Witam.
W mojej alfie radio bardzo słabo ściąga fale radiowe.
Wina leży po stronie anteny gdyż testowałem inne radia, sprawdziłem tylko wtyk przy radiu który wygląda dobrze.
Może ktoś się orientuje gdzie może leżeć przyczyna i jak ją usunąć?
Witam.
W mojej alfie radio bardzo słabo ściąga fale radiowe.
Wina leży po stronie anteny gdyż testowałem inne radia, sprawdziłem tylko wtyk przy radiu który wygląda dobrze.
Może ktoś się orientuje gdzie może leżeć przyczyna i jak ją usunąć?
ja mam ciekawy przypadek -.-, mam wlączone radio, wlaczam podgrzewanie szyby to radio zaczyna lekko szumiec, drugi przypadek, przy wlaczonym radiu i wlaczonym cb gdy chce cos powiedziec przez CB równiez zakłóca radio samochodowe, o co kaman ?![]()
dobra, a SW też ma wzmacniacz antenowy? jeśli tak, to gdzie siedzi? bo mam ten sam problem z radiem![]()
Zjawiska przez was są całkiem normalne.
Jeżeli słyszysz cb w radiu fm, to znaczy, że masz zbyt blisko siebie anteny. Istnieją systemy, które łączą obie anteny w jeden drut tzw duplex. Słyszalne zakłócenia w samochodzie powodowane są przez silniki elektryczne i inne urządzenia iskrzące. Zakłócenia w cb można wyeliminować stosując filtry. Zakłócać mogą: świece, przewody WN, cewki, el. pompa wspomagania, abs(podczas pracy), spryskiwaczy, klakson, silnik wycieraczek, rozrusznik, alternator, silniki okien, nawiew, el. pompa paliwa, przekaźniki np. świateł.
Zakłóca szyba? sprawdź przekaźnik.
istotne też jest aby przewód antenowy był maksymalnie rozciągnięty i nie tworzył pętli. Cewka w antenie nie miała zwarcia i antena była dobrze wyregulowana.
Wiedzę popieram lekturą starej dobre książki pt CB RAdio