Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [156] Dwa problemy 1.8 TS

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie [156] Dwa problemy 1.8 TS

Witam, od pewnego czasu mam dwa problemy z moja bella.

1. Podczas jazdy na jakimkolwiek biegu zawsze w okolicach 2000 obrotów auto buczy, wydaje mi się że ten dźwiek wydobywa sie ze skrzyni biegów, od czego to może być? Nie ma spadku mocy ani innych złych objawów tylko to buczenie

2. Jak puszczam pedał gazu to samochód zwolni do swojej prędkości na danym biegu ale co chwilke tak jakby delikatnie przyspiesza i zwalnia, nie trzyma jednej prędkości. Kable WN i filtr powietrza wymieniane pół roku temu, rozrząd z wariatorem 2 miesiące temu.

Oba problemy nie wystąpiły jednocześnie, 1 jest od dłuższego czasu a 2 zaobserwowałem nie dawno.
    Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Maniak resoraków Avatar neoww
    Mieszka w
    Wrocław/Siechnice
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 16V 1999r ecu: M1.5.5.

Domyślnie

Cytat Napisał dankin Zobacz post
    Witam, od pewnego czasu mam dwa problemy z moja bella.

1. Podczas jazdy na jakimkolwiek biegu zawsze w okolicach 2000 obrotów auto buczy, wydaje mi się że ten dźwiek wydobywa sie ze skrzyni biegów, od czego to może być? Nie ma spadku mocy ani innych złych objawów tylko to buczenie

2. Jak puszczam pedał gazu to samochód zwolni do swojej prędkości na danym biegu ale co chwilke tak jakby delikatnie przyspiesza i zwalnia, nie trzyma jednej prędkości. Kable WN i filtr powietrza wymieniane pół roku temu, rozrząd z wariatorem 2 miesiące temu.

Oba problemy nie wystąpiły jednocześnie, 1 jest od dłuższego czasu a 2 zaobserwowałem nie dawno.
    Z góry dzięki za pomoc

Moim zdaniem:

Ad.1 Sprawdź ilość oleju w skrzyni a jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany to go wymień. Dodatkowo odgłos buczenia wydobywa się z łożysk kół lub samych opon. Też tak miałem przy pewnej prędkości samochodu.

Ad.2 Nie miałem nigdy takich problemów ale wygląda mi na to, że silniczek krokowy otwiera samoistnie przepustnicę lub problem leży w torze pedał przyspieszenia - przepustnica. Może warto sprawdzić czy pojawiają się jakieś błędy w ECU.

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ad.2 - sprawdź przewody odmy i zaworek zwrotny. W tym silniku jest specyficznie rozwiązana sprawa dostarczenia powietrza dodatkowego do silnika. Jest ono zasysane przez przewód nr 1 odmy pod pokrywę zaworów i potem przewodem nr 2 spod pokrywy zworów do kolektora ssącego, poprzez zaworek zwrotny. Przy demontażu zaworka uwaga na sprężynkę i grzybek, bo jak wystrzeli w powietrze to może być trudno znaleźć.
    Warto też zrobić reset ECU kompem, czasami taki zabieg daje zasadniczą poprawę na bardzo długo.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 04-09-2013 o 11:37

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

neoww - olej w skrzyni byl wymieniany też 2 miesiące temu przy okazji rozrzadu i nie wyczułem żadnej różnicy, opony tez w między czasie byly zmienianie z zimowych na letnie i problem jest dalej, obojętnie jaką prędkością i na jakim biegu jadę, zawsze przy 2000 obrotów jest to buczenie

SG0240 - dzięki za info, na pewno to sprawdzę, mój brat jest mechanikiem wiec myślę ze w tygodniu któregoś dnia się pobawimy i dam znać co z tego wyszło