Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Przewód przy wysprzęgliku

Użytkownik Rowerzysta Avatar skopek
    Mieszka w
    Legnica, Poland
    Auto
    AR 146 1.4 TS (sold) / AR 166 2.4 JTD 10V / AR Spider 2.0 TS / AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie Przewód przy wysprzęgliku

Witam
    Chodzi mi o gumowy przewód hydrauliczny ten wchodzący w wysprzęglik od strony pompki sprzęgła. Cały sparciał i zapowietrza mi sprzęgło. Udałem się więc do Fiata w celu nabycia nowego przewodu i niestety nie udało się ponieważ przewód z ich schematu (eper), który wchodzi w wysprzęglik jest metalowy, krótki i pozaginany. Moje pytanie teraz to: czy ktoś się bawił w wymianę tego przewodu i czy ewentualnie można dostać do tego jakiś zamiennik?
    Pozdrawiam
    TED - diagnostyka pojazdów grupy FCA
    Oględziny: 737 744 979
    https://www.facebook.com/TEDznaFCA

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Kolego skopek,
    przewód pomiędzy siłownikiem (wysprzęgnikiem) sprzęgła a tłumikiem drgań (okrągła puszka) jest metalowy, natomiast przewód elastyczny łączy tłumik drgań z przewodem metalowym wychodzącym z pompki sprzęgła i oczywiście jest dostępny: nr eper 60618617, 60814430.
    Pozdrawiam

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Widzę że bywasz we wrocku. Na ul. Krzemienieckiej jest sklep z przewodami hydraulicznymi. Kupisz sobie tam na metry dowolny a jeżeli jest to przewód zbrojony i zaciskany na rurce to podjedź tam z tym starym i wymienią Ci na nowy. To są tak groszowe sprawy że na pewno w sklepie za oryginał zapłacisz dużo więcej. Polecam bo robiłem tam przewody od wspomagania.

P.S. Czy to nie czasem Twoją 166JTD na legnickich blachach widuję czasami jak zjeżdżasz z Karkonoskiej na autostradę? Dwa razy widziałem jak z Karmelkowej na wylot jechałeś. Zawsze to było koło 16:30 albo 17:00.
    Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 16-12-2010 o 18:37

Użytkownik Rowerzysta Avatar skopek
    Mieszka w
    Legnica, Poland
    Auto
    AR 146 1.4 TS (sold) / AR 166 2.4 JTD 10V / AR Spider 2.0 TS / AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Stanlizak to ciekawe co piszesz, bo u mnie jest akurat odwrotnie, czyli od wysprzęglika do tego tłumika idzie grubszy gumowy przewód, a dalej idzie rurka metalowa.
    Marek230482 problem w tym, że ten mój przewód z jednej i z drugiej strony ma metalowe końcówki, które poprzez przykręcenie łączy się z całością. Przewód ten mam popękany i cieknie płyn właśnie z tych połączeń metalowo gumowych. Może jutro zrobię zdjęcie to wrzucę.
    P.S. We Wrocławiu jestem średnio 3 razy w tygodniu więc bardzo możliwe, że gdzieś się minęliśmy. Moja 166 jest granatowa bez oznaczeń z tyłu i z cb na dachu.

Dzięki za odpowiedzi.
    TED - diagnostyka pojazdów grupy FCA
    Oględziny: 737 744 979
    https://www.facebook.com/TEDznaFCA

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Ja wymieniałem ten przewód ale było tak jak napisał kolega "stanlizak" że przewód giętki znajduje się między tłumik drgań a przewodem metalowym wychodzącym z pompki sprzęgła a nie między tłumikiem a wysprzęgnikiem. Ale sprawdź jeszcze ten numer 55182123 to też przewód elastyczny może u ciebie było inaczej!!
    mahony2008

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Jak możecie to wrzućcie fotkę, bo jestem ciekawy jak macie go ułożonego (można ułożenie regulować). U mnie ten przewód był rok temu jakiś taki mokrawy w płynie hamulcowym. Myślałem, że do wymiany....przemyłem nitro i do dzisiaj susza.

Ps. Pewnie wymiana to parę minutek? Z tego co pamiętam to są wkręcane na gwint. Proszę o porady jak to zrobić w paru prostych krokach.

A i zobacz czy czasami wybierak w skrzyni nie dotyka przewodu podczas zmiany biegów, bo to od tego mógł ci się rozszczelnić.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Skopek, to wszystko na to wskazuje ze to wlasnie Ciebie widzialem pare razy (z karmelkowej kolo auchana na karkonoska i jechales na autostrade). Ja mam granatowa DST bez oznaczen z tylu. V6 widac po wydechu. Zawsze jade gdzies za Toba i nie mialem jak dac znac.

Wrzuc foty tego zlacza i przewodu.

Użytkownik Ogier Avatar mahony2008
    Mieszka w
    Wałcz
    Auto
    Fiat Stilo 1.9jtd była alfa 166 3.2 TI 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Paazik Zobacz post
    Ps. Pewnie wymiana to parę minutek? Z tego co pamiętam to są wkręcane na gwint. Proszę o porady jak to zrobić w paru prostych krokach.
    Mi przy wymianie tego przewodu elastycznego między tłumikiem drgań a przewodem sztywnym wychodzącym z pompy sprzęgła zeszło trochę dłużej jak parę minut. Trzeba było zrobić miejsce usunąć zbiorniczek wyrównawczy,dolot powietrza i jeszcze coś tam, następnie problemy z zapieczonymi gwintami a na koniec odpowietrzenie!!
    mahony2008