225/50? wez daruj sobie lepiej te 18 cali. Bedzie to tak smiesznie wygladac a juz nie wspomne o tym ze beda ci opony trzec. O obnizaniu auta tez mozesz calkowicie zapomniec.
Ps. 225 na 8 cali felge jest polecane przez alfe romeo do tego modelu tak mam w papierach od moicj felg i nie ma to nic wspolnego z oszczedzaniem opony kosztowaly 1600zl a o naciagnietych oponach juz nie wspomne bo w ogole nie sa naciagniete. Rand felgi jest chroniony przez opone. Po to sa te normy zeby nic nigdzie nie chaczylo. Jak sobie do 18" zamontujesz wysokosc opony 50 to juz nie wspominajac o predkosciomierzu i smiesznym wygladzie to bedziesz mial zamalo miejsca w nadkole. U mnie sie wszystko ledwo miesci na 225/40/18 8x18 i sprezynach -30mm. W papierach inne rozmiary nie sa dozwolone. Mysle ze nie bez powodu.
Ale zrob jak chcesz tylko pamietaj zeby zwalniac o 10kmh przy radarach![]()
Marek ma racje. 225 ma naciag na 8". Miałem takie zimowki kiedys. Druga sprawa to tak jak juz kiedyś mówiliśmy niektórzy nie wiedza co to naciag. A czasami trudno stwierdzić czy już jest czy jeszcze nie. Odnośnie obcierania. Nigdy mi się to nie zdążyło. 235/40/18 i eibach -30. Czy wyjazd na urlop z pełnym bagażnikiem czy pięć osób na pokładzie. Nigdy nie otarło. Także może się wydawać, że miejsca nie ma, a jednak jest.
Ostatnio edytowane przez gonzo ; 24-01-2017 o 15:39
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Nie obtarlo bo masz 235/40 a kolega chce zamontowac na 18 cali opony 50tki. Gwarantuje Ci ze wtedy przy -30mm sprezynach i pelnym bagazniku bedzie trzec. Dobra ja sie juz nie wypowiadam na temat opon. Chcialem tylko dobrze doradzic![]()
O 50 to ja nawet nie pisze. To będzie balon. Będzie piłować nadkole.
Pisałeś, że nie masz miejsca przy 225,a ja piszę, że jest. Na pewno nie złośliwie. Poprostu dzielę się moimi doświadczeniami. Jeśli pilnuje się książki serwisowej nie powinno dziać się nic niepokojącego.
Ostatnio edytowane przez gonzo ; 24-01-2017 o 15:54
Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva
Widziałeś że śmiesznie wygląda taka opona czy Ci się wydaję?
Potrafisz zagrawarantować, że będzie obcierać czy też Ci się wydaje?
Na szczeście nie przechodziłem przez etap obniżania auta, z czego bardzo się ciesze, bo jak patrze na te cudaki, co czasami da się zoobserwować, to jedyne co mi przychodzi do głowy to gimbaza, bez urazy, ale tylko to, jak ktoś chce jeżdzić sportowym autem z niskim zawieszeniem, to należałoby zacząć od takiego auta a nie sprężyn, Quatroporte mogło by się nadać, żeby pozostać przy włoskich smakach i 4 drzwiach
Mam założone sprężyny wzmacniane i tył stoi wysoko, więc o nadkole z tyłu się nie boję.
Poniżej zdjęcie 245/50/18, oryginał do E65, nie wydaję mi się żeby tutał był jakis balon:
dodatkowo 225/50/18 będą odrobinę niższe, chyba to kwestia tego, że każdy rozumie "balon" inaczej.
Mityczny "naciąg", niektorzy nie maja z tym żadnego problemu, po co im wmawiać, że mają. Obecnie mam 225/40/18 i nie widzę żadnego naciągu.
Prędkościomierz: po założeniu 225/50/17 zamiast 225/45/17, nic się nie zmieniło, jak EDIT:zaniżał=>zawyżał o 5km tak tak samo zawyża, ostatecznie chyba nie było by problemem zwalnianie o dodatkowe 3 lub 5km bardziej na ograniczeniach.
--
Pozdr.
Hubert
Ostatnio edytowane przez hubizx ; 24-01-2017 o 20:41
-30mm to nie jest jakieś wielkie obniżenie a auto wygląda IMO znacznie lepiej. Ja z powodów finansowych prawdopodobnie zostanę jednak przy 17 (felgi za rok - na razie przekładka), ale sprężyny wpadną na pewno.