50 stopni nie spłynie?

łatwo to nie znaczy ze spynie
mysle ze słonce tego nie ruszy karcher tez mu nie da rady

Ja spróbuję jeszcze w tym sezonie bo straszne bąble już mam na słupkach i pod naporem karchera farba złazi :). Waham się tylko między tą folią karbonopodobną a zwykłym czarnym matem.
Wczoraj odebrałem autko od lakiernika, robiłem kosmetykę (zderzak, obcierki na błotnikach) i progi, bo je bardzo zeżarło. No i teraz lakier wygląda jak z salonu, a te słupki straszą :).

--
Yoozef

Achhh...fantastyczna sprawa zrobić coś takiego! Fotki wręcz niezbędne!

Dzięki za foty. Fajnie wygląda przy tym kolorze budy. Ja chyba zostanę przy klasycznym czarnym macie bo u mnie to może wyjść groteskowo a la wiejski tuning przy jasnym perłowym lakierze ;)...

A co myślicie o takim alacarbonie na srebrnej ?

A ja tam ortodoksyjnie trzymam się serii i nie akceptuję żadnego tuningu stylistycznego dlatego zamówiłem sobie na allegro taką folię mat:

A co myślicie o takim alacarbonie na srebrnej ?

Srebrna ma podobny klimat jak moja, moja ma tylko nieco "cieplejszy" kolor. Radziłem się znajomego fotografa i grafika komputerowego (esteta z wyobraźnią) i odradził mi stanowczo ten karbon. Też zamówiłem czarny mat M3 na alledrogo, pewnie jakoś za tydzień-dwa pochwalę się fotkami :).

--
Yoozef

No tak,tylko napisałeś jak zdemontować te fragmenty przy lusterkach i na końcach drzwi pasażera?! A jak zdjąć tę czarną folie ze słupków drzwiowych? Bo coś mi się wydaje że jest inaczej niż w 156?!

Amortyzatory
Powrót