Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: głośna praca przekładni zmiany biegów

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie głośna praca przekładni zmiany biegów

Jak w tytule: mam Alfę z 2007 r. Podczas zmiany biegów słychać dźwięk, który trudno mi określić - taki klekot. Pojawia się on niemal zawsze przy wrzucaniu trójki. Jest też tak, że np. po nocy 1 i 2 wchodzą dobrze i cicho, ale jeśli muszę przejechać jakiś czas w korku, wrzucając często te dwa biegi, to w którymś momencie po wielu zmianach zaczyna klekotać (zarówno przy wrzucaniu, jak i zdjęciu biegu - np. toczę się na dwójce wolno, wciskam sprzęgło i już klekocze...). Na dłuższą metę jest to denerwujące. Problem nie zachodzi przy wyższych biegach (od 4 w górę). Skrzynia poza tym działa ok, chodzi lekko, drążek nie drży, biegi wchodzą bez problemu itd. Sprzęgło było robione niedawno, więc chyba nie tu problem.

Z tym klekotaniem przekładni skorelowany jest chyba jakiś stukot z tyłu, z prawej strony. Tzn. - jeśli muszę w czasie jazdy często zmieniać biegi w dolnych zakresach (1-3: głównie w korkach), to po jakimś czasie pojawia się ten klekot mechanizmu, i uaktywniają się równocześnie wspomniane stuki.

Trzecia rzecz, którą też z tym wszystkim jakoś łączę: czasem, przy wolnej jeździe na jedynce lub dwójce, kiedy puszczam gaz - słyszę metaliczny stuk. Ten sam stuk słychać, kiedy auto stoi na jedynce (z wyłączonym silnikiem) - i się je popchnie przód-tył.
    Co to może być?z góry dzięki.
    Łukasz

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Myślę, że ten temat może Ci pomóc: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...lub_biegu.html
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Myślę, że ten temat może Ci pomóc: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...lub_biegu.html
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Dzięki, to o czym tu piszą pasuje do części moich objawów, ale po pierwsze, tylko do części, po drugie - niewiele rozwiązań. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? A może ktoś ma/miał podobnie? Wydaje mi się, że tego typu zjawiska wielu zbywa kwestią TTTM...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Panowie, podbijam. Czy rzeczywisce nikt nie mial podobnych objawow ze swoja skrzynia biegow? Czy warto w tej sytuacji wymienic olej w skrzyni i czy moze to jakos pomoc?