[164] Jak ustawić rozrząd alfa 164 3.0 V6 12V

• Autor wątku Autor wątku edzik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edzik

Guest
Witam. Problem mam jak w temacie. Kupiłem używaną alfe 164 3.0 v6 12v i wydaje mi się, że o jeden ząbek jest przesunięty jeden wałek rozrządu. Co by tłumaczyło, że autko ma bardzo małą moc, choć dobrze zapala. Może jakaś podpowiedź. Będę bardzo wdzięczny
54.jpg

Dołączam zdjęcia.

Sprawdzałem w swojej alfie wpływ przestawienia rozrządu o jeden ząbek na każdym wałku osobno ,wpływ na moc minimalny ,wyrażny spadek obrotów po włączeniu klimy.

dokładając do przestawienia wałka jeszcze zle wyregulowane zawory to wtedy spadek mocy będzie zauważalny. Rozrząd ustawia sie na znakach

Może to zdjęcie będzie pomocne :)

Jeśli patrzeć na znaki to faktycznie, jest przestawiony rozrząd o jeden ząbek. Prawdopodobnie klawiatura jest do regulacji, na wolnych obrotach słychać zawory jak pukają.
Mam jeszcze pytanie. Jaki powinien być luz na zaworach, wydechu, ssania?
Jak wyregulować luz na zaworze ssącym, bo na wydechu widzę że nie będzie problemów?

Pod szklankami ssącymi są płytki (pastylki regulacyjne) które trzeba dobierać do potrzebnego wymiaru i tu jest problem ( trzeba mieć płytki ) trzeba również rozpiąć rozrząd i zdemontować wałki po wcześniejszym zmierzeniu luzów. Ssące ustawić 0.40 wydechy 0.30 w książce są podane większe luzy ale ja radzę ustawić ciaśniej

Zawory w 3,0 12v dolot 0,45 regulowałem zawory w kilku silnikaćh i nigdy doloty nie wymagały regulacji wydech 0,25 izwróć uwage na szklanki zwykle jakaś jest wyklepana łatwo się je wymienia po naciśnięciu sprężyny zaworu

Zawory w 3,0 12v dolot 0,45 regulowałem zawory w kilku silnikaćh i nigdy doloty nie wymagały regulacji wydech 0,25 izwróć uwage na szklanki zwykle jakaś jest wyklepana łatwo się je wymienia po naciśnięciu sprężyny zaworu
Co nie zmienia faktu że trzeba zdjąć wałek żeby wymienić szklankę z dolotu

Wymieniłem pasek i rozrząd ustawiłem. Luz na zaworach wydechowych nie wymagał regulacji, ale nadal klepie:/ Najgorsze jest jednak to że autko nie odzyskało mocy. Choć ciśnienie na tłokach prawdopodobnie wzrosło, bo teraz nie mogę przekręcić kluczem wału korbowego. Dokładny pomiar ciśnienia postaram się zrobić jutro. Jednak bardzo martwi mnie ten brak mocy. Powoli tracę nadzieje na uratowanie tego motoru. Na wszystkich cylindrach pracuje, ale zauważalne są drobne zakłócenia w pracy na wolnych obrotach. Może ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny, usterki.

No a takie podstawowe rzeczy jak cisnienie paliwa, stan swiec i przewodów w/s, filtr powietrza itp sprawdzałeś już? Co dokładnie rozumiesz przez brak mocy, tzn nie wkręca się do konca na obroty, wkręca tylko na postoju, zamula w pewnym zakresie?
Inna opcja to komputer w trybie awaryjnym powoduje zmianę kolejności zapłonów i uśrednienie parametrów, powodem są błędy któregoś z czujników a skutkiem zmniejszone osiągi, ale da się jeździć normalnie. Może po przestawieniu rozrządu profilaktycznie zresetuj kompa- mimo ze musiałes go od masy odpiąć na kolektorze, to moze ją brać w kilku innych jeszcze miejscach-profilaktycznie więc odepnij aku na chwilę na zimnym silniku i potem zagrzej na postoju do włączenia wentylatora.

Ewentualne błędy możesz odczytać albo w serwisie, albo z kontrolki, może taką masz a jak nie to montaz i spis błędów tutaj :

http://www.forum.alfaholicy.org/zro...ie_kontrolki_check_engine_motronic_1_7_a.html

W silniku sprawdziłem już filtr powietrza, przewody do świec, rozdzielacz, część przewodów do czujników i wtrysków, przemyłem preparatem usuwającym śniedź. Jedną świece udało się odkręcić i spalanie ma dobre, resztę nie sprawdzałem bo były tak dokręcone, że aż klucz popsułem. Filtr paliwa niestety nie wiem gdzie jest. Ciśnienia paliwa jest nie znane, gdyż nie wiem czym sprawdzić.
Po ustawianiu rozrządu tragicznie pali i trzeba nim trochę pokręcić. Ma kiepskie przyśpieszenie, jak by połowa koników tylko chodziła. Na postoju wkręca się ładnie na obroty do około 4000obr potem jak by coś go dusiło i efekt obrotu wskazówki jest wolniejszy w dalszym zakresie (zamula na pewnym zakresie), co akurat słychać. Co do resetowania komputera to już kilka krotnie odłączałem klemy od akumulatora.

Sprawdż styki potencjometru przepływomierza moga byc zaśniedziałe, często spotyka sie taką usterkę w przepływomierzach klapkowych. Potencjometr jest pod plastikową przykrywką na przepływomierzu

Dziękuje E.T. za podesłaniu linku do skonstruowania kontrolki komputera.

Również wyczytałem ciekawą rzecz, że przyczyna może leżeć w dziurawej rurze wydechowej. Otóż bardzo głośno chodzi i na pewno pod spodem jest wielka dziura. Zajmę się wszystkim niebawem i będę pisał w razie problemów.
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Czy z rury śmierdzi mocno paliwem? Może czujnik temperatury silnika jest uszkodzony i komputer daje taką dawkę jakby auto było na ssaniu. Czasem nawet cięzko odpalić auto wtedy,

Dziś obejrzałem silnik dokładniej. Zajrzałem również do przepływomierza i profilaktycznie potencjometr prysnąłem preparatem na śniedź. Po wszystkich zabiegach praca silnika trochę się poprawiła, lecz nadal niedobór mocy. Równa praca na wolnych obrotach i dobre wkręcanie się na obroty, znacznie lepiej pali, to zaobserwowałem na plus. Niestety silnik wyrzuca z rury straszny smród "sadzy". Benzyny tam nie czuję. Pozostaje chyba tylko podłączyć auto pod komputer i sczytać kody błędów.

Ostatnia edycja:
Sprawdz teraz układ paliwowy wtryskiwacze a przede wszystkim ciśnienie paliwa i regulator ciśnienia.
Patrząc na fotkę z pierwszego twojego pasta widać że rozrząd jest żle ustawiony, poczytaj na jakim znaku powinien byc ustawiony wał bo chyba tu się pomyliłeś

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót