[164] Wzrost temperatury

jary17

Nowy
Auto
164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is
Wczoraj podczas dłuższej podróży 700km wszystko było w porządku temperatura max. 90st. wentylator i spadek 80st. i tak w okółkę. No ale niestety nieuniknione korki i tu wielkie zdziwienie z mojej strony temp. 90st. i rośnie do 120st. zamykało mi wskaźnik ale bez czerwonego koloru. Panika, przerażenie nie ma jak ani gdzie zjechać a tu silnik w eksplozji no ale całe szczęście udało się ruszyć. No i następne ale tym razem pozytywne zdziwienie w trasie w pędzie spadek temperatury do normowanej i tak miałem kilka razy ale tylko w korku lub w dłuższym postoju. Dziś na nowo sprawdzałem czujniki wariator wszystko okazuje się sprawne wiatrak się załącza i co to może być? Jaka jest tego przyczyna? Miał już ktoś z was takie zdarzenie? Jak tego uniknąć włącznik wiatraka dodatkowy w kabinie czy jakieś inne rozwiązanie.

sprawdz cz. zał. wentylatora( na chłodnicy). jesli on swiruje to tak sie dzieje - za pózno wł. wentylator. lub went,. nie chodzi na maxa (przepalone jedno uzwojenie) i wolniej sie kreci. tyle z doswiadczen :)

u mnie tak było jak się posypała pompa wody (efekt odpalenia na przymarznietym plynie chlodniczym

sprawdz cz. zał. wentylatora( na chłodnicy). jesli on swiruje to tak sie dzieje - za pózno wł. wentylator. lub went,. nie chodzi na maxa (przepalone jedno uzwojenie) i wolniej sie kreci. tyle z doswiadczen :)
Rafał twoja podpowiedz najbardziej mi pasuje. Sprawdzałem na postoju i niby załącza ale sprawdzę jeszcze na mierniku. A na deskę nie podaje ten pod termostatem?

Co do Ciebie kasza85 chłodnicę mam jak w najlepszym porządku także twoją wersję wykluczam ale dzięki za zainteresowanie tematem.

u mnie tak było jak się posypała pompa wody (efekt odpalenia na przymarznietym plynie chlodniczym
A tobie Przemas współczuję na jakim ty płynie chłodniczym jeździłeś? Chyba na wodzie skoro przymarzło. Pompę mam niedawno zmienianą przy rozrządzie fakt faktem mam już jakieś 70tyś strzelone ale też wykluczam.

"mechanik" dla sprawdzenia układu wlał wodę do układu a potem nie spuscił do końca i mi chwyciło ale z tego co wiem to była I pompa w tym silniku 214kkm wiec ja się jej nie dziwię

"mechanik" dla sprawdzenia układu wlał wodę do układu a potem nie spuscił do końca i mi chwyciło ale z tego co wiem to była I pompa w tym silniku 214kkm wiec ja się jej nie dziwię
No sam widzisz że człowiek musi wszystko monitorować i sprawdzić a zwłaszcza po mechaniku sam kilkakrotnie tego doświadczyłem i teraz chcę rachunek, fakturę cokolwiek żeby móc dochodzić swoich roszczeń.

po tym jak mi nie dokręcił drążka kierowniczego po wymianie osądziłem że więcej do niego nie zawitam i odradzam wszystkim znajomym (auto stało na placu 2 miesiące) teraz wszystko sam

Amortyzatory
Powrót