Od dłuższego już czasu męczę się z regulacją temperatury. Problem polega na tym, że ustawiając temperaturę (auto lub manual) na daną wartość powiedzmy 25 stopni zazwyczaj otrzymam ciepłe powietrze z nawiewów. Jeżeli będę chciał obniżyć temperaturę i ustawię nawet low to i tak będzie mi dmuchać ciepłym powietrzem. Przy mniejszej rozpiętości temperatur (około 17-23 stopni) nawiew jakoś daje sobie radę. Przy włączonej klimie problem jest podobny i dmucha mi praktycznie zimnym powietrzem, bo przestawienie na 21 stopni kończy się ciepłym powietrzem lub po prostu powietrze pozostaje zimne. Czasami słychać szczególnie przy większych skokach ustawianej temperatury jakieś "przeskakiwanie", jakby silniczek chciał ustawić temperaturę, ale coś mu nie pozwala. Co ciekawe przy wył. i następnym wł. zapłonu temperatura powietrza zazwyczaj ustawia się na wcześniej zadaną. Zaglądałem już w okolice silniczka regulującego temperaturę, ale dostęp jest bardzo ciężki i jedyne co udało mi się zrobić to odłączenie wtyczki. Wyciągnąłem też czujnik temperatury wewnętrznej, przeczyściłem i wygląda ok. Podłączałem kompa i błędów nie wyświetla. W przypadku 156 zazwyczaj winny jest silniczek regulacji temperatury, a w 166... Przeczytałem temat odnośnie wymiany nagrzewnicy http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...grzewnicy.html, który jest bardzo pomocny, ale mam nadzieję, że nie będę musiał wszystkiego wybebeszać.
Teraz mam kilka pytań do Was, a w szczególności do osób, które miały podobny problem lub wymieniały nagrzewnicę:
- czy winowajcą takiej sytuacji może być jeszcze jakiś czujnik (jest jeszcze przy rozdziale powietrza?)?
- czy winna może być ośka klapki lup połączenie ośki z silniczkiem?
- można dostać się (zdemontować) do tego silniczka wyciągając obudowę silnika nawiewu w okolicach klapki recyrkulacji powietrza, czy jednak czeka mnie wyciąganie przegrody i całej obudowy z parownikiem?
- po wymianie silniczka trzeba to wszystko kalibrować, czy układ sam sobie dostosuje położenie silniczka?