Cześć,
Po blisko pół roku jeżdżenia na 18`calowych felgach z oponami 215/40 na seryjnym zawieszeniu zaczęło mi coś skrzypieć z okolic tyłu samochodu. Dźwięk ten mnie doprowadza do szewskiej pasji i jestem w stanie zrobić dużo żeby go wreszcie wyeliminować. Dźwięk przypomina odgłos gumy ocierającej o gumę lub plastiku o gumę. Dochodzi według mnie z okolic oparcia tylnego siedzenia za pasażerem, zawiasu klapy itp. Przynajmniej tak mi się wydaje. Do tej pory:
1) zdemontowałem wszystkie plastiki z bagażnika po prawej i lewej stronie. Złożyłem na nowo, mocno skręciłem.
2) dokręciłem zawiasy tylnej klapy
3) posmarowałem bardzo dokładnie całą uszczelkę tylnej klapy
4) nasmarowałem smarem grafitowym zamek i zawiasy tylnej klapy
5) nasmarowałem bolec i mechanizm zatrzaskujący oparcie tylnych foteli
6) zdemontowałem i dokręciłem dokładnie osłony kurtyn powietrznych
7) przy okazji wymiany głośnika od PDC skręciłem dobrze boczek tapicerki
8) Wyregulowałem tylną klapę na "grzybkach" żeby bardziej dociskała do zderzaka i mocniej trzymał ją zamek.
9) posmarowałem także wszelkie uszczelki przy tylnej półce, podkleiłem także uszczelki żeby nie ocierała o plastiki
Odgłos pojawia się w momencie gdy między tylnymi kołami występuje różnica w wysokości podłoża czyli np. przy przejeździe po studzience kanalizacyjnej prawą stroną samochodu gdy lewa jedzie po asfalcie, przejeździe po dziurach itd.
Pomóżcie bo zaraz ku...wicy dostanę.