Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Elektryczne otwieranie szyb przednich

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie Elektryczne otwieranie szyb przednich

Witam, problem mam następujący.
    Przednie szyby otwierają mi się mniej więcej do połowy, nie wiem co się stało. Potem szyba zacina się i nie chce iść ani w dół, ani w górę.... Muszę na siłę pociągnąć szybę w górę żeby ją zamknąć. Do tego jak się zamyka i dojdzie już do rantu to słychać takie jakby "pierdzenie", albo buczenie. Nie wiem jak dokładnie nazwać ten dźwięk. Tak samo jak wcisnę przycisk od szyb w kierunku zamykania własnie przy zamkniętej szybie, to też słychać ten dźwięk... Tylne szyby działają normalnie, a z przednimi coś się stało.
    Trochę chaotycznie napisane, ale mam nadzieję że ktoś zrozumiał o co mi chodzi
    Liczę, że ktoś zna rozwiązanie.
    Pozdrawiam

Użytkownik Ogier Avatar Bates911
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    164 V6 3.0 12v

Domyślnie

Ja mam identycznie z prawą tylną szybą. Jeszcze tego nie rozbierałem, ale wydaje mi się że jakaś zębatka się luzuje w danym położeniu albo jest po prostu zużyta i przeskakuje stąd to "pierdzenie".

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Muszę boczek rozebrać i zobaczyć co jest grane. Ciekawi mnie, czy to tez może być przyczyną tego, że szyba blokuje się w pewnym miejscu...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    ALFA 33 1.7 BOXER 94R SPORTWAGON

Domyślnie

jak co moge odsprzedac cały mechanizm szyb do 33 bo mam na zbyciu

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Kolego, a pierwsze pytanie czy problem związany jest z 33 czy 164? Chyba po prefixie tematu, powinieneś wiedzieć z jakim modelem się borykam, a jeżeli to jest dla Ciebie za trudne, to wystarczy spojrzeć na mój podpis, albo jeszcze opcja "auto" pod moim nickiem powinna rozwiązać Twój problem.
    Także odpowiadam, nie dzięki nie interesuje mnie mechanizm z 33, bo podpowiem, że mój model alfy nosi liczbę 164.

PS. Ja szukam pomocy w rozwiązaniu problemu, a nie od razu do kupienia całego mechanizmu... to w ostatecznym przypadku, ale na pewno nie do 33
    Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 19-11-2013 o 21:49

Użytkownik Maniak resoraków Avatar edge66
    Auto
    164 Super, 2.0 T.Spark

Domyślnie

Kiedyś pasażer opuścił niemal do samego dołu tylną prawą szybę, a potem nie dało się jej zamknąć. Nawet nie drgnęła. Rozebrałem więc boczek, zdemontowałem mechanizm w celu znalezienia przyczyny, ale niczego niepokojącego tam nie dostrzegłem. Podłączyłem kostkę (nie montując jeszcze mechanizmu) i okazało się, że nagle wszystko pracuje tak jak powinno. Zamontowałem go z powrotem. Wszystko pięknie działało przez około 7lat, aż niedawno problem wrócił, Obecnie szyba opuszcza się około 10cm i nagle szyba stop a mechanizm wydaje odgłos jakby jakiś tryb przeskakiwał (prawdopodobnie ten sam co u Ciebie).Z tej pozycji jest w stanie o własnych siłach się zamknąć. Jeśli jej pomogę to otworzy się całkowicie, ale po takiej operacji gdy chcę ją zamknąć wraca jedynie do tego tego miejsca gdzie następuje zacięcie (czyli 10cm niżej niż powinna). I tu znów potrzebna jest moja pomoc. Z tylną nie ma ciśnienia ale pasowało by ją w końcu naprawić..

Znalazłeś już jakieś rozwiązanie?

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Mam kolego identyczny problem... Otwiera się kilkanaście centymetrów i potem STOP. Jak chcę ją zamknąć, w momencie, w którym się własnie ona zacina, to jest ten dźwięk, który opisujesz. Nie znam rozwiązania, bo jeszcze nie rozbierałem boczków

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    164 Q4

Domyślnie

Warto sprawdzić koło zębate w przekładni od napędu. Jest ono zbudowane z plastiku i mogło się do tego czasu zużyć. Lub jak to w 164 bywa jakiś styk jest słaby więc proponuję na początek zdemontować i zamontować ponownie wszystkie wtyczki związane z otwieraniem szyb.

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

To raczej nie styki... prędzej stawiał bym własnie na te zębatki. Styki gdyby nie łączyły, to szyba podejrzewam, że ani by drgnęła. A tu normalnie wszystkie przyciski chodzą, szyba zamyka się/otwiera, ale niestety tylko do pewnego momentu, a potem taka jakby blokada + te pierdzenie. Nie mam nawet kiedy rozebrać boczku, bo bym doszedł pewnie co jest nie tak + wszystko na nowo przesmarował i od razu zabezpieczył linki od klamek przed mrozem

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 164 2.0 TS r.92

Domyślnie

Przerabiałem ten temat dwa razy. Teraz czeka mnie trzeci raz. Nie zastanawiaj się, tylko kupuj od razu mechanizm. Na aledrogo jest kilka. Ostatnio widziałem chyba nawet nowy.